Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARKUŠEVEC

Zaboravljeni i zanemareni: Mnogi i dalje žive u oštećenim kućama, novac prikupljaju sami

Potres - stanje u Markuševcu
Foto: Privatna arhiva
1/53
22.05.2020.
u 09:57

Razrušene kuće snimili su dronom, a video je dio kampanje "Apel za pomoć Markuševcu", u sklopu koje skupljaju i novac na GoFundMe

Zaboravljeni i zanemareni. Ali i pomalo u sjeni onih koji stanuju blizu Trga bana Jelačića. Tako se osjećaju oni koji žive u epicentru potresa koji je 22. ožujka zatresao glavni grad. Tresli su se tjednima poslije, pa i preksinoć, kad je Zagreb pogodio najnoviji potres jačine 2,0 po Richteru, a bili su Markuševčani spremni na bijeg iz kuća i za laganijih trešnji. Barem oni koji su u svom domu mogli ostati. Neki su spavali u autima, neki kod prijatelja, rodbine, susjeda... U osjećaju nemoći odlučili su se organizirati sami pa su jedni drugima nosili deke, hranu, popravljali su ono najhitnije, materijalom koji su mogli nabavili.

Tražili su pomoć i od zagrebačke obrtničke komore, čiji su članovi sagradili i drvenu kućicu u dvorištu jednog gluhonijemog para, dogovorili su i druge donacije... No unatoč tome, mnogi i dalje žive u kućama s napuknutim zidovima, popadalim stropovima, urušenim dimnjacima i rupama u krovištu. Pokrenula se tako još jedna inicijativa, po uzoru na onu u sklopu koje je pet Zagrepčanki koje žive i rade u Amsterdamu u manje od 24 sata od potresa prikupilo milijun i tristo tisuća kuna, i to na istoj platformi na kojoj su i one prikupljale – GoFundMe. Inicijator je Ivan Mihovec Miki, predsjednik Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Prigorec”, koji je u svojim nastojanjima da nešto učini kontaktirao Hrvate diljem svijeta.

Pomoć iz Amerike, Australije

– Markuševec je kvart u kojem se njeguje tradicija plesanja i sviranja tambure. Upravo folklor zajednički je svima koji su sudjelovali u pokretanju ove kampanje na platformi GoFundMe. Vincenta Armića, predsjednika KUD–a Hrvatska Baština iz Chicaga, zamolio sam da to učini, jer mi u Hrvatskoj nemamo tu mogućnost. Njemu su, pak, pomogli Ivica Hostička i Medena Kovačević, a od samih početaka tu je i Mirjana Piskulić. Donacije su već uplatili Hrvati u inozemstvu, a pomogla je i Hrvatska bratska zajednica iz Amerike i iseljenici Australije... – kaže Ivan Mihovec Miki.

U sklopu kampanje kuće su snimili dronom jer se iz zraka najbolje vidi njihovo stanje. Video su nazvali “Apel za pomoć Markuševcu”, snimio ga je Saša Drvišević, a montirao Hrvoje Banić.

– Naš prvi cilj koji smo postavili je 250.000 dolara. Dosad smo prikupili 12.500, a ako se taj cilj dosegne, možemo svotu i dizati. Ako se iznos ne skupi, sustav automatski vraća novac svima koji su do tada uplatili. Dok to čekamo, pomažemo dodatnim akcijama, neovisno o platformi – kaže Mihovec. Kad i ako se novac prikupi, dodaje, prebacit će se na račun HKUD-a “Prigorec”, a potom će se podijeliti za obnovu ili gradnju stradalih kuća.

Oformili i povjerenstvo

– Utvrđeno povjerenstvo novac će dodijeliti ljudima koji žive u “crvenim” i “žutim” kućama, oni će morati priložiti i dokumentaciju, a utvrdit će se i drugi kriteriji – gledat će se imaju li drugu nekretninu, koliko ih živi u kući, kakva su im primanja, jesu li već dobili neki oblik pomoći... Sve će biti transparentno. U našem kraju svi se više–manje poznajemo tako da znamo kakva je situacija u kojoj kući – govori Mihovec. A nedavno su, dodaje, nevezano uz sakupljanje novca na platformi GoFundMe, sjele i uplate za pet oštećenih obitelji koje je dogovorio s predsjednicom hrvatske zajednice u Švicarskoj Ružom Studer Babić. Unatoč teškoj situaciji u kojoj su se našli nakon potresa osjećaj zajedništva, kaže Mihovec, nikad nije bio jači u Markuševcu. No da bi se vratili na staro, trebat će, dodaje, puno novca, a bude li potrebno, akciju pomoći tom podsljemenskom naselju proširit će i na one koji tamo ne žive, a bore se s posljedicama potresa i dva mjeseca nakon njega.

Svi koji žele donirati mogu to učiniti OVDJE.

VIDEO: Markuševac: Mnogi i dalje žive u razrušenim kućama, novac prikupljaju sami 

Komentara 3

KL
klamerko
10:50 22.05.2020.

To je loša karma. Ljudi u centru Zagreba i na sjeveru Zagreba glasaju za Sotonsku Destruktivnu Partiju (SDP). Zato im se to dogodilo što im se dogodilo. I ča sad? Ča bi oni sad? Da im glasački listići koje suu prethodnih godina ubacivali u kutije pomognu? Kako si oni to zamišljaju?

DD
ddh
10:31 22.05.2020.

Pa zasto ne obnavljaju svoje kuce. Kuce su protiv potresa osigurane i to treba vlasnik srediti s osiguranjem. Drzava im eventualno moze po mogunosti malo pomoci, ali ne i onima kojima pred kucom stoje debeli mercedesi ili onima koji imajuu kuce na moru ili bris u bekom marinieren, a takvh ima. A oni koji kuce nisu osigurali ili nisu osigurali protiv potresa, imaju peh. Zasto bi jedan podstanar u Zagrebu placao takvima popravak kuce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije