Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udarac po džepu

Policija podsjeća: 700 kn kazne za vožnju bez zimske opreme

čišćenje snijega u šibeniku (1)
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
07.02.2012.
u 14:33

Vjerojatnost da će se nesreća dogoditi na zaleđenom kolniku desetak je puta veća nego na suhom kolniku, naglašava PUZ.

Nemali broj vozača koji još uvijek voze s ljetnim gumama, ali i one koji neočišćenih vozila prometuju po Zagrebu policija upozorava na kazne.

– Vozač motornog vozila dužan je prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg s vozila. Vozač koji upravlja vozilom koje nema zimsku opremu za vrijeme zimskih uvjeta na cestama ili nije očistio automobil od snijega i leda kaznit će se novčanom kaznom od 700 kuna – podsjetili su djelatnici Policijske uprave zagrebačke. Naglašavaju da policija pod zimskom opremom za motorna vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone podrazumijevaju zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg spremnim za postavljanje na pogonske kotače, a za teretna vozila i autobuse lance za snijeg na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima ako zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače.

Ističu i da u zimskim uvjetima vožnje naročito treba paziti na razmak između vozila.

– Neophodno je održavati povećani razmak u odnosu na vozilo koje se kreće ispred. Na umu se uvijek mora imati da se na mokrom i skliskom kolniku produžava put kočenja, odnosno zaustavni put. Vožnja treba biti ujednačena, bez naglih ubrzavanja i usporavanja te nekontroliranih trzaja upravljačem. Kočiti se mora blago, bez naglog usporavanja.

Napominju svim vozačima da ne podcjenjuju utjecaje mokrog ili zaleđenog kolnika na vozne karakteristike vozila, ali i da ne precjenjuju vlastite sposobnosti.

– Vjerojatnost da će se nesreća dogoditi na zaleđenom kolniku desetak je puta veća nego na suhom kolniku – naglašava PUZ.

Zajednička pomoć zagrebačkih autoklubova

Zbog hladnoće i teških uvjeta vožnje na cestama zagrebački Automoto klub Maksimir krenuo je još prošlog petka s akcijom pomoći vozačima u zimskim uvjetima. Već prvog dana AMK Maksimir osposobio je na cestama 13 automobila za kretanje. Tijekom vikenda pomogli su vozačima 204 vozila.  

U ovoj cestovnoj pomoći i aktivnostima sudjelovala su četiri zagrebačka autokluba i HAK sa svojim dispečerskim centrom i logističkom podrškom automehaničarima na terenu. Akcije koje je pokrenuo AMK Maksimir (prvi put u Hrvatskoj organizirane na takav sveobuhvatan način) nastavljaju se sve do prestanka vremenskih nepogoda i niskih temperatura.

Ključne riječi

Komentara 25

VE
verrmaj
16:23 07.02.2012.

Ma nema policije na cestama , zavukli se u kafice ili ne izlaze zato sto im je zima mogu se naci samo na naplatnim kucicama zato sto su tamo u toplom ili ne izlaze na puteve jel nemaju zimske gume!!!!

AA
aabbcc
16:51 07.02.2012.

- Zimska guma i lanci ne ide zajedno a dodatno zimske gume na kotacima koji nisu pogonski su izmislili proizvodjaci guma i potplatili da zakon proguraju ...

MI
Milkica
14:47 07.02.2012.

Ma koje kazne? Ko bu ih pisal? Prometna policija koje nema osim nakon kaj se dogodi kakva nezgoda? Pa cijele im se zime ljudi voze bez svjetala i nikom niš, nisam primijetila da su bilo kog zaustavili i okinuli mu kaznu zbog toga. O pričanju na mobitel za vrijeme vožnje da ne govorim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije