Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prometni kaos

Pobuna u Središću: Dosta nam je da drugi koriste naš kvart kao parkiralište, uvedite naplatu

Zagreb: Središće
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
09.04.2019.
u 15:29

Nerijetki nemaju kamo s automobilima pa staju “na divljaka”, a stanovnicima dozlogrdile svakodnevne gužve

Parkiranje po Središću, kažu Goran Čačić i Irena Šimunić iz tamošnje Udruge građana “Glog”, nalikuje stampedu za jedini primjerak najboljeg televizora u trgovini: svi ga žele i učinit će što god treba da do njega dođu prvi. Upravo tako ponašaju se vozači u novozagrebačkom kvartu kad naiđu na slobodno parkirno mjesto jer znaju da sljedeće neće pronaći još barem 15 ili 20 minuta. Oduzimaju prednost, ubacuju se ispred drugih, trube i viču, sve kako bi prvi uhvatili tih nekoliko slobodnih metara prostora. Ne uspiju li, parkirat će se na nogostup, na šetnicu, ispred trgovina, kafića, restorana...

Za mjesto 10.000 eura

Razlog ovom ludilu, ističu, jest to što se parkiranje u Središću ne naplaćuje pa svi, a pogotovo oni koji ondje ne žive, to obilato iskorištavaju.

– Ostavljaju aute ovdje u pola osam ujutro i onda autobusom ili pješice idu na posao u obližnje kvartove ili centar. A vikendom kad svi idu na Bundek? Auto na autu da se nađe slobodno mjesto – žali se Čačić, a Irena Šimunić dodaje da zbog toga stanovnici naselja nemaju gdje parkirati svoja vozila. Oni koji to mogu plaćaju i više od 10.000 eura za parkirno mjesto ili garažu u zgradi, a ostali kruže po kvartu tražeći slobodan “plac” ili se parkiraju “na divljaka”. Javne gradske garaže u naselju nema, a najbliže su ona privatna na Bundeku i ona u Avenue Mallu.

A postat će i gore, ističu, jer se na ljeto doseljavaju stanari u novu megazgradu Meandar.

– Ako i deset posto njih nije kupilo parkirno mjesto u Meandru, to je sigurno barem stotinu auta koji se nemaju gdje parkirati – kaže I. Šimunić koja rješenje problema vidi u uvođenju naplate parkiranja u cijelo Središće. Time bi se, objašnjava, riješili i onih koji parkiraju aute u kvartu, a ondje ne žive.

Grad: U postupku je

Želja bi im se mogla i ispuniti jer je, prema odgovoru iz Gradskog ureda za promet, Mjesni odbor Središće predložio da se kvart uvede u treću zonu naplate parkiranja, a pokrenute su aktivnosti da se to ostvari.

– Počet će i kontrola naplata parkiranja u Ulici Damira Tomljanovića Gavrana i na početku Ulice SR Njemačke, koje se već dulje nalaze u drugoj parkirališnoj zoni – poručuju iz Gradskog ureda za promet.

>> Pogledajte video: Kontrola prometa u Zagrebu

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar Maxich
Maxich
16:51 09.04.2019.

Problem je u prekomjernoj izgradnji na malom prostoru, prometnice su iste kao i broj parkinga, riječ je o pranju love i nikoga nije briga. Bandić od Zagreba radi betonaru i prćiju i krajnje je vrijeme da se nestručnu i nekompetentnuu osobu kao što je on makne s položaja gradonačelnika, grad društveno i moralno, kulturno propada, trebam li uopće pisati o podmićivanju policije itd.?! Toliko je dokazanih nedjela pa opet nije iza rešetaka!

LU
lukathereem
16:30 09.04.2019.

Problem je mogao biti riješen da su se bunili kada se gradio Kaufland i ostale zgrade novogradnje jer vam je već tada falilo parkinga a sada vam nema pomoći dragi žitelji Središća.

NL
NLF
16:18 09.04.2019.

Ključ je u tome da grad treba forsirati javni prijevoz, brže, češće, točnije. samo trake za buseve i strogo kažnjavanje vozača koji to ne poštuju. Urediti grad po mjeri čovjeka, a ne njihovih limenih ljubimaca kako je danas...O kvalitetnim bic stazama u ovom gradu i sa ovom garniturom nema smisla ni pričati...E tada nebu potrebe za dva, tri auta po stanu, pa bu i mjesta za parkiranje bilo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije