Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predizborni aduti

Plan gradske javne nabave za izbornu 2021. - bazen u Španskom 45 milijuna, školi u Odri dvorana

Zagreb: Gradonačelnik Bandić stigao na premijeru Kumeka
Zoe Sarlija/PIXSELL
21.01.2021.
u 10:00

Ponovno su u fokusu mnogi projekti koje Bandić spominje godinama, a priprema se i ugostiti kolege iz metropola EU

Gorivo za potrebe izbora – 40 tisuća kuna. Toneri namijenjeni istoj svrsi – 60 tisuća. Najam motornih vozila – 100 tisuća.

Jednaka “cifra” potrošit će se i za glasačke kutije te pregrade. Za dezinfekciju izbornih mjesta izdvojit će se 195 tisuća kuna, a za beskontaktne toplomjere deset tisuća. Rijetke su to stavke u planu javne nabave gradske uprave za 2021. koje se ne ponavljaju iz godine u godinu, a pojave se prigodno, ovisno o budućim aktivnostima gradonačelnika Milana Bandića ili njegove uprave. Javni natječaji i njihovo raspisivanje podložni su promjenama tijekom godine, no već na samom njezinu početku jasno je u kojem smjeru Grad, odnosno njegov prvi čovjek, razmišljaju.

Tako će ove godine, osim što će izdvojiti 1,1 milijun kuna za organizaciju lokalnih izbora, Bandić ugostiti gradonačelnike glavnih gradova Europske unije. Redovni je to godišnji sastanak koji je bio predviđen lani u lipnju, a odgođen je zbog epidemioloških mjera. Tada su putem javnog natječaja odabrali putničku agenciju koja će gradonačelnike smjestiti u zagrebačke hotele, dok ove godine traže nekog kome će platiti uslugu najma vozila s vozačem, na što će potrošiti trideset tisuća kuna, a 50.000 kuna platit će i avionske karte.

Potres i korona, koji su obilježili 2020., definirali su i plan za ovu godinu, pa će se tako nabavljati još cigli i građevinskog materijala za stanovnike čije su kuće stradale u potresu, ali i dimnjaci, no samo u Gradskim četvrtima Sesvete i Brezovica, a tražit će i određeni broj stambenih kontejnera u vrijednosti od 200.000 kuna. Na popisu su i maske za 1,3 milijuna kuna, rukavice za 1,2 milijuna, antiseptici i dezinficijensi za 1,6 milijuna, ali i uređaji za pomoć pri disanju vrijedni 2,7 milijuna.

Na “tapeti” su i zemljišta u gradskom vlasništvu koja su već godinama netaknuta i čekaju da ih se privede svrsi, pa i Paromlin, Gredelj i Zagrepčanka, koje su odlučili prodati, što je određeno u proračunu za ovu godinu koji je i prihvaćen i na Gradskoj skupštini. Razljutilo je to HNS-ova zastupnika Tomislava Stojaka jer je za razne urbanističke planove na sva tri zemljišta, konzervatorske studije, snimke postojećeg stanja, planove uređenja i studije predizvodljivosti Grad odlučio utrošiti više od 3,5 milijuna kuna.

Plus kupalište u Dubravi

– Za zemljište Zagrepčanke planirano je utrošiti 1,85 milijuna kuna, za Gredelj 1,5 milijuna kuna, a za Paromlin “samo” 180.000 kuna, i to za “radove postavljanja i održavanja zaštitne skele u kompleksu Paromlin”. Gradska uprava tako se “dobro” brinula o Paromlinu svih ovih godina da je sad potrebna i zaštitna skela! – ljutit je Stojak.

No tu je i niz drugih projekata koji se spominju već godinama, iako su, prema planu nabave, za neke više “zagrizli” nego proteklih godina, sudeći prema broju natječaja koje planiraju raspisati samo za jednu stvar. Tako će, primjerice, platiti gradnju i opremanje bazena u Španskom, čije se raspisivanje natječaja vrijednosti 45 milijuna kuna očekuje u lipnju, a posebne će natječaje raspisati za stručni nadzor nad gradnjom i upravljanje projektom, ali će tražiti i koordinatora zaštite na radu tijekom realizacije. Tri milijuna platit će za uređenje trga kod bazena, a pola milijuna dat će za javnu rasvjetu na pristupnoj prometnici. Još jedan bazen planira se u Dubravi, a njegova gradnja i opremanje koštat će pak četrdeset milijuna kuna.

I za zgradu Vlade

Novu dvoranu trebala bi dobiti posljednja škola u Zagrebu koja je nema, ona u Odri, gdje se gradnja čekala zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Lani je Grad počeo otkupljivati privatna zemljišta u okolici škole, a u ožujku planira raspisati natječaj vrijednosti 25 milijuna kuna za gradnju i opremanje dvorane. Novu školu od četrdeset milijuna dobit će i Horvati, no natječaj se očekuje tek u listopadu, kada će se raspisati i onaj za gradnju škole od pedeset milijuna u Čulincu. Mjesec je to kada bi “svjetlo dana” mogla ugledati i nabava za novu Osnovnu školu Jakuševec vrijednu 85 milijuna kuna.

Uložit će Bandić i u kulturu, pa je tako u planu i sanacija te uređenje, ali i opremanje zbirke Matz za 1,4 milijun kuna. Ona je smještena u stanu glazbenika Rudolfa i Margite Matz, te su je, zajedno s ostavštinom koju čine njihovi instrumenti, portreti, slike, fotografije i velika biblioteka, supružnici poklonili Muzeju grada Zagreba.

– Trosobni stan na prvom katu zgrade u Mesničkoj 15 darovan je MGZ-u osamdesetih, no do danas nije otvoren za javnost – kaže ravnatelj muzeja Vinko Ivić. Namještaj i glazbala restaurirat će se te popraviti, što će koštati 400 tisuća kuna, a s 200 tisuća sanirat će od posljedica potresa i velika dvorana te pozornica kazališta Gavella. Razmišljao je gradonačelnik i o ukrašavanju metropole, pa će, po uzoru na to kako je osvijetlio i dva zagrebačka mosta, tako sad dekorativno osvijetliti i Crkvu svetog Marka, ali i zgradu Vlade te Hrvatskog sabora za 2,6 milijuna kuna. Raspisivanje natječaja očekuje se u veljači.

Promet, koji se godinama spominje kao boljka metropole, a u to da ne funkcionira baš najbolje uvjerio se svatko tko se vozi tijekom jutarnjih i popodnevnih špica, također je stavka koja je dio plana nabave. No, u većini slučajeva, i dalje se izrađuje tek papirologija, pa smo stoga još daleko od rješavanja gužvi na zagrebačkim cestama. No prvi korak ipak je korak naprijed, pa su tako u Gradu odlučili izraditi studiju mogućnosti nadzemnih parkirnih kapaciteta za 90.000, ali i studiju mogućnosti izvedbe jednosmjernih prometnica na području cijelog grada za 199.000 kuna te onu za smirivanje prometa za 199.000 kuna. Izradit će i prometni elaborat za poboljšanje funkcioniranja prometa oko zagrebačkih tržnica za 170.000 kuna. Planiraju i izradu studije izvedivosti s analizom troškova i koristi gradnje tramvajske pruge od Kvatrića do Velike Kosnice za 80.000 kuna.

Glasačke kutije, plakati i WC kabine, potok Črnomerec, opet most Jarun i rasvjeta na Jankomirskom:

  1. Izborni materijali, glasačke kutije, najam fotokopirki, plakati, toneri, ali i kemijske toaletne kabine... Dio je to javne nabave koja se odnosi na izbore, a izdvojit će se ukupno 1,1 milijun kuna.
  2. Neke stube, na čije se loše stanje upozorava već dulje, konačno bi se trebale obnoviti. Iznosom od 1,6 milijuna kuna rekonstruirat će se Schloserove, a sanirat će se i stube biskupa Duha te Grgura Tepčića.
  3. Kako bi otkrili stvarno stanje zagrebačkih mostova, osmislit će i aplikaciju za njihovo snimanje i evidenciju. Planira se i postavljanje javnei dekorativne rasvjete na Jankomirskom mostu.
  4. U planu su i “akcije” koje se spominju godinama, poput mosta Jarun, za koji će raditi glavni i izvedbeni projekt, a namjeravaju ga osmisliti i za uređenje potoka Črnomerec.

Komentara 1

Avatar drug Joža
drug Joža
19:25 21.01.2021.

Kaže Bandić..."nek crknu od muke, žičara će voziti 03.siječnja"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije