Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BICIKLISTI ZAGOSPODARILI ULICAMA ZAGREBA

Petra i Franka imaju 9 i 10 godina i toliko sudjeluju na Večernjakovoj biciklijadi

Večernjakova biciklijada
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/38
12.06.2021.
u 19:24

Rutu dugu 8,5 kilometara od Bundeka, preko Avenije Većeslava Holjevca, Vukovarske, Slavonske pa natrag preko Mosta slobode do Bundeka, voziti su mogli i amateri i profesionalci, a svi se slažu u jednom – doći će i iduće godine

Dan kada su biciklisti gospodari gradskih ulica. U toj je rečenici opisana Večernjakova biciklijada, događaj koji slavi zdravlje, rekreaciju, jedinstvo, druženje i zabavu te potiče na razvoj biciklističkih staza u metropoli.

Biciklira se od 1979. godine

A posebno značenje zato ima u današnje pandemijsko doba. Njena povijest, naime, seže sve do 17. lipnja 1979. godine kada je prvi put održana, a ovogodišnje je 39. izdanje okupilo danas cijelu kolonu biciklista koja je, predvođena policijom i električnim automobilom Opel Mokkom, vozila rutu dugu osam i pol kilometara. Start je bio na Bundeku pa se pedaliralo preko Avenije Većeslava Holjevca, Vukovarske, Slavonske pa natrag preko Mosta slobode do jezera. Vozače su pak ispratile i dočekale sjajne Zagrebačke mažoretkinje, koje su publiku oduševile svojim nastupom.

Bili su svi veselo raspoloženi te nasmijani. Mahali su, trubili, okidali i pozirali za „selfije“, pozdravljali prolaznike te automobile. Nekima je ovo bila prva biciklijada, a neki već desetljećima dolaze. Najteži dijelovi etape bili su zavoji koji su se sjekli s prometnicima te uspinjanje na Most mladosti, ali su ih, složili su se vozači, na koncu lako svladali. Onaj tko nije imao bicikl mogao ga je pak iznajmiti od NextBikea. Prvih 300 prijavljenih dobilo je i poklon-pakete sponzora, prepoznatljivu crvenu majicu biciklijade, te su svi mogli dobiti vodu koju je osigurao Lidl. 

– Atmosfera je sjajna, a rutu je bilo vrlo lako odvoziti. Srećom pa nas je i vrijeme poslužilo. Rado bi čak da je i dulja od osam i pol kilometara – rekao je Ivan Herman, bravar i autolimar, koji je stigao sa svoja četiri primjerka bicikla koje je sam izradio u vrijeme pandemijske godine.

Novi bicikli samo za biciklijadu

Na biciklijadi je već starosjedilac jer, kako je objasnio, svake godine čeka da se objavi datum održavanja te nekoliko tjedana prije sastavi novu „pilu“. Ukrao je svu pozornost svojim unikatnim primjercima na dva kotača koji su bili prava atrakcija, a izrađuje ih zajedno s ocem Zdravkom. A prava mala senzacija bile su i devetogodišnja Petra te desetogodišnja Franka s Peščenice koje voze na biciklijadi još otkako su bile bebe.

– Već godinama redovito sudjelujemo, a cure su, dok još nisu mogle voziti bicikl, bile na cesti s nama u prikolici za bebe. Super su to odradile, bez ikakvih problema – objasnio je tata Mario Zubak, koji dodaje kako su pedalirali s kumovima. A sudjelovali su, među ostalima, i biciklistički klubovi te su iz, primjerice, zagrebačkog kluba „Vid Ročić“ iz Markuševca kazali kako ih se često može vidjeti na ovakvim događajima i vožnja na duge staze im nije strana.

– Ruta nam nije bila zahtjevna previše. Mislim da su je bez problema odradili i profesionalci i početnici – složila se ekipa dodajući kako iduće godine dolaze obvezno ponovno. Perica Murgić, 64-godišnji umirovljenik iz Gospića koji je ujedno dio istoimenog kluba, odvozio je pod rednim brojem 80. Ima, kako je objasnio, poprilično velik „staž“ u biciklizmu, a prvi je puta danas pedalirao i na Večernjakovoj biciklijadi.

– Rođen sam u Lici, no radio sam i živio u Zagrebu. Svaki sam se dan vozio biciklom na posao, tako da sam cijeli život na dva kotača. Trenutačno sam u Gospiću, no stigao sam u metropolu da odvozim biciklijadu – kazao je.

Ruta mu je, dodaje, bila rekreativna i poziva da se što više ljudi priključi. Na Bundeku je cijelo vrijeme atmosferu zagrijavao GoDJi i Bojan Jambrošić. A nastupio je i Mario Plantosar, Guinnessov rekorder u balansiranju nogometne lopte, koji je okupljenima pokazao svoje umijeće nogometnih trikova. Na pozornici su mu se pridružili i neki od sudionika, koji su se ohrabrili i sami okušali u majstorijama. Plesni zbor Zagrepčanke i dečki izvele su, s obzirom na to da traje Euro, odjevene u „kockice“ prigodnu pjesmu o vožnji biciklom i pokazale kako treba navijati za hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

Teensice, starije članice zbora, također su plesom i pjesmom podigle raspoloženje prisutnih. A klinci su se zabavljali i uz nastup mađioničara Aryana Iluzionista, na napuhancima, toboganu te u dječjem kinu na projekciji crtanog filma „Stopalići“ kojeg je organizirala tvrtka Maskote.hr, dok su roditelji guštali u gastrokutku. Radijski voditelj Silvano Gospodarić usto je moderirao cjelodnevni program. U organizaciji Grada Zagreba, Ureda za zdravstvo, udruge “Zdravi pod suncem” i partnera provela se ondje akcija pod nazivom “Djeluj sada” s ciljem ranog otkrivanja melanoma i prevencije zloćudnih tumora kože.

Komentara 1

Avatar duje912
duje912
09:45 14.06.2021.

bez veze...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije