Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLAZI I IZ KLUBA SDP-A

Petek: Moj zahtjev za učlanjenje u SDP nije prihvaćen pa sam postao nestranački zastupnik

Članovi inicijative "Škola za sve" predali zahtjeve Vladi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
26.01.2020.
u 09:27

Podsjeća da je postojao i dogovor da se pridruži timu predsjednika SDP-a Davora Bernardića vezano za stranačku dužnost - izvršnog tajnika za komunikaciju s građanima i simpatizerima, no, iako je to bilo navedeno na dnevnom redu Glavnog odbora SDP-a ta točka je bila skinuta s dnevnog reda te nije izabran.

Renato Petek u razgovoru za Hinu najavljuje da postaje nestranački zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini jer njegov zahtjev za učlanjenje u SDP nije prihvaćen, iako njegova bivša, ugašena stranka Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez sa SDP-om ima sporazum o pridruživanju. 

Petek najavljuje da izlazi i iz Kluba SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i kreće u okupljanje nezavisne građanske političke opcije.

"Stranka Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez (NH!-PS) ima sporazum o pridruživanju SDP-u, kao pravnom slijedniku. Poštivao sam odredbe dogovora i postupao u skladu s njima jer sam kao glavni tajnik i likvidator svoje stranke i obavljao poslove njezina spajanja i gašenja. Što se tiče mog rada u SDP-u, oni nisu poštovali svoj dio dogovora. Moj zahtjev za učlanjenje u SDP nije prihvaćen, dok je od većine mojih stranačkih kolega iz NH!-PS-a prihvaćen. Ne želim, niti mogu istraživati što je posrijedi. Za mene je ta priča završena", istaknuo je Petek. 

Podsjeća da je postojao i dogovor da se pridruži timu predsjednika SDP-a Davora Bernardića vezano za stranačku dužnost - izvršnog tajnika za komunikaciju s građanima i simpatizerima, no, iako je to bilo navedeno na dnevnom redu Glavnog odbora SDP-a ta točka je bila skinuta s dnevnog reda te nije izabran. 

Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas na pitanje Hine zašto nije prihvaćen Petekov zahtjev za primanje u stranku kaže da ne zna zbog čega ga nije primila njegova lokalna organizacija, ali da s Petekom razgovara i da su mu "vrata SDP-a otvorena". Podsjeća da Petek sudjeluje i u radu SDP-ova savjeta te da je zastupnik u Gradskoj skupštini jer mu je SDP dao mandat, a to znači da ima i SDP-ovu podršku. 

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras kaže da Peteka u SDP na telefonskoj sjednici nije primio mjesni odbor na Trešnjevci-jug i da Petek nakon toga više nije bio zainteresiran ući u stranku.

Smatra da nije dobro da ga tada nisu primili, te ističe da je on bio i prije i poslije toga zainteresiran da Petek uđe u SDP te da nije istina da ga se ne želi u stranci.

I Maras poručuje da su Peteku "vrata SDP-a otvorena", ali i da očekuje da bi u slučaju da izađe iz kluba SDP-a bilo korektno i moralno da vrati mandat onome od koga ga je i dobio.  

Petek međutim naglašava kako je sada postao nestranački, nezavisni zastupnik u  Gradskoj skupštini te najavljuje nastavak rada za boljitak Zagrepčana i borbu protiv, kako kaže, "štetnog sustava koji je uspostavio gradonačelnik Milan Bandić uz podršku HDZ-a i partnera".

"Pokušat ću sada i dodatno doprinijeti oporbi, tražit ću saveznike, suradnike i sugovornike među onima koji nisu okaljani suradnjom s Bandićem", najavljuje Petek. Kaže da će uputiti poziv nezavisnim zastupnicima, vijećnicima, stručnjacima i napose građanima "da djelujući zajedno izgradimo opciju koja će ponuditi nužna rješenja gradskih problema i time bolji Zagreb za sve građane".

Mogući partneri na lokalnim izborima u svibnju iduće godine su mu oni koji su sada oporba, a nalaze se od centra na lijevo. 

"Kada se bude raspravljalo o izlasku na izbore, u oporbi ćemo sjesti i morati dogovoriti model suradnje koji će polučiti najbolji rezultat, a da ispunimo i vlastite ambicije. Vjerujem da mnogi sada već znaju kako se Bandića više ne može mijenjati, niti korigirati. On je prošlost, a Zagrebu treba osigurati budućnost", tvrdi Petek.

Na pitanje misli li se kandidirati za gradonačelnika Zagreba, s obzirom da ga je u tome podržao i Dario Juričan, jedan od kandidata na nedavnim predsjedničkim izborima, Petek kaže da je spreman ući u utrku s drugima za dužnost gradonačelnika, no o tome će tek razgovarati unutar nove platforme i potom s oporbom. 

Za Juričana kaže da je njegova uloga značajna u razotkrivanju cijelog sustava koji je uspostavio Bandić, te vjeruje da suradnju s njim može nastaviti za boljitak Zagreba. 

Što će tiče izlaska na lokalne izbore kaže da će biti jedna strategija bude li Bandić kandidat za gradonačelnika, a druga, ne bude li. "Ako će se Bandić kandidirati za gradonačelnika nas u oporbi će naprosto zdrav razum tjerati da pronađemo jednog kandidata, da svi stanemo iza njega i da ostvarimo maksimalan rezultat", istaknuo je.

Vjeruje da će u oporbi uspjeti vlastite ambicije podrediti tom osnovnom cilju -  da dođe do promjene u gradu. 

Ističe kako mu je sada prioritet okupiti suradnike, a za suradnju, nudi im pet točaka, od kojih je prva odgovorno i stručno upravljanje Gradom, njegovom imovinom, resursima i projektima.

"Efikasnost, ekonomičnost i transparentnost treba zamijeniti korupciju, klijentelizam i nepotizam te neefikasno i skupo upravljanje Zagrebom kao i rasipanje novca izvan sustava", ističe.

Nadalje, to je održiv i zelen grad, uz rješavanje problema otpada, te promet i kultura i kreativne industrije.

Peta točka je socijalna pravednost, jer, kaže Petek, iako Zagreb odskaće, Hrvatska je jedna od najsiromašnijih članica EU.

Petek je uvjeren kako je svojim radom u Gradskoj skupštini ispunio povjerenje većine birača te kolega iz SDP-a i ostalih koalicijskih partnera preko čije je liste i ušao u nju, a temeljem predizbornog Sporazuma SDP-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez. 

"Sa SDP-om sam surađivao uvijek kada je postojala prigoda, kada sam bio pozvan, kao što je to bilo kada sam kao vanjski član bio uključen u rad nekih od njihovih savjeta. Mi smo se na kraju razišli i postao sam nezavisan i nestranački zastupnik. Ne prelazim Bandiću, ostajem u oporbi, nitko ništa ne gubi", poručuje Petek.

Naprotiv, vjeruje da će okupljanjem nezavisnih pojedinaca, platformi i inicijativa oporba u gradu samo još osnažiti.

Ključne riječi

Komentara 4

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
11:41 26.01.2020.

Previše kritizira Bandića, a to u SDP-u ne vole. Pola ih je on doveo, a ostala polovica bi htjela da se Bandić vrati u SDP. Takva stranka, takvi ljudi.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
19:03 26.01.2020.

Hm, kad se sjetim sjednica Gradske Skupštine grada Zagreba, prije dvije-tri godine i Bandićevog bahatluka u obračanju Bernardiću u stilu, "Bero, ti ćeš biti Gradonačelnik kad ja umrem", stvarno ne treba više dodati ništa. Pedeset starih bakica, purgerica, i par krkana, utjeralo je strah u kosti zagrebačkom gradonačelniku neki dan na Zrinjevcu, ispred Županijskog suda, iako uopće nije bilo opasnosti, ni bilo kakvog sigurnosnog rizika, Šef je junački s gazda Perom zdimio na sporedni izlaz suda. Renato i ovaj "lažnjak" Bandić, napravili su više posla u razotkrivanju merifetluka zagrebačkog gradonačelnika, - nego cijela oporba zajedno. A sad pitanje. Zašto je to tako?

CR
Cropatria
19:28 28.01.2020.

Petek je jasno (i ovdje u tekstu) izjavio da zeli ispuniti svoje, vlastite ambicije..! Pametnom dosta..!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije