Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Policija je već stalni gost na Sveučilištu, a sve što rektor ima reći jest: nemam pojma!?

Boras
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
22.03.2017.
u 16:06

Studenti blokiraju fakultet. Nastava se ne može održati. Tu je i policija. Fakultet se zaključava. Dolazi i do fizičkog sukoba... To je, više-manje, scenarij koji se u zadnje vrijeme može vidjeti na Sveučilištu u Zagrebu. Počelo je s Filozofskim fakultetom, a trenutačno je “opsadno stanje“ na Hrvatskim studijima. Radi se o dva slučaja koja su bila najviše medijski eksponirana, ali bilo je toga još, primjerice na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

Uopće ne ulazeći u problematiku zbog čega se prosvjeduje te tko je u pravu, nije pogrešno zaključiti da na Sveučilištu u Zagrebu nešto ne funkcionira. I jasno je to svakome osim onome, čini se, kome bi trebalo biti najjasnije. Tako je, naime, rektor Damir Boras na upit o situaciji na Hrvatski studijima odgovorio kratko i jasno: “Nemam pojma o ukidanju filozofije na Hrvatskim studijima”. I tako glasi službeni odgovor osobe na funkciji rektora. Funkciji koja po definiciji podrazumijeva sljedeće: “Rektor je čelnik Sveučilišta. On organizira i vodi rad i poslovanje, predstavlja i zastupa Sveučilište”. Koji dio ove definicije podrazumijeva izbjegavanje problema i obaveza, nije poznato. A ono što je još tragičnije od samog “nemam pojma“ jest da je to samo jedan u nizu takvih i sličnih komentara rektora kada su u pitanju skandali na Sveučilištu. A zabrinjavajuće je da se za svakih od ovih skandala veže i nekoliko potencijalnih afera u koje je rektor osobno uključen.

Čelni je čovjek najuglednijeg sveučilišta u Hrvatskoj koji odlučuje o sudbini desetak tisuća studenta u toliko navrata prekršio pravila akademskog, pa i zrelog komuniciranja da je čak primio i Šipak godine, “nagradu” Hrvatske udruge za odnose s javnošću za antikomunikatora godine. U tom objašnjenju stoji da, “iako se od rektora očekuje da komunicira jasno, argumentirano, staloženo i s poštovanjem, on koristi lošu i manipulativnu retoriku, ograničava slobode, napada profesore i studente...”. A sada je toj kolekciji dodao i jedan “nemam pojma“.•

Komentara 21

DU
Deleted user
05:22 23.03.2017.

U Hrvatskoj ima uistinu pravih intelektualaca ali je, kao i u svim područjima života i društva, bučna manjina preuzela upravljač. Dotični gospodin podulje je zreo za mirovinu i lagane šetnje parkom. Nažalost, kao i mnogi - misli da je popioio svu pamet svijeta.

Avatar dr. Evil
dr. Evil
08:07 23.03.2017.

O rektoru Borasu bi se mogao snimiti film: "Čovjek koji je premalo znao"

BL
bljak007
18:01 22.03.2017.

Očito gosp. zna previše toga, samo ga je strah bilo što reći, da ne kaže što nebi smio, da studenti ne nanjuše pravu istinu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije