Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama u Petruševcu

Građani blokirali zgradu u koju će useliti Romi, policija privela deset osoba

Stanovnici Petruševca blokirali ulaz u zgradu gdje se trebaju useliti Romi
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/11
Autori: Vecernji.hr, Hina
27.06.2019.
u 15:39

Građani kažu da zgrada nije dostojna za život te da njihov otpor nema veze s tim što se u nju trebaju useliti romske obitelji

Stanovnici zagrebačkog naselja Petruševec blokirali su zgradu u koju se trebalo useliti 29 socijalno ugroženih romskih obitelji, a interventna policija privela je deset osoba, dok je jedna odvezena u bolnicu.

Policijska uprava zagrebačka (PUZ) Hini je potvrdila kako je interventna policija privela 10 građana jer su drugima onemogućili pristup stanovima koje su dobili na korištenje, a ulazak u stanove nisu dozvolili niti nadležnim osobama iz ureda Grada Zagreba.

Policijsko postupanje još uvijek je u tijeku.

 

Djelatnici Hitne pomoći rekli su Hini da su tijekom prosvjeda pregledali tri osobe, dok je jednoj pozlilo te je odvezena u bolnicu.

Stanovnici Petruševca protiv odluke Grada Zagreba o useljenju 29 socijalno ugroženih romskih obitelji prosvjedovali su i u ožujku ove godine, kada je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio da će se u zgrade useliti socijalno ugrožene obitelji.

Građani tvrde da još uvijek nije riješen prijenos vlasništva i da stanovi nisu u vlasništvu grada, već u vlasništvu privatnih osoba, piše N1.

Dodaju i da zgrada nije dostojna za život te da njihov otpor nema veze s tim što se u nju trebaju useliti romske obitelji. Kažu da zgrada ne zadovoljava ni sigurnosne standarde.

– Zaštitari već tri mjeseca čuvaju zgradu, danas je bio neprimjeren broj zaštitara, policije, interventne, temeljne. Neprimjereno je bilo što ukazivati koliko je ova zgrada neprimjerena za bilo koji oblik života – rekao je jedan od stanovnika Petruševca.

U Petruševcu je bila i Mirka Jozić iz Ureda gradonačelnika.

– Prema kupoprodajnom ugovoru iz 2003. godine ovo je imovina Grada Zagreba. Zagreb je opremio ovu zgradu. U Hrvatskoj, znate dobro, ima više izvanknjižnog nego knjižnog vlasništva, bitno je da ga možete dokazati. Ovo je u vlasništvu grada i sve je imovinski čisto – rekla je ona.

Stanovnici Petruševca početkom lipnja prosvjedovali su pred gradskom skupštinom, a trada su s transparentima dočekali Milana Bandića. Grad je zgrade u Novom Petruševcu na brojevima 6 i 8 kupio s namjerom da ih pretvori u Tehnološki park još prije 17 godina, no sada će u njih naseliti socijalno ugrožene obitelji.

Građani kažu da je snovni problem što svojom konstrukcijom i izvedbom zgrada nije pogodna za stanovanje bilo koga jer nema protupožarnih putova, a i budući stanovnici nemaju nikakve privatnosti jer moraju prolaziti preko uskog zajedničkog balkona i samim time kraj tuđih dnevnih boravaka da bi došli do svog stana.

Ključne riječi

Komentara 103

BO
BornaZG74
12:55 27.06.2019.

nema tu rasizma....nema ravnopravnosti!!! ako su oni dobili besplatno, zasto svaka mlada osoba u rh nebi dobila besplatno?!

NI
nik83
12:51 27.06.2019.

U Hrvatskoj najbolje biti pripadnik manjine ili migrant. Dobiješ besplatan smještaj i hranu, a država te plaća da pljuješ po njoj. Neprocjenjivo!

KC
Kcro
12:55 27.06.2019.

I ja sam podstanar? Zasto ja nemam pravo na besplatan stan? Zato jer sam Hrvat pa ne mogu bit ugrozen. Ugrozen moze biti samo cigan ili srbin?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije