Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon večernjakove akcije

Pokrpali rupu na mostu, Bandić najavio: Ma bit će ondje kao u Londonu

pješački most
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
18.03.2016.
u 13:00

Uza sve što je odavno obećano, na obali se planiraju podignuti i pozornice za koncerte, kazao je jučer gradonačelnik

Savski pješački most, koji najviše koristi stanovnicima Kajzerice i Knežije, Bandićev je poraz. Priznao je to jučer i sam gradonačelnik nakon što već tri godine najavljuje njegovu obnovu, no ništa se ne pomiče s mjesta.

Projekt koji je prije više od godinu i pol osmislio arhitekt Branko Silađin predvidio je sanaciju mosta, ali i uređenje tramvajskog i autobusnog okretišta, stajališta te stare gostionice. Na most u vrlo lošem stanju upozoravaju i stanovnici okolnih naselja, a pun je čeličnih ploča postavljenih na oštećenja koja na njemu često nastaju.

Foto: Za kaj? Za Kajzericu

Foto: Za kaj? Za Kajzericu

Građani bi preskakali preko rupa da Večernji list nije prije nekoliko dana pisao o posljednjem oštećenju.

Ugovor s Viaduktom

Naime, na veliku rupu upozorio je predsjednik udruge “ZaKaj Za Kajzericu!” Ognjen Golubić, koja je, nakon teksta u Večernjaku, isti dan pokrpana. Potaknulo je to i pitanje obnove na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine. Njime su se bavili i mladi ljudi iz platforme Ars Publicae, a prostor oko Savskoga mosta dosad su oživljavali umjetničkim intervencijama. Zagovaraju ideju formiranja Savskog trga na mjestu okretišta.

Foto: Silente

Foto: Silente

– Moram vidjeti s Dinkom Bilićem, pročelnikom gradskog Ureda za prostorno uređenje, koliko imamo novca da već ove godine napravimo barem nešto – obećao je gradonačelnik Milan Bandić, koji se u tome projektu najviše veseli jednom posebnom detalju: na obali Save, uza sve ono što je već davno obećano, planira napraviti i bine za razna koncertna događanja. – Bit će to kao u Londonu – rekao je Bandić.

Ipak, zaboravio je važan detalj. Još u srpnju 2014. Skupština je prihvatila Viaduktov ugovor o darovanju Gradu, čija je vrijednost tada procijenjena na tri milijuna kuna za uređenje Savskog mosta. Tvrtka Viadukt obećala je dati materijal i osigurati radnike, no do toga nije došlo. Na nerealizirani dar gradonačelnika je jučer podsjetio HNS-ov zastupnik Tomislav Stojak. A zašto se ugovor nije ostvario, Bandić nije odgovorio.

Sagrađen 1939.

Savski most često je i scenografija za razne spotove, pa je ondje prije godinu dana spot snimala i grupa Silente. Sagrađen 1939., most bi se trebao obnavljati prema uvjetima Zavoda za zaštitu spomenika. Na njegovu je mjestu 1783. sagrađen drveni most po zapovijedi cara Josipa II., potom je 1892. zamijenjen onim sa željeznom konstrukcijom, a nakon 2. svjetskog rata postao je glavni prijelaz Novog Zagreba. Nakon 1981., kad je otvoren Jadranski most, Savski je postao isključivo pješački.

Komentara 17

VE
verica2
14:12 18.03.2016.

Glavno da je napravljen mostić koji preko Miramarske koji košta skoro milijun kuna, a ne služi ama baš ničemu.

Avatar liquidsky
liquidsky
17:00 18.03.2016.

Zna Bandić što priča. O Londonu zna puno, a perfektno se služi londonskim jezikom. Ne bi čudilo da na londonskom potajno, onako za sebe, piše pjesme posvećene raštici, kupusu i zmijama pod kamenjem. I cipelama.

HR
Hrabraja
15:09 18.03.2016.

Jeb... most, sinhronizaciju semafora, uredenje Culinecke, sahte na Branimirovoj itd. Treba graditi sto vise fontana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije