Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Individualni posjeti

Ponovno se mogu razgledati špilja Veternica i Rudnik Zrinski

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
30.05.2020.
u 11:20

Individualni posjeti će biti mogući vikendom i blagdanom od 10 do 16 sati, a grupni posjeti uz najavu i dogovor s Javnom ustanovom "Park prirode Medvednica" bit će mogući i ostale dane u tjednu.

Ljubitelji prirode i rekreacije od danas ponovno mogu posjetiti špilju Veternica i Rudnik Zrinski. Park prirode Medvednica, naime, s Danom državnosti otvorio je vrata ove dvije atrakcije, a individualni posjeti će biti mogući vikendom i blagdanom od 10 do 16 sati, a grupni posjeti uz najavu i dogovor s Javnom ustanovom "Park prirode Medvednica" bit će mogući i ostale dane u tjednu.

S više od sedam kilometara razgranatih kanala, Veternica je po veličini šesta špilja u Hrvatskoj, a njezina dužina stalno "raste" nakon istraživačkih pohoda revnih zagrebačkih speleologa. Uz vodstvo stručnog vodiča može se posjetiti prvih 380 metara špilje i otkriti neke od njezinih tajni.  Može se podičiti brojnim detaljima koji se drugdje rijetko viđaju, kao što su vrtložni lonci, čeljust špiljskog medvjeda, fosilno blato, Kameni slap, Zdenac želja u Koncertnoj dvorani, fosili pradavnih školjaka i ježinaca. 

U Veternici je zabilježeno čak 18 vrsta šišmiša, a njih 12 u njoj stalno zimuje, pa zato u zimskom razdoblju špilja nije otvorena za posjete kako nitko ne bi ometao šišmiše u osjetljivom razdoblju hibernacije - zimskog sna. Rudnik Zrinski je, pak, 2004. godine uređen za posjetitelje, a zbog svoje vrijednosti je 2006. proglašen zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Bio je otvoren u 16. stoljeću, kada je na području Rudarskog vrta pronađen galenit, olovni sjajnik, u kojem kao primjesa dolazi srebro, pa su rudari počeli dubiti hodnike u medvedničkom podzemlju u potrazi za tom vrijednom kovinom. Rad u rudniku bio je iznimno mukotrpan, a usprkos njihovim nadljudskim naporima, taj rudnik nikada nije bio naročito izdašan jer je trebalo istaliti čak tonu galenita da se dobije samo pola kilograma srebra. Zato su vlasnici rudnika, članovi obitelji Zrinski, već polovicom 17. stoljeća obustavili proizvodnju. 

Komentara 2

Avatar SharonPO87
SharonPO87
14:45 02.06.2020.

w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​​​.​​k︆︅︆︅︆︅​​​i​​​s​​s​​​​t​​​​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

Avatar JenniferAK79
JenniferAK79
22:44 31.05.2020.

w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​is︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije