Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U utrci za 860 tisuća kuna

Pet najboljih startupova za svoje projekte dobit će po 160.000 kuna

Startup Factory timovi koji će se natjecati na startup konferenciji Zagreb Connect
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
04.12.2018.
u 08:33

Dron koji šalje videosignal do 100 kilometara udaljenosti, pomoć pri liječenju disleksije, personalizirani zdravi snackovi... samo su neki od inovativnih startup projekata

Dok gledate omiljenu televizijsku emisiju ili seriju u večernjim satima, osjetite potrebu za slatkim. Ili nekim masnim čipsom. Mnogi u tom trenutku pokleknu i “smažu” ono što čuvaju u zalihama, pa su dva brata – Edo i Luka Mujić odlučili tome doskočiti. Okupili su ekipu nutricionista i prehrambenih tehnologa te u samo nekoliko mjeseci osmislili “B!teMe Bar”, snack pločicu na bazi smokve i orašastih plodova, u koju nisu stavljali nikakvih dodatnih šećera, pa je tako idealan večernji zalogajčić (iako utažiti glad može i preko dana). Kreirali su četiri okusa, imaju čak i slanu varijantu, a jedan su od 17 timova koji će se sutra natjecati na 5. Zagreb Connectu, međunarodnoj startup konferenciji, koja je ove godine ujedinjena s predakceleracijskim programom Startup Factory.

Stižu i novi laboratoriji

Dva su to najznačajnija projekta Grada Zagreba za razvoj startup poduzetništva, a finale Startup Factoryja održat će se upravo na sutrašnjoj konferenciji. Timovi su odabrani na Bootcampu 22. rujna i imali su osam tjedana da “izbruse” svoje projekte s kojima će se natjecati za novčani fond od 860.000 kuna. Pet najboljih startupova osvojit će svaki po 160.000 kuna, a dodatnih 60.000 dobit će najbolji “pitch” Zagreb Connecta.

– Zagreb Connect spaja izvrsne govornike, investitore i ostale željne novih znanja i ideja vezanih za razvoj startup poduzetništva. Kroz ovu konferenciju nastojimo mladima s izvrsnim idejama pokloniti pažnju te ih i financijskom podrškom potaknuti na daljnje istraživanje – kaže Mirka Jozić, pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, pod se čijom “kapom” organizira konferencija, dok Frane Šesnić, direktor ZICER-a, dodaje da postoji mogućnost da timovi već na konferenciji ugovore buduće poslove. Grad Zagreb, naime, u paviljonu 12 Zagrebačkog velesajma u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER), nekoć poznatom kao Tehnološki park Zagreb, startupovima daje infrastrukturnu podršku gdje mogu razvijati svoje proizvode, a u tijeku je nabava opreme za šest novih laboratorija koji će biti smješteni u prostorijama ZICER-a, a koji su financirani sredstvima Europske unije.

– Trenutačno smo u pripremi dokumentacije za kompletnu energetsku obnovu Paviljona 12 i uređenje dodatnih 8500 kvadrata novog prostora za naše inovativne poduzetnike. Bit će to ogledni primjer “pametne zgrade” u Zagrebu – kaže Mirka Jozić. Na Zagrebačkom velesajmu, no ovaj puta u kongresnom centru, počet će i Zagreb Connest, i to u 9.30 sati, a završava u popodnevnim satima dodjelom nagrada.

Osmislili i poseban font

Timovi će morati uvjeriti žiri da je njihov proizvod bolji od onog drugoga, a natjecat će se tako i tim Stratowavea, koji su osmislili dron koji šalje video signal do 100 kilometara udaljenosti.

– Takvi sustavi već postoje, no koristi ih samo vojska, a da bi ga konstruirali koristili smo ono što se može kupiti u dućanu s IT opremom – govore Ivan Nikolić i Vilko Klein, inicijatori ove ideje. Predstavit će se čak devet mobilnih aplikacija, među kojima su i OmoLab, koji pomaže disleksičarima da lakše čitaju.

– Tipograf Marko Hrastovec osmislio je poseban font, lišen suvišnih ukrasa, a osobe koje boluju od disleksije mogu si i prilagoditi prored, razmak... – ističe Petar Reić, voditelj projekta. Puno je i aplikacija koje spajaju ljude, poput Eventrifyja, nešto poput Tindera za poslovne ljude.

– Prijavom na platformu pri dolasku na konferenciju ili kongres, aplikacija spaja korisnika s osobom sličnih poslovnih interesa i tako olakšava umrežavanje i upoznavanje potencijalnih poslovnih partnera ili kolega – kaže Dejan Lugonja iz Eventrifyja. “Deal App”, pak, spaja one koje trebaju, primjerice, nekoga da im obavi određene kućanske poslove s onim tko to može učiniti, “PinUp Doctor” spojit će pacijenta s najboljim doktorom, a “4Real” spaja rekreativne sportaše kad im, primjerice, usfali 11. igrač za nogomet u kvartu. Predstavit će se i “Peekator”, aplikacija namijenjena tajnim kupcima, putem koje poslodavcima javljaju ocjene, pohvale i kritike, tu je i ekipa “Zihera”, koja je razvila alarmni sustav koji detektira pokrete u blizini predmeta koji osoba želi sačuvati i upozorenje šalje vlasniku na mobitel. “Luxheal” stvara personalizirani rehabilitacijski program, “Wingo” je pametan stol za terasu s ugrađenim grijačima, “Transfer Hero” nudi prijevoz do zračne luke po jeftinijim cijenama i za svaku vožnju posade stablo, “Tracy” prati “put” hrane od zemlje do košarice za kupovinu, tu je i “Zebra Cross”, stup koji osvjetljava pješake dok prelaze cestu, “Emple” je javni punjač mobitela koji spreman stoji na stolu u kafiću, a tu je i “Silver Monitor”, narukvica koja mjeri tlak i srčani ritam. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije