Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebAČKI HOLDING

Pobuna u Čistoći: Najavili štrajk i kaznene prijave protiv uprave

'18.03.2013., Zagreb - Zaposlenicima cistoce koji se brinu za urednost gradskih ulica stalno prijete opasnosti od nesavjesnih vozaca. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
24.09.2013.
u 12:07

To je zlatna koka pa se bojimo da će se ponoviti sudbina niza drugih tvrtki u Hrvatskoj kojima je smanjena cijena prije privatizacije, strahuju sindikalisti.

Ujedinjeni sindikalisti Zagrebačkog holdinga uputili su apel zastupnicima u Gradskoj skupštini, njenu predsjedniku te gradonačelniku da na sjednici u četvrtak odgode izglasavanje plana koji im je poslala uprava tvrtke, a kojim bi se u zasebna društva izdvojilo sedam podružnica bez stečene imovine.

Udružili se sindikati

Predstavnici sindikata istaknuli su da je plan ishitren, nije objašnjeno što će se njime postići i koji je krajnji cilj uprave s izdvojenim podružnicama i njenim radnicima. Iako su na sastanku koji je održan jučer najglasniji bili predstavnici sindikata iz podružnica koje uprava želi izdvojiti iz Holdinga, podršku su im dali i ostali sindikati.

– Želimo da nam se kaže želi li uprava prodati imovinu podružnica jer nismo mi ti koji će kočiti odluke ako su u interesu tvrtke i radnika, ali imamo pravo tražiti da nam kažu namjere ma kakve bile – kazao je Ante Jelić, čelnik Sindikata vozača ZET-a koji ima najbrojnije članstvo.

U osudi uprave najdalje su pak otišli sindikati Holdingove podružnice Čistoća koja je stavljena u grupu za izdvajanje iz Holdinga. Najavili su štrajk i podizanje kaznenih prijava ako uprava na čelu sa Slobodanom Ljubičićem nastavi proces njihova izdvajanja koji bi u konačnici, smatraju, mogao završiti privatizacijom.

Najspornije im je izdvajanje bez imovine, potraživanja od kupaca i zarađenog novca.

Naime, plan je uprave da od ukupne materijalne imovine koju tvrtka ima, a iznosi 162 milijuna kuna, Čistoći ostave samo 26 milijuna kuna, dok bi sve ostalo pripalo Holdingu.

Tvrtka je zlatna koka

– Od ukupne imovine nama ostaje 12 posto. U podjeli ostajemo bez upravljanja zemljištem i građevinskih objekata, a sve zgrade građene su isključivo sredstvima Čistoće – objašnjavaju sindikalisti.

Izdvajanjem zemljišta i objekata, koji će prema planu uprave ostati u Holdingu, sindikati smatraju, lakše će se prodati podružnica nekom privatniku što je, boje se, i jedini cilj cijelog plana.

– Ovo je korak prema privatizaciji. Bez zemljišta i ostale imovine netko tko bude zainteresiran za podružnicu lako će kupiti tvrtku i uspješan biznis. To je zlatna koka pa se bojimo da će ponoviti sudbina kao i nizu drugih tvrtki u Hrvatskoj kojima je smanjena cijena prije privatizacije – strahuju sindikalisti.

Dodali su da Čistoća mjesečno uprihodi 40 milijuna kuna od čega se 15 do 18 milijuna potroši na plaće te da su prema tome poželjna tvrtka koja zarađuje.

>>Raskol u ZG holdingu: Izdvajaju najunosnije, a dugovi ostaju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije