Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tate odgajatelji

Pletu kose, uče engleski, a znaju i sve nijanse roze

tata
Foto: Tomislav Miletić/ PIXSELL
1/2
20.06.2017.
u 12:28

Supruge su imale posao, a oni nisu, pa je bilo logično da Krešimir Bubalo i Mario Vanjorek sa svojim klincima ostanu kod kuće

On zna sve nijanse ružičaste boje, kosu plete bolje od frizera, a dođe li po Anu, Marka i Mariju u školu njegova supruga Ružica, prvo pitanje koje klinci postave mami jest “gdje je tata?”. Jer otkako se njihov tata Krešo prije šest mjeseci odlučio postati roditeljem odgojiteljem, nema li ga i na sat vremena, njegovih četvero mezimaca odmah se zabrine.

Dizanje u pet

– Prije tri godine, nakon 25 godina radnog staža, ostao sam bez posla. Tražio i tražio, ali radnika od 47 jednostavno ne želi nitko. Kad smo čuli da Grad nudi roditeljima da ostanu doma s djecom, supruga i ja smo odlučili da ću to biti ja jer ona ima posao i nije jednostavno imalo smisla da ona daje otkaz – objašnjava nam Krešimir Bubalo, jedan od tek tristotinjak očeva, od ukupno tri tisuće roditelja, koji su ostali kod kuće sa svojom djecom. Svoju odluku, međutim, ni na tren nije požalio, a na svakodnevni tempo potpuno se već naviknuo.

– Dižem se svako jutro u pet. Stavim kuhati kavu, pripremim odjeću za školu, prvo probudim suprugu, a onda u 6.30 i djecu. Odvezem starije u školu, a onda se vratim doma s Petrom i pomalo pospremam i kuham ručak. Kad klinci dođu iz škole, onda pišemo zadaće i učimo. A ako ćemo baš iskreno, mislim da više ja učim uz njih nego oni uz mene – smije se tata Krešimir dok opisuje svoj dan, pa odmah dodaje da je, otkad je roditelj odgojitelj, naučio i pokoju riječ engleskog, a svoje je kuhanje usavršio. Svog tatu hvali i petogodišnji Petar, koji kaže da “u vrtić ne bi”.

– Sa svojim najboljim prijateljem igram se svaki dan – govori Petar prstićem pokazujući prema svom tati. A upravo troje i više djece i činjenica da najmlađe ne pohađa vrtić, uvjeti su bili za stjecanje statusa roditelja odgajatelja.

– Oko pet tisuća mjesečna su primanja, nekad više, nekad manje, ovisno o prosječnoj plaći za Zagreb u tom određenom mjesecu – “plaću” je objasnio Mario Vanjorek, koji se, baš kao i Krešimir Bubalo, odlučio na ostanak kod kuće s djecom.

Mama je ipak nezamjenjiva

I njegova supruga Matea radi pa je logično bilo da se za gradsku mjeru prijavi on, a kako kaže, ljepšeg “posla” od brige za obitelj jednostavno nema.

– Više obveza, što se tiče klinaca, sad je na meni, ali to je i normalno budući da sam ja taj koji je većinu vremena s njima. Naviknuti smo već da smo stalno zajedno, vodim ih doslovce svuda, sad bi nam bilo čudno da se ne vidimo nekoliko sati – govori Mario Vanjorek, otac dvojice sinova i kćeri. Raul, Nicolas i Ellen centar su njegova svijeta, ali tata Mario priznaje, ponekad njegova trojka jedva čeka da kući dođe mama jer “ona se zamijeniti ne može”.

– Osim njih, i ja jedva čekam – šali se tata Mario.

Komentara 1

IN
Interstellar
14:32 20.06.2017.

Sve O. K., ali ako malo računate, vidjet ćete da prvi tata iz gornje priče ima 50 godina, dvoje školske djece i jedno predškolsko. Koliko godina ima supruga? S 50 godina žena je uglavnom već baka, ako nije ostala sama zbog muškaraca gornje vrste. I sad žena od recimo 50 koja je ostala sama, mora plaćati tatama od isto 50 da budu "mame" dječici koju one više ne mogu imati. A gospođa supruga dotle radi i ganja karijeru. Eto "ravnopravnosti spolova", nema što! Možda se do 60 "mladi tata" "outa", pa pronađe put za prihode novim kanalima. "Single" žene i dalje rade, za sve kategorije ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije