Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekološka misija

Podvodni rat sa smećem: 'Ulov' su nam WC školjke i autogume

Eko Savica
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/8
16.10.2018.
u 19:27

Upoznajte ekipu iz ronilačkog kluba AdriatiCro koja se upustila u ekološku misiju čišćenja rijeka i jezera, a odradili su i dobar dio Jadranskoga mora

Mogli su roniti podvodnim pećinama Sredozemlja, jahati morskim strujama s dupinima na Karibima ili se iz prve ruke diviti australskim koraljima. Umjesto toga, članovi ronilačkog kluba AdriatiCro zaranjaju u mutne i onečišćene vode jezera Savice, kopaju po metrima mulja i iz njega izvlače vrećice, plastične boce, WC školjke, autogume i akumulatore. Voditelj Dario Duić i njegova ekipa iz kluba koji ima 130 članova, naime, svake godine organiziraju akcije čišćenja jezera i rijeka pa su tako ronili i u vodama Bundeka, Jaruna, svih jezera Maksimira, kao i u rijeci Savi. Često su pozvani u pomoć i izvan Zagreba.

– Mislim da smo vadili smeće iz svakog jezera i većine rijeka u Hrvatskoj, a napravili smo “čistku” i po većini hrvatskog Jadrana – ponosan je Duić. A smeća je, kaže, svake vrste, pa tako pronalaze štednjake, stolove, prozore, pa i građevinski materijal, stiropor i miješalice.

– Mogli bismo sagraditi i opremiti kuću samo od materijala koje iskopamo u vodi – šali se Duić i spominje da nije neobično da iz jezera izvlače i “fićeke” i druge stare aute, a jednom im je, prisjeća se, “ulov” bio i VW kombi iz doba hipija.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

A sve je počelo prije osam godina kad je Duiću, govori, dozlogrdilo gledati zagađenje i tone smeća u koje svaki dan roni.

– Mi ronioci zapravo smo gotovo jedini koji iz prve ruke možemo vidjeti što čovjek radi našim vodama – objašnjava. Mnogi doživljavaju jezera i more, primjećuje, kao velike kante za smeće i bacaju otpad ne misleći o posljedicama.

– A znamo da smeće u vodi ostaje godinama i svojim očima promatramo kako čovjekovo zagađenje ubija cijeli ekosustav vode i područja oko nje – objašnjava Duić i s ponosom dodaje da se njihovim akcijama s godinama pridružuje sve više volontera iz drugih ronilačkih klubova, a pomažu i djeca.

– Dolaze nam izviđači, učitelji i profesori s cijelim razredima. Klinci i oni koji ne znaju roniti skupljaju i čiste smeće po obali – govori Duić te ističe da su posebno ponosni kada vide koliko djeca vole pomoći čistiti.

– Sami imamo djecu pa nam je drago da su naučila voljeti i čuvati naš okoliš – kaže.

A prije svake akcije ekipa iz zagrebačkoga kluba organizira i malo predavanje za najmlađe i njihove roditelje o razlikama između otpada i smeća te o tome koliko kojem materijalu treba da se u vodi razgradi.

– Uče da, na primjer, cigareti treba tri mjeseca da se razgradi, stiroporu tisuću, a da se staklo nikad neće razgraditi – prepričava Duić. Predavanja, dodaje, uvijek imaju pozitivan odjek na djecu koja nakon čišćenja redovito obećaju da će još više paziti na okoliš oko sebe.

Video: Pogledajte u kakvom su stanju zagrebački mostovi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije