Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRIHVATLJIVA PONUDA

Ponovna procjena za Prečko, sad je problem pruga u Gračanima

Stanovnici Gračana uz tramvajsku prugu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/5
29.02.2020.
u 08:35

Novi vlasnik okretišta traži 426 eura/m2, Gradu je to previše

Desetljećima su trpjeli, a kad im je prekipjelo, morala je reagirati i interventna policija. Obitelj Maršanić, koja je početkom listopada prošle godine ogradila okretište u Prečkom i postavila znakove zabrane pristupa jer je okretište sagrađeno na njihovoj zemlji, više nije vlasnik spornog zemljišta. Vlasništvo je prije dva mjeseca preuzeo njihov dotadašnji opunomoćenik Goran Husić, a nakon što se prije tjedan dana novi vlasnik sastao s direktoricom ZET–a Ljubom Romčević Žgelom i ostalima iz gradske uprave, prisjelo je i njima.

Bitka traje punih godinu dana

Došao je Husić s ponudom koju očito nisu mogli prihvatiti jer su nakon sastanka ponovno od Visokog procjeniteljskog povjerenstva zatražili novu procjenu vrijednosti 1425 četvornih metara zemljišta. Iznenadili su se i promjenom vlasništva i poriču pravnu valjanost ugovora koji su Maršanići sklopili s Husićem, a koji je zaključen lani u prosincu za 280 eura po četvornom metru, jer nema dokaza da je iznos plaćen. Husićeva ponuda, koju su morali odbiti, podrazumijevala je 426 eura po kvadratu, a s obzirom na to da su Maršanići, pa slijedom toga i Husić vlasnici od veljače prošle godine, kada su dobili pravomoćno sudsko rješenje i otkad traje bitka s Gradom, Husić traži i 106.000 kuna, odnosno 75 kuna po kvadratu za svaki mjesec bespravnog korištenja.

– Iznos od 426 eura/m2 šest puta je veći od iznosa koji je isplaćen drugim osobama u istim pravnim situacijama (67 eura/ m2), a pet puta veći je od utvrđene tržišne procjene nekretnine (79 eura/m2) – govori Damir Lasić, pročelnik Ureda za upravljanje imovinom. No traženi iznos nije sporan samom Husiću, koji kaže da cijene nekretnina rastu.

– Nemam problem ni s tim što su tražili ponovnu procjenu. Dosad nisu “igrali” pošteno – kaže Goran Husić, dodajući da su mu Maršanići odlučili prodati zemlju jer “više nisu mogli vjerovati što gradska uprava radi”. Sve je počelo nacionalizacijom zemljišta u Jugoslaviji za cestu koja nikad nije sagrađena. Obitelj je tad dobila kompenzaciju, današnje vrijednosti oko 60.000 kuna, koju su poslije i vratili. Cesta nije sagrađena, ali je prije dvadesetak godina Grad sagradio okretište tramvaja, i to nakon što su Maršanići već zatražili povrat oduzete imovine. Gotovo identična priča odvija se i u Gračanima, gdje je starosjediocima zemljište oduzeto 1947. da bi se sagradila pruga dužine 2700 metara, a mnogi koji se “15–icom” voze do tunela koji vodi na Sljeme vjerojatno ne znaju da putuju kroz privatno zemljište.

– Od okretišta Mihaljevac do kraja pruge zemljište ima 82 vlasnika, a mnogima nije niti isplaćena odšteta, neki su dobili samo naknadu za orahe, koji su ondje bili posađeni – govori Marijan Kos, predsjednik Mjesnog odbora Gračani i jedan od vlasnika. Prije dvije godine, kad se rekonstruirala tramvajska pruga, u Grad su poslali zahtjev za regulacijom vlasništva, a onda im je Općinski građanski sud počeo slati prijedloge Zagrebačkog holdinga da se upišu na njihovo zemljište. Stanovnici su se potom odlučili žaliti, pa je sud prošli tjedan poslao i rješenja po kojima se Holdingu odbija pravo upisa, a nemaju pravo ni na žalbu.

Angažirat će i odvjetnika

– Moja obitelj posjeduje 220 hvati, a nikad nam se iz Grada nisu obratili – govori Dubravka Štrković, jedna od vlasnica. Spremni su, kažu, na nagodbu, bilo da im se isplati vrijednost po tržišnoj cijeni ili da se ponudi zamjena.

– Angažirat ćemo i zajedničkog odvjetnika – kaže Kos. Iz Grada, pak, kažu da su Prečko i Gračani dva pravno različita slučaja jer je okretište u Prečkom izgrađeno nakon donošenja Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, a budući da se na dan donošenja zakona radilo o neizgrađenom zemljištu, doneseno je rješenje kojim je ono vraćeno u vlasništvo bivšim vlasnicima.

– Okretište tramvaja u Gračanima izgrađeno je 1950., dakle na dan donošenja Zakona o naknadi 1996. godine radilo se o izgrađenom zemljištu koje se, sukladno odredbama zakona, prijašnjim vlasnicima ne vraća u vlasništvo, već im pripada pravo na naknadu u obveznicama Republike Hrvatske. Grad Zagreb uvijek je spreman nagodbeno rješavati sporove, ali uvijek i isključivo u skladu s pozitivnim propisima – zaključuje Marina Zagorec, pročelnica Ureda za imovinsko–pravne poslove.

Video: Bandić o naplati parkiranja u cijelom gradu

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
17:30 05.03.2020.

Neka plate što od njih vlasnik traži. Bandić WC četku plača 300 KN pa može i zemlju platiti po tržišnoj cijeni! Vlasniku svaka čast na tvrdoči. NEDAJ SE !!!!!!!!!

MK
MKGRA
21:12 29.02.2020.

Tumačenje ove iz grada je smješno, ako je oduzeto 1948. Zašto se nisu upisali u zemljišne knjige 70. godina

MK
MKGRA
21:10 29.02.2020.

A to sto 70.godina na tome zarađuju nikom nis, Toga nema nigdje na svijetu vlasnici se vozaju po svojoj zemlji i to još plaćaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije