Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ponuda

Poduzetnik Đuro Horvat nudi rješenje za zagrebački otpad

Pogon Tehnix
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
14.01.2015.
u 09:00

Osmislio pogon kojim se iz miješanog komunalnog otpada dobivaju kompost, sirovine i energija, ali Zagreb nije zainteresiran

–Imamo rješenje za zagrebački otpad! Naša MBO-T tvornica kompletno rješava problem zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada koji ne završava na deponiju, nego iz njega dobivamo kompost, sirovine i energiju – kaže Đuro Horvat, direktor tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca u Međimurju.

Recikliranje u tvornici

Taj nagrađivani poduzetnik i inovator pokušava gradovima i općinama u Hrvatskoj prodati tehnologiju koju je već plasirao u nekoliko država. MBO-T tvornica sav prikupljeni otpad pretvara u novu vrijednost pa tako 25 posto završava kao kompost, 40 posto kao osam vrsta sirovina za novu proizvodnju, a preostalih 35 posto koristi se kao RDF gorivo za, primjerice, cementare. Tvornice koje se sastoje od 30-ak strojeva mogu preraditi od 5 do 20 tona otpada po satu, ovisno o veličini ugovorenog postrojenja. Takav način prerade ne iziskuje prethodno primarno recikliranje jer se, ističe, ono provodi u samoj tvornici. Cijena investicije ovisi o kapacitetu prerade i kreće se od tri milijuna eura za manje do šest milijuna eura za veće. Horvat uvjerava da tvornica može sama sebe isplatiti za manje od pet godina. Upozorava da se u Hrvatskoj godinama ulagalo u neodrživu tehnologiju jer se smeće samo odlaže na deponije čija je sanacija preskupa, a i potencijalni su izvori zaraze.

Zašto, pitamo ga, u Hrvatskoj dosad nije bilo interesa za tu novu tehnologiju?

– Zato što postoje lobiji. Treba valjda proći vrijeme dok ljudi ne vide da je ovo budućnost. Na toj tehnologiji radili smo 10 godina.

Tvrdite da možete riješiti problem smeća u gradu Zagrebu?

Ne zagađuje okoliš

– Naravno! Ako je ta tehnologija dobra za Beograd, Sarajevo, Novi Sad, Rumunjsku i druge zemlje u kojima radimo, zašto ne bi bila dobra i za Zagreb?

Jeste li je kome ponudili?

– Jesmo, ali nije pokazan interes, valjda zbog svojih interesa.

Na što i koga konkretno mislite?

– Ne bih o tome. Mi se ne mislimo boriti protiv nikoga, imamo revolucionarni proizvod s kojim treba upoznati ljude jer donosi goleme uštede, a ne zagađuje okoliš. Na nama je da na seminarima i prezentacijama predstavljamo svoj proizvod – kaže Horvat, koji je za MBO-T primio i nagradu Hrvatske udruge inovatora za inovaciju godine.

Horvat (71) tvrtku je osnovao 1991., a prije toga radio je u Končaru. Tehnix izvozi 85 posto proizvoda u 30-ak država. Njihovi uređaji za pročišćavanje otpadnih voda su čak i u Šri Lanki. Horvat je uvjeren da bi nekoliko takvih postrojenja po Zagrebu riješilo trajno problem gomilanja otpada na deponijima.

>>Ministar prijeti: Gradu 500.000 kn kazne ako ne poveća reciklažu

Komentara 8

SK
skladište
09:39 14.01.2015.

Ako je sve ovo u članku istina o tome treba pisati svaki dan ponovo sve dok mjerodavnima ne sjedne u glavu o čemu se radi i dok ne počnu pregovarati. To je težak i dugotrajan proces, puno je teže da oni shvate nego samo ostvarenje plana. Toliko su puni sebe da ne dopuštaju pristup ni jednoj zdravoj ideji, oni su nedodirljivi za sve normalno i zdravo, to je jednostavno u njima veliki strah da ih tuđa ideja ne makne s njihovih pozicija na koje su zasjeli i nema micanja. Bilo bi dobro da novinar istraži koje su razloge mjerodavni naveli odbijajući ovog poduzetnika, a ne da sve završi ovim jadnim člankom.

Avatar karlo II
karlo II
11:12 14.01.2015.

Nisi dao nikome u djep i odmah bi prihvatili projekt objeručke.

LI
liliZG
11:25 14.01.2015.

valjda nije htio nikome nešto šušnuti pa.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije