Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Performans

Plastične autiće "parkirali" ispred Holdinga i prosvjedovali protiv nabave vozila vrijednih 19 milijuna kuna

Zagreb: U znak prosvjeda ispred Holdinga autić je postavio i Tomislav Tomašević
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/6
Autori: Hina, Mia Mitrović
10.08.2020.
u 13:13

– Ogorčeni smo odlukom o ulaganju 19 milijuna kuna zbog nabave 312 novih automobila i sporazuma o najmu – kazala je predsjednica Udruge građana Siget Gordana Pasanec.

 Performansom ''Vozi Miško dok se Grad raspada'', inicijativa ''Zagreb te zove'' u ponedjeljak je ispred Zagrebačkog holdinga sramotnom ocijenila nabavu novih, luksuznih automobila za 19 milijuna kuna "dok se grad istodobno raspada" te zatražila da se to obustavi. U sklopu satiričnog performansa ''parkirali'' su igračke autića ispred Holdinga, kako bi time pomogli da se sredstva preusmjere na redovito održavanje Grada.

– Ogorčeni smo odlukom o ulaganju 19 milijuna kuna u nabavu 312 novih automobila i sporazuma o najmu – kazala je predsjednica Udruge građana Siget Gordana Pasanec. Ocijenila je takvu odluku sramotnom "u stanju grada nakon potresa i posljedica nevremena". Zbog toga su, kaže, odlučili organizirati performans pod nazivom "Vozi Miško dok se grad raspada", u sklopu kojeg su građane pozvali da doniraju autiće kako bi time pomogli da se sredstva preusmjere na redovito održavanje Grada, što im je glavna dužnost. To se, dodala je, zanemaruje već godinama, "zbog čega Zagreb nije nikada bio u gorem stanju, što su posljedice nepogoda koje su ga zatekle to i pokazale".

Među rijetkim građanima koji su došli podržati prosvjed bila je i umirovljenica Vesna koji odnos vlastodržaca prema građanima smatra ''tužnim''. 
– Došla sam jer mi je dosta da se gradska uprava bogati na naš račun. Na što nam je nalik grad, to je katastrofa. Žao mi je samo što nas se skupilo toliko malo – kazala je. Performans pred Holdingom došao je podržati i Tomislav Tomašević, čelnik platforme Možemo. 

– Kad pomislimo da će zbog svih okolnosti iracionalno trošenje novca stati, gradska uprava i Holding idu do kraja. Muzu dok mogu jer znaju da se gradonačelnikovoj vladavini bliži kraj, a time i njima samima. U ovoj situaciji trošiti novac na automobile jednostavno je besramno – kazao je Tomašević koji je i sam Holdingu darovao malenu crvenu limuzinu te poručio da bahatost gradske uprave mogu zaustaviti jedino građani na idućim lokalnim izborima.

Miško, lik iz filma "Tko to tamo pjeva" lik je slabije inteligencije koji svoje sposobnosti dokazuje vožnjom zatvorenih očiju. "Odlična usporedba s vođenjem Grada gradonačelnika Milana Bandića", poručuju iz inicijative. 

– Donose odluku da će 19 milijuna  kuna uložiti u najam automobila, a šahtovi su nam zaštopani, infrastruktura nije obnovljena već 70 godina, otvaraju se ceste, ne radi se ništa – istaknula je Pasanec. Navela je da u godišnjem izvješću Holdinga stoji kako je očišćeno 323.292 metara odvodnih kanala i 42.260 slivnika naglasivši kako, da je to istina, ne bi došlo do posljedica do kakvih je došlo. Naglašava i da je postojeća, stara infrastruktura dodatno opterećena u zadnjih godinu dana s 1924 vodoopskrbnih i 1056 kanalskih priključaka.

Smjena Uprave i Nadzornog odbora

Iz inicijative zahtijevaju odustajanje od automobila, smjenu Uprave i Nadzornog odbora Holdinga, preuzimanje odgovornosti gradonačelnika Bandića kao prvog člana Skupštine Holdinga i predsjednice Uprave Ane Stojić Deban. Od pravnih institucija – DORH-a i USKOK-a traže da pokrenu postupke po prijavama "koje stoje u ladicama", a vežu se za poslovanje Holdinga i gradonačelnika Bandića te njegovih suradnika. Traže provjeru porijekla imovine članova Uprave i Nadzornog odbora kao i načelnika i pročelnika Gradske uprave.

Zagrebački holding demantirao je prošli tjedan tvrdnje kako nabavlja 312 automobila u vrijednosti 16,6 milijuna kuna plus PDV, među kojima i luksuzne automobile, jer je "u tijeku tek postupak savjetovanja za pripremu nabave i informiranje", a sklapanje okvirnoga sporazuma nije obvezujuće. Iz Holdinga su u priopćenju naveli kako će cijenu vozila po danu odrediti postupak nadmetanja koji tek treba uslijediti, a u kojem će se odabrati ekonomski najpovoljnija ponuda.

Komentara 4

KO
Kokoiduhovi
14:39 10.08.2020.

Svakodnevno pozivati i prozivati one koji omogućuju; bačene novce za Bolnicu Blato, fontane, katadioptere, preskupu žičaru, spomenike...dok Zagreb pliva u poplavama zbog kiša, mostovi truli, bolnica nedovoljno, ulice pune rupa, rasvjeta djelomice loša, vodovodi i vrelovodi pucaju non stop, ii tad. Jedni druge štite...dok si pašu. Onda dovedu nove, koji nastave tradiciju pljačkanja i delanja bedaka od nas

DE
DeepState
13:42 10.08.2020.

jao dajte više s tim dječjim prosvjedima protiv ekipe koja je apsolutno beskrupulozna i koja se neće ni isvrnuti na ovo. Fali vam još samo online peticija

Avatar Uhljeb25
Uhljeb25
12:39 11.08.2020.

a zna se ko je zadužen za vozni park u zagrebu. Pa bandicev vozac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije