Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVI PUTA KRAMERAJ I EKO-PLAC

Po antikvitete na Britanac, u Veliku Goricu po 'kramu'

23.01.2011., Zagreb - Popularni sajam starina na Britanskom trgu i ove nedjelje privukao je velik broj znatizeljnika.  Prodavaci i potencijalni kupci uzivali su na suncu i standovima prepunih starina.  Lusteri, lutke, postanske marke, stari televizori i n
Foto: Robert Anić/PIXSELL
05.12.2014.
u 11:00

Organizatori velikogoričkoga sajma kažu kako se predmeti neće prodavati, već razmjenjivati, a svi su posjetitelji dobrodošli

Keramika, staklo i porculan. Ako ga dobro poznajete, možete pronaći i inače skupocjene primjerke za vrlo povoljnu cijenu. Već od ranog jutra svakog se dana na Britanskom trgu postavljaju štandovi za "Mali plac", a četvrtkom dominiraju upravo predmeti od stakla.

Vrijedni predmeti

– Dolazim već trinaestu godinu zaredom, a mislim da je to i početak sajma antikviteta. Doduše, četvrtkom su predmeti od keramike, pa dolazim povremeno, glavni mi je vikend, kad se subotom i nedjeljom do 14 sati održava sajam antikviteta – objasnila je umirovljenica Dragica Bušić te dodala kako, unatoč velikoj posjećenosti sajma, nešto manje ljudi na Britancu dolazi u zimskim mjesecima. A baš to vrijeme, rekla je, najbolje je da se pronađe neki dobar komad, kao što je stari fotoaparat, zidni sat na mehaničko navijanje ili pak ogledalo s antiknim okvirom.

Nađe se i pokoja igračka, ali i komad odjeće, koji uglavnom bude neka vrsta narodne nošnje. A upravo te, ali i mnoge druge stvari, moći će se pronaći i na subotnjem Krameraju, prvom velikogoričkom sajmu razmjene rabljenih stvari, koji će pratiti i Eko-plac sa zdravom hranom.

– Po modelu takozvanih besplatnih dućana, Krameraj neće biti klasični buvljak jer se stvari neće prodavati, već će se razmjenjivati, a ulaz za sve besplatan je – objasnila je Sanja Došen iz neformalne građanske inicijative Tranzicijska grupa, koja Krameraj organizira u suradnji s udrugom Gorička alternativna scena. Kako kaže Došen, sajam će se održati u predvorju zgrade srednje škole u Tomaševićevoj 21, od 10 do 16 sati.

Dulji vijek robe

Kako su objasnili iz Tranzicijske grupe, s čijim će se radom, također, zainteresirani moći upoznati na Krameraju, nečija "krama", tj. rabljeni predmeti, samo čekaju da budu ponovno uočeni kao predmeti s uporabnom i novom vrijednošću i upravo je to razlog za organiziranje prvog ovakvog velikogoričkog sajma.

– Alternativa je to recikliranju, a ovaj način razmjene produljuje životni vijek predmeta na putu prema otpadu i tako smanjuje lokalni ekološki otisak – rekli su organizatori Krameraja te dodali kako se i kupnjom proizvoda direktno od proizvođača, što će se moći na njihovu Eko-placu, stvara povjerenje i dobar odnos kupca i prodavača.

>>Prva subota na Hreliću – tristo prodavača i dvostruko više kupaca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije