Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promocija proizvodnje

Po pravo domaće i svježe na Cestu sira Zagrebačke županije

cesta sira
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/5
29.09.2015.
u 16:14

Mali sirari - njih 9 s područja Zagrebačke županije i 3 s područja Grada Zagreba, udružilo se u projekt kojem je cilj omogućiti prodaju domaćih proizvoda bez posrednika, izravno kupcima s kućnog praga, ali i brendirati lokalne proizvode

Građani Zagreba i Zagrebačke županije odsad će imati priliku posjetiti obiteljske proizvođače sira i okusiti i kupiti njihove proizvode iz domaće proizvodnje.

Otvaranje Ceste sira, obilježeno okupljanjem organizatora i sirara u OPG-u Kusanovec kod Dugog Sela, povezalo je 9 malih proizvođača iz Zagrebačke županije i 3 proizvođača iz samog grada Zagreba. Cilj projekta je omogućiti kupcima direktan pristup sirarima, kako bi bez posrednika, s kućnog praga, mogli nabaviti proizvode koji se inače nalaze na tržnicama po Zagrebu.

- Sirarima na ovom području prodaja s kućnog praga puno znači, zbog duge tradicije sirarstva u županiji i rubnim dijelovima grada, a cesta također predstavlja i još jedan način brendiranja naših proizvoda, kojima se cijena spušta zbog velikog broja ilegalnih proizvođača na tržištu – rekla nam je ‘ Bomina Zadravec, predsjednica Udruge malih sirara Zagrebačke županije Sirek, od ove godine i s titulom "najuzoritija žena Zagrebačke županije", koja je i provela projekt u suradnji sa Zagrebačkom županijom i Gradom Zagrebom.

Što razlikuje zagrebački sir od ostalih objasnile su nam proizvođačice iz sirana Fürnkranz i Lončar.
– Za Zagreb je poseban svježi kravlji sir, mi naše krave hranimo kukuruzom i ječmom, čime garantiramo i kvalitetu mlijeka i sireva, a to je i jedna od glavnih razlika velikih i malih proizvođača - kažu one. Svježi sir će na ovaj način nuditi za 35 kuna po kilogramu, kuhani za 60.

Njihov posao, opisuju, traje i 24 sata dnevno, sami proizvode i hranu za svoju stoku i mlijeko, ali, iako je posao naporan, sirari ipak uspijevaju pristojno živjeti od prodaje vlastitih prozvoda. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je turistički potencijal Ceste sira.

– Osim poljoprivredne, volio bih da ova cesta poprimi i turističku funkciju i vjerujem da će pomći razvoju županije, te potaknuti mlade da ostanu na OPG-ovima i sudjeluju u agroturističkim djelatnostima. Da je zagrebački sir prepoznat u inozemstvu dokazuje i zlatna medalja koju je Romina Zadravec dobila na prošlogodišnjoj međunarodnoj izložbi u Austriji za svoj kuhani sir, koji je i jedan od prepoznatljivih sireva domaće proizvodnje - poručuje Kožić.

Sirari ističu da u njihove, male sirane dolazi sve više kupaca, jer nude kvalitetnu robu.

- I dalje se trebamo boriti u ministarstvu poljoprivrede za bolje uvjete, koji su zasada teži nego u EU - napominje Luka Čuljak, zamjenik gradskog pročelnika za poljoprivredu i šumarstvo, navodeći da na području Grad Zagreba ima više od 21.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od kojeg se 18.000 ha upotrebljava, a poljoprivrednici su najčešće OPG-ovi, njih 6000.

Sami sirari nadaju se da će se nastaviti suradnja Županije i Grada s malim proizvođačima kako bi imali što lakši pristup kupcima, te kako bi OPG-ovi opstali kao važan dio zagrebačke tradicije i nasljeđa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije