Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ponosna vlasnica

Pod poplunima iz Ilice grijali se i Tito i Krleža

'19.09.2013., Zagreb -  Emilija Biosic, vlasnica radionice popluna - poplunarnice, jedine u gradu. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
1/3
Autor
Mateja Šobak/VLM
21.09.2013.
u 13:50

Radionica Biošić u Ilici već 77 godina izrađuje pokrivače i dalje je popularna.

Vremenu i svemu što ono donosi, danas jedina poplunarnica u gradu, ona obitelji Biošić, ponosno odolijeva već 77 godina. Otvorena je davne 1936., a popluni iz te radnje grijali su nekadašnje predsjednike, književnike i ostale kultne ličnosti. Svila za Tita i nešto jednostavnija varijanta za Krležu samo su neki od komada kojima se u poplunarnici posebno ponose. Radnju u današnjem obliku 70-ih godina prošlog stoljeća preuzela je Emilija Biošić, a danas popravke na polunima, jastucima i štep-dekama vrši njena kći Alenka, inače ekonomistica.

–Moji prvi posjeti radnji bili su na nagovor mame, da vodim knjige. Međutim, ona mi je uvijek davala neke male posliće, dok me u potpunosti nije \"navukla\" na izradu i eto, ostala sam se baviti time - govori Alenka Antolić-Soban, vlasnica, a i jedina radnica u radionici.

Sentimentalno vezani

Ilica 96 danas je mjesto jedine poplunarnica u gradu, ali i šire, pa je u radionici posljednjih dana gužva jer spremaju se popluni, jastuci i deke ne samo Zagrepčanima, već i mušterijama iz Dubrovnika, Splita, ali i susjednih zemalja.

–Najveća gužva upravo je u doba godine kad zahladi. Šest mjeseci posla gotovo i da nema i onda se svi sjete, pa radim često i nedjeljom - govori vlasnica koja je najsretnija kad posla ima i kad pokrivačima, uz koje su ljudi sentimentalno vezani, može vratiti stari sjaj. Kako kaže, jasno joj je da se danas poplun može kupiti i za duplo manje novca nego što stoji popravak, no nekima se teško odvojiti od pokrivača koji im je darovala baka ili im je ostao od majke.

\"Imate zlatne ruke\"

–Osim što ih popravljam, poplune i štep-deke radim i iznova, uvijek od vune, perja ili pahuljica, nikad od sintetike. Zato i dugo traju - objašnjava Alenka koja izrađuje i medicinske i jastuke za putovanja. Najviše je veseli kad joj se mušterija u radnju vrati, a ne skriva ni da joj navrati neko poznato hrvatsko lice. \"Zlatne ruke imate\", rekla je davno Bela Krleža mojoj majci, a upravo taj kompliment uvijek je najljepše čuti - ispričala je Alenka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije