Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uređenje okretišta na Savskom mostu

Pod krošnjom drveća više se neće čekati busevi i tramvaji

11.04 2017., Zagreb - Na savskom pjesackom mostu te na stajalistu tramvaja i autobusa u tijeku su radovi na uredjenju cesta i pristupa.  Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/7
12.04.2017.
u 14:13

Za samo šest radnih dana kozmetički će se urediti okretište i Savski most, a potpuna rekonstrukcija slijedi na jesen

Dnevno preko okretišta na Savskom mostu prođe između 20 i 25 tisuća putnika.

Čekaju tamo, uz one koji idu na tramvaje broj 4 i 7, stanovnici Botinca, Stupnika, Svete Klare, Kupinečkog Kraljevca, Horvata... koje prema njihovim domovima vozi ukupno 16 autobusnih linija. Autobuse su čekali uglavnom na vjetrometini, bez nadstrešnica, a u ništa boljem stanju nije bila ni cesta. Nespretno im je bilo i hodati zbog rupa i izbočina kojih je bilo gotovo na svakom koraku. Sve se to promijenilo proteklog vikenda. Iznenadili su se putnici kad su ugledali da su premjestili početne stanice njihovih autobusnih linija ispod Jadranskog mosta, a bili su zatečeni i strojevima i radnicima na starom okretištu, koji su nazivali i najružnijim u gradu. Odlučili su iz Grada Zagreba konačno uslišati njihove molbe i krenuti u uređenje. Barem “kozmetičko”, dok ne počne ono temeljito, koje je gradonačelnik Milan Bandić najavio za jesen, a koje bi, prema projektu arhitekta Nenada Fabijanića, uključivalo i uređenje dvaju trgova s obje strane pješačkog mosta i pozornicu za razna događanja na samom mostu.

Umjesto prepreka – stupići

Okretište će tako “umiti” u gotovo rekordnom roku od svega šest dana, a građani će čekati autobuse i tramvaje na uređenom okretištu već sutra, iako na stranicama ZET-a piše da će radovi trajati do petka.

– Cijela površina okretišta autobusa i peroni asfaltirani su, sanirali smo i rupe između cestovnog rubnjaka i nogostupa, bit će uklonjene i betonske prepreke na obje strane mosta i umjesto njih postavljeni stupići, vertikalna i horizontalna signalizacija te će biti obilježena dijeljena površina biciklista i pješaka – kaže Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje i izgradnju Grada. Uza sve to, postavit će i klamerice za bicikliste, klupice oko okretišta autobusa i po samom mostu. Hortikulturalno će urediti cijelo područje, odnosno postavit će klupice i posude za cvijeće.

– Predviđena je i zamjena dotrajalih drvenih stupova javne rasvjete betonskim, zamjena dotrajalih svjetiljaka te bojenje stupova. Postavit će se i nova zaštitna, odbojna ograda na terminalu te će se sanirati stube i obojiti ograda – nabraja Bilić dodavši da je procijenjena vrijednost radova 1,5 milijuna kuna.

Postavit će i nadstrešnice

Rade i na postavljanju novih nadstrešnica kako se putnici ne bi morali više sklanjati pod krovove obližnjih zgrada i pekarnica. Djelatnici Sektora za promet trenutačno izrađuju projektnu dokumentaciju za postavljanje nadstrešnica, a nakon što to učine, ishodit će se rješenje za njihovo postavljanje. Građani koje smo jučer zatekli na okretištu zadovoljni su što se konačno počeo uređivati i ne smeta im privremena regulacija koja zahtijeva čekanje na drugom mjestu.

– Ima onih koji kažu da je to sve predizborni trik, ali što god da se radi, podržavam to. Živim u Kupinečkom Kraljevcu i svaki dan ovuda prolazim kad idem na posao, drago mi je da ćemo konačno dobiti lijepo okretište – kaže kuharica Ljubica Dejanović. Prodavačica sendviča Ivana Šoša koja radi na okretištu dodaje da je okretište i prije kraja radova ljepše nego što je bilo. •

Komentara 19

DE
Demko
14:36 13.04.2017.

Gospon gradonačelnik, a kad bu, da izvinete, šekret!? Ne mora nužno biti onaj z pozlaćenemi pipami - za početak bi poslužil i onaj obični kemijski.

Avatar fijolica
fijolica
21:10 12.04.2017.

Zar Bandić zaista misli u ovih 3-4 mjeseca napraviti sve što je morao u svim mandatima? A ako ga naivci ponovno izaberu, nastavit će s postavljanjem "fontana" po svim mogućim i nemogućim mjestima u Zagrebu? A kakva će biti kvaliteta onoga što će Bandić, umjesto u svim mandatima, napraviti u ta 3-4 mjeseca? Bit će to: drž vodu dok majstrori ne odu!

Avatar eti
eti
14:58 13.04.2017.

Po Pješačkom mostu se na asfaltne grbe popikavam već dugi niz godina, pa mi ne preostaje ništa drugo nego zaključiti da je sve dio predizborne kampanje. To se sve moglo puno ranije napraviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije