Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sezona od 1. srpnja

Malo jezero i Bundek zagađeni

Zagreb: Zbog zagađene vode zabranjeno je kupanje u jezeru Bundek
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
23.05.2020.
u 08:30

Malo jezero na Jarunu te istočna, zapadna i južna obala Bundeka na testu su “pali” zbog visoke razine crijevnih enterokoka, bakterije koja ukazuje na fekalno zagađenje

Od kupanja na Bundeku ove godine neće biti ništa, a na Jarunu će Zagrepčani morati dobro paziti gdje ostavljaju ručnike. Jer, od osam gradskih plaža – na Malom i Velikom jezeru na Jarunu, Otoku veslača, Otoku Univerzijade i Trešnjevci te istočnoj, zapadnoj i južnoj obali Bundeka – voda na samo četiri od njih zadovoljava standarde, a četiri ostale plaže “pale su na testu” zbog visoke razine crijevnih enterokoka u vodi, bakterija koje ukazuju na fekalno zagađenje.

Rezultati su to analize kakvoće vode koju je obavio Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, i to na temelju uzoraka koji su uzeti u više navrata tijekom cijele prošle kupališne sezone te još jednom ove godine. Upravo “Štamparova” analiza bila je pravni temelj za prijedlog Odluke o utvrđivanju lokacija za kupanje i trajanje kupališne sezone za 2020. godinu, koja će se pred vijećnicima u Gradskoj skupštini naći na idućoj sjednici 9. lipnja. Većina će tako odlučiti i o trajanju kupališne sezone, koja ove godine počinje mjesec dana kasnije u odnosu na prošlu godinu zbog pandemije koronavirusa. Doduše, postat će službeno, tek kad odluku “amenuje” većina, koju drži koalicija gradonačelnika Milana Bandića.

20.06.2019., Zagreb - Suncan dan na blagdan Tijelova gradjani iskoristili za boravak uz jezero Jarun i kupanje te rostilj i sport. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija

Odmuljite dno jezera!

Uzorke su u “Štamparu” uzimali ulaskom u vodu među kupače na mjestu gdje je voda duboka najmanje jedan metar.

– Zahvaćeni su na dubini 0,3 m ispod površine vode tako da nisu pod utjecajem UV zraka. Za uzorkovanje su korištene sterilne prozirne staklene boce od 500 ml. Ispitivanje kakvoće površinske vode za kupanje uključuje terenska opažanja i laboratorijska ispitivanja. Pri svakom uzorkovanju praćeni su meteorološki uvjeti i moguće vidljivo onečišćenje – objašnjavaju u Zavodu postupak i predlažu, s obzirom na rezultate, redovito mehaničko čišćenje površine i odmuljavanje dna jezera.

– Od 27 ispitivanih uzoraka u jezeru Bundek u sezoni kupanja 2019. godine izvrsne kakvoće bilo ih je 19, dva dobre kakvoće, a šest uzorkovanja nije zadovoljilo kriterije – ističu u “Štamparu” i objašnjavaju da su uzorci koji su “podbacili” uzeti u drugoj polovici srpnja prošle godine, kad su zabilježene alarmantno visoke razine crijevnih enterokoka. Sve tri plaže na Bundeku – istočna, zapadna i južna obala – nakon toga su zatvorene te je kupanje ondje bilo zabranjeno, a uzorci su prikupljani svaka dva tjedna sve do sredine rujna, kad su razine enterokoka opet postale uobičajene.

No, kad je napravvljen prosjek za cijelu sezonu, rezultati su bili poražavajući.

– Pri godišnjoj ocjeni, sve tri točke uzorkovanja bile su nezadovoljavajuće kakvoće – objašnjavaju u Zavodu odluku zašto će na Bundeku ove godine kupanje biti zabranjeno. Zagrepčanima od lokacija za “bućkanje” ove sezone, koja ove godine počinje 1. srpnja, a trajat će do 15. rujna, preostaje samo Jarun. Razmak barem metar i pol No ne i Malo jezero, na kojem se dnevno kupa čak šest tisuća Zagrepčana, jer su ondje također pronađeni crijevni enterokoki, premda samo na jednoj lokaciji i u puno nižim razinama nego na Bundeku.

20.06.2019., Zagreb - Suncan dan na blagdan Tijelova gradjani iskoristili za boravak uz jezero Jarun i kupanje te rostilj i sport. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija

No, i to je dovoljno da u “Štamparu” predlože da se kupači ipak presele na druga kupališta na Jarunu, odnosno na Veliko jezero, Otok Univerzijade, Otok veslača i Trešnjevku. Na njima će se Zagrepčani morati boriti za svoje mjesto pod suncobranima. Tim više uzme li se u obzir da zbog mjera zaštite od koronavirusa, kupači moraju u svakom trenutku biti jedan od drugoga udaljeni barem metar i pol. Štoviše, prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na 100 kvadrata prostora dopušteno je samo 15 kupača, a razmak se treba održavati i na plaži i u vodi.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar neugodan
neugodan
09:11 23.05.2020.

Slobodan Ljubicic zvan Kikas ce to ocistiti za par milijuna kn, kao sto je i ocistio Jarun od lopoca!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije