Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grad poručuje roditeljima:

Planiramo “snimiti” sve škole i vrtiće, što će stajati 50 milijuna kn

Zagreb: Pročelje Osnovne škole Izidora Kršnjavog
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
30.01.2021.
u 12:36

Peticija je pokrenuta nakon nedavne sanacije OŠ Izidora Kršnjavog

Osnovnih i srednjih škola starijih od 50 godina u Zagrebu je 146. A od njih je u potresu prije deset mjeseci oštećeno 106, odnosno 72 posto ili nešto manje od tri četvrtine. Podatak je to koji smo dobili iz Gradskog ureda za obrazovanje, a baš i i nije za pohvalu jer to znači da je samo četvrtina zagrebačkih škola sagrađenih prije 1970. godine lani ostala netaknuta. I što bi se s njima dogodilo da ih pogodi novi jači potres? Ne zna se.

Za starije objekte - hitno

Jer kako tvrde roditelji zagrebačkih učenika udruženi u inicijativu, nitko od njih ne zna koliko su te škole bile statički sigurne prije lanjskih potresa, a nikad nisu dobili ni detaljno izvješće o nastaloj šteti nakon udara, kao ni konkretne planove njihove obnove. I iako slušaju uvjeravanja da je apsolutno sve po “PS-u”, oni u to, kažu, ne vjeruju.

– Sanacija oštećenih zgrada rađena je prema dokumentaciji koja nije sadržavala istražne radove, arhivsku građu, statički proračun ni bilo kakav drugi izračun, odnosno proračun, nije sadržavala ni grafičke priloge postojećeg i novog stanja, a ni troškovnike. Upute za sanaciju ne mogu zamijeniti statički proračun niti projekt obnove – objašnjava Ana Pavičić-Kaselj, predstavnica inicijative, koja je pitanje pokrenula nakon što je primijetila da je sanacija “njezine” Osnovne škole Izidora Kršnjavog nedavno obavljena bez ijednog od tih dokumenata. Zato na odgovoru na pitanje jesu li škole starije od 50 godina statički sigurne roditelji inzistiraju tjednima.

Njih je zasad više od 6400 u samo šest dana potpisalo peticiju kojom od Grada Zagreba traže tu, kako kažu, po život njihove djece važnu informaciju.

– Želimo da se žurno izradi statički proračun potresne otpornosti svih odgojno-obrazovnih zgrada na području Zagreba građenih prije 1970. godine, prije potresa i nakon mjera sanacije, s kompjuterskom simulacijom razine potresa na kojima dolazi do sloma, odnosno otkazivanja konstrukcije zgrade – kao prvi zahtjev navode u dopisu koji je poslala inicijativa roditelja školske djece s područja Zagreba. A nakon izrade tih dokumenata, kažu dalje, traže da se izrade i projekti cjelovite obnove za sve one objekte koji potres od 6,5 Richtera ne bi “preživjeli”. I izgleda da je moć brojeva upalila jer su predstavnici roditelja ovaj tjedan održali i sastanak s pročelnikom Ureda za obrazovanje Ivicom Lovrićem, a dobili su, kaže Ana Pavičić-Kaselj, i neformalnu podršku za svoje zahtjeve.

Uhlir: Na raspolaganju EU novac

Grad bi i trebao, i to hitno, podržati roditelje, kaže nam državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir, jer su u pitanju dječji životi.

A ni oko financiranja izrade projekata ne bi se trebali zabrinjavati jer ipak je na raspolaganju europski novac.

– Postoji, za početak, Fond solidarnosti iz kojeg se mogu isplatiti. A što se tiče toga koliko bi koštali proračuni, riječ je o 10.000 do 50.0000 kuna po objektu, ovisno o složenosti posla koji mora obaviti statičar – govori Uhlir, a mi jednostavnom kalkulacijom dolazimo do brojke od 1,4 do 7,3 milijuna.

No, kako kažu u Uredu za obrazovanje, potrebno im je barem 50 milijuna jer imaju u planu, u dogovoru s Ministarstvom obrazovanja, napraviti “snimak” ne samo onih starijih, već svih zagrebačkih škola i vrtića.

– Napravio bi se i “snimak” svih objekata javne namjene kako bi se izradio plan, a potom i pristupilo sveobuhvatnom projektu statičkog i konstrukcijskog ojačavanja takvih zgrada u Hrvatskoj – kažu u Gradu. Dodaju i da je velik broj škola građenih do 1970. godine tijekom posljednjih desetljeća rekonstruiran pa je u lanjskim potresima pretrpio tek neznatnu ili nikakvu štetu.

Ključne riječi

Komentara 4

GE
geler203
17:27 30.01.2021.

A šta s onima nakon 70-te i naročito s onim građevinama koje su građene od kada je Bandić na vlasti?

KO
Kokoiduhovi
17:12 30.01.2021.

Nadalje; 50 milijuna kn će se utrošiti na 146 statičkih proračuna školskih i vrtićkih zgrada?? One koje su do sada sanirane...sanirane su bez statičkih proračuna?? zar je to dopušteno??? Što radi građevno - urbanistička inspekcija?? Naše novce olako rasipate na na (kako je to u Zagrebu običaj zadnjih 20 godina) na radove, pa na uklanjanje tih radova jer su loši, pa na dokumentaciju, nove radove...pa na....

KO
Kokoiduhovi
17:06 30.01.2021.

Pardon! Neke škole obnovljene su ili sanirane bez statičkog obračuna, projekta...bez dokumentacije koja je za građane obvezna. Bez koje ne mogu niti podnijeti zahtjev za obnovu??!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije