Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imaju za fontane...

Pogledajte studentski film koji je pomeo konkurenciju

studenti
Igor Kralj/PIXSELL
06.03.2013.
u 10:42

Dokumentarni film studenata Fakulteta političkih znanosti osvojio prvu nagradu na međunarodnom natjecanju u Americi

Skupina studenata zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti potukla je konkurenciju od 1100 dokumentaraca i na međunarodnom natjecanju BEA Festival of Media Arts u SAD-u osvojila prvo mjesto radom “CRO ID: Who are we? Tko smo mi?”. Titulu su zaslužili u kategoriji edukativnog videa, a bili su jedini Europljani sa svojim filmom.

– Oduševili smo se, nismo bili svjesni da se i to moglo dogoditi - kažu mladi filmaši, misleći da su im šanse minimalne, no kad su primili obavijest o nagradi ulovila ih je euforija.

Sir i vrhnje, ćevapi...

Pobjednički rad ekipe koju čine Srna Bijuk, Filip Fortuna, Iva Lukač, Tea Skelin, Mislav Šćukanec Rezniček, Tina Ugarković, Lea Vukić, Oriana Španović, Mirela Polić, Sanja Padjen, Matija Zupković i Ivan Nekić, obrađuje temu hrvatskog identiteta, pa odatle i samo ime dokumentarca.

– Snimali smo s namjerom da onima koji ne znaju ništa o Hrvatskoj približimo svoju zemlju. Radili smo priloge o prodaji i izradi sira i vrhnja te ćevapima, kao i slavlju Svetog Patrika, iako to nije naš blagdan, a niti su ćevapi izvorno hrvatsko jelo, objašnjava Ivan Nekić.

Izrada polusatnog uratka trajala je, kažu, tjedan dana, a studenti napominju kako ih je nedostatak novca spriječio da putuju i snime i brojne druge hrvatske znamenitosti, pa su prizori iz “Tko smo mi” ograničeni samo na Zagreb. No, ni toga ne bi bilo da nije bilo ideje.

– Sve je počelo kad nam je ponuđena radionica u suradnji s američkim veleposlanstvom, koju je vodio profesor novinarstva iz Cronkite School of Journalism, Bill Silcock.

Imaju za fontane, a za nas?

– Dva tjedna intenzivno smo snimali, provodili po 12 sati na fakultetu, svađali se i mirili, no bilo je sjajno. Sad kad je sve gotovo svima nam nedostaje. Radionica je “kriva” što su se neki od nas sprijateljili, kaže Tea Skelin. Unatoč trudu i činjenici da će se njihov uradak prikazati u Las Vegasu, studenti neće moći po nagradu u travnju, zbog novca.

– To nas je razočaralo, prikazivanje je promocija i Hrvatske, no nijedno ministarstvo ili gradski ured, ne mogu nam udijeliti novac, kazali su Tea i Ivan.

– Imaju za fontane, a nemaju za nas – jezgrovito su poručili kreativni studenti.

Komentara 3

MI
miki22
11:22 06.03.2013.

ovoj drugoj slijeva ja placam put i idem s njom, nije bed

ZB
zbuniceva
11:01 06.03.2013.

Svaka čast ovoj ekipi na uloženom trudu, siguran sam da će im se deseterostruko vratiti. Brine me i nadam se da sam u krivu u zadnje vrijeme velika HR medijska prašina i paušalna poplava učesnika i pobjednika i sva taa ta ''međunarodnih natjecanja u Americi''. Natjecanja koje kad malo bolje pogledaš nisu referentna za nikaj osim više manje nepoznatog privatnog ili malofakultetskog organizatora koji na njima ubiru lovu. I nekako uvijek ispadne da ''državne institucije'' nemaju sluha za natjecateljske troškove naših pametnih školaraca iako koliko sam malo vidio rijetko koje je stvarno ''međunarodno'' priznato. Da ne duljim, Kostelići se ne natječu na bilo kakvim "međunarodnim utrkama ili Olimpijadama u Americi". Pa bi Država trebala znati kaj je kaj i maksimalno pratiti / financirati natjecatelje iz HR na svjetski priznatim natjecanjima ovakovog tipa. Ispričavam se unaprijed ako ovo je pravo svjetski priznato međunarodno natjecanje.

KO
kokodjambo
22:15 07.03.2013.

bravo, svaka čast!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije