Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA SKUPŠTINE

Mrak Taritaš prozvala Bandića jer se ne dezinficiraju ulice pa im stigla Čistoća na trg

Zagreb: Gradska skupština po prvi put održana online putem, oporba se okupila na Trgu svetog Marka
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
07.05.2020.
u 11:28

Počela je 33. sjednica Gradske skupštine, a gradonačelnik Milan Bandić na pitanja zastupnika odgovara javljajući se iz svog ureda

Počela je jutros prva online sjednica Gradske skupštine. Oporbeni vijećnici iz protesta okupili su se na Trgu svetog Marka, postavili su stolce na dopuštenoj udaljenosti po klubovima kojima pripadaju i javljaju se u prijenos uživo s javne površine. Smatraju da se ovakva vrsta sjednice odvija jer gradonačelnik Milan Bandić želi izbjeći odgovore na njihova pitanja koja će ukazati na nečinjenje gradske uprave nakon potresa. Koronavirus, smatraju, ne može biti izlika jer se počelo s popuštanjem mjera.

16:00  Izglasana je i druga točka dnevnog reda. 

13:55 - GLAS-ova Anka Mrak-Taritaš rekla je da je ovo odična točka za raspravljanje jer izvješće o kojem će se glasati govori o ignoriranju o građanima Zagreba. Grad Zagreb, dodaje, ima Ured koji se priprema kako djelovanje u vrijeme potresa, a kad se on dogodio, zaboravio je što radi. 

- I onda kad eventualno postavite neko pitanje, uvijek je kriv netko drugi. Niz stvari su se mogle napraviti i za to nije trebao nikakav zakon - kazala je M. Taritaš. 

13:07 - Sjednicu nakon stanke ometaju neprestani prekiti u komunikaciji uzrokovani problemima s mikrofonima i internetskom vezom. Rasprava je u tijeku o drugoj točki dnevnog reda, Izvješće o posljedicama potresa i mjerama i aktivnostima koje Grad Zagreb poduzima radi saniranja štete. Klub HDZ-a podržava izvješće, a David Bilić u ime Lijevog bloka komentirao je gradonačelnikove izjave nakon potresa, posebno se osvrnuvši na njegovu izjavu da su građani sami krivi za nastalu štetu na zgradama. 

- Zašto onda on nije ulagao u gradsku imovinu? - pitao je Bilić. 
 

12:05: – Izglasana je prva točka dnevnog reda. S 25 glasova za, dva protiv i 17 suzdržanih, Skupština je primila Izvješće o aktivnostima i mjerama poduzetima u Gradu Zagrebu u vezi sa suzbijanjem epidemije prouzročene novim koronavirusom (SARS-CoV-2) te ublažavanjem štetnih posljedica. Stanka je u trajanju od pola sata. 

11:45 – Nakon jutrošnjeg pitanja A. Mrak Taritaš upućenog gradonačelniku o tome zašto se ne čiste ulice, tijekom obraćanja Renata Petaka na Markov je trg stigla i Čistoća. Petek u videu kaže da su radnici dobili hitnu naredbu da operu trg, ali da su odbili to napraviti, pa su stali pred samim trgom. 

11:22 – Grad je neadekvatno reagirao na epidemiju te, moram priznati, kad sam prvotno vidio protokole stožera i institucija, smrznuo sam se. Imali smo sreće u ovoj situaciji jer zagrebački se stožer "probudio" i reagirao tek kad je COVID-19 buknuo u splitskom staračkom domu – navodi Stanko Kordić (GLAS), dodajući kako su ključni posao odradili građani te, bez obzira na zakašnjelu reakciju Zagreba, brojke su ipak zadovoljavajuće. Uime kluba zastupnika Lijevog bloka obratio se Tomislav Tomašević govoreći kako mu nije logično da je karantena prvotno uspostavljena u Tomislavovu domu pa je zatim prebačena u privatni Hotel I te da je to građane stajalo milijune.

– Usto tražim Bandića da se ispriča kad je rekao da ga boli neki organ za epidemiju kad je tek krenula u Zagrebu – zahtijeva Tomašević.

11:00 Gzim Redžepi (nestranački), predsjednik Odbora za izbor i imenovanja, i Mislav Herman (HDZ), član, između ostalog, Odbora za zdravstvo, istaknuli su kako se Zagreb uspješno bori protiv koronavirusa, što govori i mala stopa oboljelih.

– Bitka je pri kraju, ali rat nije – ističe Redžepi.

HSLS-ov Darko Klasić podsjetio je tijekom rasprave u vezi s epidemijom na Bandićevu izjavu kako, ako nema sapuna u školama, da se ruke peru lugom te da je posljednja dva mjeseca na površinu isplivalo loše stanje zdravstvenih ustanova, a da Zagreb nije bio operativno spreman na pandemiju.

10:44 – Zastupnicima se obratio i pročelnik Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč koji je podsjetio na mjere koje je metropola učinila za suzbijanje epidemije, istaknuvši kako velegrad ima sjajne rezultate te da se nije dogodio proboj u zdravstveni sustav.

– Ostalo je neodgovoreno pitanje u svemu ovome, a to je koliko je novaca potrošeno u cijeloj toj akciji? – kaže SPD-ov Zvane Brumnić. Na što je Jeleč dodao da je potrošeno sedam milijuna kuna na nabavu opreme, a unatoč njezinu nedostatku na svjetskom tržištu, Zagreb ju je uspio nabaviti.

10:29 Anka Mrak Taritaš osvrnula se na saniranje posljedica potresa, a usto i na dezinfekciju ulica zbog epidemije novog koronavirusa. 

– Zašto se barem jednom tjedno ulice ne pometu ili operu, kao što je to praksa u ostalim europskim gradovima? – navodi GLAS-ova zastupnica. Na to je Bandić odgovorio da se ulice dezinficiraju, a nastavit će to raditi čim se oporba makne s Markova trga i "završi svoj performans".

– Kad ne bih živio u ovdje i slušao oporbu, ja bih mislio da živim u Obali Bjelokosti, a ne u Zagrebu – konstatirao je gradonačelnik.

VIDEO Konferencija za medije oporbe Gradske skupštine

10:20 – HNS-ov Tomislav Stojak naveo je kako Bandić neracionalno troši novac iz gradske blagajne.

– Kako komentirate to da imate milijardu kuna sumnjivih potraživanja? Niste napravili rebalans proračuna jer ste svjesni da ne možete preraspodijeliti novac kojeg više nema – pitao je Stojak. Bandić mu je odgovorio kako "konstruktivno i mudro barata materijom, ali da će ga sam uputiti na materijale koje je dobio".

– Da nismo dali Vladi, koja god bila, novac, mi bismo bili na konju – kaže Bandić, na što mu je Stojak zahvalio na odgovoru na pitanje na koje "nije odgovorio".

10:05 – Oporbenjaci tvrde kako je sve po propisima.

– Čini mi se da ovo nije bio prijavljen skup, malo vas je više od 20. Vas dvije malo ste preblizu – rekao je premijer Radi Borić i Anki Mrak Taritaš. 

07.05.2020., Zagreb - 33. sjednica Gradske skupstine Grada Zagreba odrzana je, prvi put u povijesti, online putem aplikativnog rjesenja. Odgovor oprbe na ovakav nacin odrzavanja sjednice je organiziranje vlastite sjednice na Trgu svetog Marka. Renato Petek, Anka Mrak Taritas, Zvane Brumnic, Tomisalv Tomasevic Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

9:45 – Tramvajski promet potpuno će profunkcionirati za dva tjedna, zakon ne donosi gradska uprava, a gradonačelnik ne dijeli materijal i ne provjerava tko to čini – pravdao se Bandić. U jednom trenutku pored oporbenjaka je prošao i premijer Andrej Plenković, kojeg su zaustavile kamere, a dok je davao izjavu, u sjednicu se javio SDP-ovac Matej Mišić i rekao da ne može postaviti pitanje jer ga premijer ometa u radu. Plenković se obratio i zastupnicima.

9:30 – Oporbenjake je zanimalo kad će tramvajska mreža potpuno profunkcionirati i zbog čega građani pate zbog ping-ponga njegove stranke i HDZ-a, zašto već nije donesen Zakon o obnovi Zagreba, na koji način se određivalo tko će nabavljati građevinski materijal za hitne radove...

Počeo je aktualni sat, a gradonačelnik na pitanja zastupnika odgovara javljajući se iz svog ureda. Ivan Ćelić iz HDZ-a, Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Krešimir Kartelo iz Neovisnih za Hrvatsku nisu prisutni na sjednici.

9:00 – Posljednja sjednica bila je 19. ožujka, prvi dan uvođenja ograničavajućih mjera, kada je bilo 20 zaraženih od koronavirusa. Sad imamo četiri-pet puta manje novooboljelih – rekao je Tomislav Tomašević iz stranke Zagreb je naš.

07.05.2020., Zagreb - Potpredsjednica Gradske skupstine Grada Zagreba Ana Stavljenic Rukavina odrzala je ispred Stare gradske vijecnice konferenciju za medije, na kojoj je govorila o inicijativi predsjednika Gradske skupstine Grada Zagreba upucenoj zastupnicima. Gordana Rusak, Slavko Kojic Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Komentara 20

Avatar Kalladin
Kalladin
12:12 07.05.2020.

Mrak Taritaš zaslužuje deratizaciju. Dajte joj!

DU
Deleted user
11:27 07.05.2020.

Jel oni za ovo još dobiju i neku naknadu?

DU
Deleted user
11:06 07.05.2020.

Mrak Taritaš i ekipa snova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije