Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sanacijski upravitelj SC-a:

Do ljeta ćemo riješiti minus od 151 milijun kuna i početi obnavljati studentske domove

SC Pejo Pavlović
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/3
25.11.2014.
u 10:15

Nakon rješavanja duga SC se vraća na Zagrebačko sveučilište koje ima vlasnička i osnivačka prava, a potom kreće i ulaganje u nove programe, objašnjava Pejo Pavlović

Studentski centar (SC) do ljeta bi trebao biti na nuli i početi normalno poslovati. Nakon dvije godine sanacije minus od 151 milijun kuna koji je ostavila bivša uprava na čelu s Nikom Vidovićem bit će pokriven, a nakon čega bi konačno trebalo početi ulaganje u nove programe i sadržaje ove javne tvrtke koja skrbi o studentima Sveučilišta u Zagrebu.

Povratak studenata

–Meni je ovo već drugi put da spašavam SC. Obavljeni su razgovori s novim rektorom Darmirom Borasom i ministrom Vedranom Mornarom i sad se radi varijanta u proračunu da se dio novca pripremi za završetak sanacije SC-a. Nakon završetka sanacije mi ćemo se vratiti na Sveučilište jer ono ima vlasnička i osnivačka prava nad SC-om - pojasnio je Pejo Pavlović, sanacijski upravitelj SC-a.

Osim što je smanjen broj zaposlenih, otkazano je i 56 lažnih ugovora o radu zbog čega je SC lani posjetio i DORH, a svih pet točaka prema kojima je Vlada RH zadala sanaciju ove javne tvrtke, gotovo je odrađeno.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

–Napravili smo sve ono što je nabrojano u odluci Vlade za sanaciju SC-a, svih pet točaka.

Prvo smo utvrdili vjerovnike i njihove tražbine. Tako smo dio dugova podmirili na način da su neka potraživanja prebijena u dogovoru s ministrom, tada Željkom Jovanovićem, a dio dugova je plaćen u gotovini. Riješili smo se lažnih ugovora o radu, imamo 50 ljudi manje, no nitko nije dobio otkaz. Neki naši zaposlenici su otišli u mirovine, a neki u prijevremene mirovine, tako da oko toga nije bilo velikih potresa - dodao je upravitelj Pavlović.Tako bi Studentski centar nakon ljeta trebao dobiti neke nove sadržaje, ali i oživjeti neke stare kojih već duže vrijeme nema u objektima koji mu pripadaju

.–Mi ćemo sad oživjeti priču u našem dvorištu, u Francuskom paviljonu, u Cyber caffeu, a nedavno smo, nakon dugo vremena, imali i Brucošijadu s tri stagea i nekoliko tisuća posjetitelja. To je povratak studenata u Savsku 25 - obećaje Pavlović.Studentima će se ponovno na raspolaganje staviti i klub Pauk u kompleksu Studentskog doma Stjepan Radić.

–Na Pauku je potrebno popraviti krov, a namjera je da se tamo uz redovno održavanje koncerata napravi i dnevni klub koji će raditi cijeli dan - dodaje Pavlović.Najbolja, pak, stvar koja bi se SC-u trebala dogoditi je obnova studentskih domova Cvjetno naselje i Stjepan Radić.

– Za potrebe Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016. plan je obnoviti studentski dom Cvjetno naselje u potpunosti i devet paviljona u studentskom domu Stjepan Radić. U poodmakloj smo fazi planiranja, a projekt je vrijedan 285 milijuna kuna. Većina sredstava osigurana je iz fondova EU - kazao je Pavlović.

Studenti pak u fazi obnove ne bi trebali ostati bez smještaja jer se i na tome radi.

Moguća poskupljenja

Dok se paviljoni budu obnavljali, studenti će biti subvencionirani na način da će im se osigurati da žive u unajmljenim stanovima po troje, četvero, a bit će obvezani ugovorom da, kad se vraćaju u svoje domove, subvencija prestaje. Obnova bi trebala početi oko 1. srpnja, a do jeseni iduće godine bi većina toga trebala biti obnovljena.

To će sve biti u dogovoru sa Studentskim zborom, a svi radovi trebali bi biti gotovi polovicom 2016. - kaže Pavlović.

Poskupljenja hrane i smještaja barem zasad neće biti, no kada se studentski domovi obnove, to bi se ipak moglo dogoditi.

–Prošle godine stupio je na snagu novi pravilnik kojim su cijene regulirane. U razgovoru sa studentima došli smo do zaključka da neće biti ni poskupljenja smještaja obzirom na stanje kakvo je sada u domovima, no kako se paviljoni budu renovirali, tako će sigurno biti i promjena cijena, ali sve u razgovoru sa studentima - zaključio je sanacijski upravitelj SC-a.

>>Kampus Borongaj bit će otvoren građanima, i to kao park inovacija

Ključne riječi

Komentara 2

TH
than
13:32 25.11.2014.

Bo'me, ako cete subvencionirati smjestaj u unajmljenim stanovima vrlo brzo cete nabiti silne gubitke. Stanarina, rezije... Sve mi ovo izgleda na nesto poprilicno u oblacima i jako nedoreceno. Domovi se sigurno mogu obnavljati dok ne rade, dakle, od sredine 7 do pocetka 9og mjeseca. Ili u dogovoru sa fakultetima pomaknuti ispitne rokove za 15ak dana, pa bi bilo 2 mjeseca. No, ocito se to ne zeli, vec se malo lovi u mutnome da neko zaradi preko iznajmljivanja stanova, a drugi podeblju plavu omotnicu.

VI
vibrator
20:44 25.11.2014.

Vidi se da je Pejo urban tip, još jedan iz plejade urbanih direktora. dajemmu godinu i pol. pejo pavlović član je SDP-a. Rođen je u Donjem Svilajju, BIH, 1961. godine. . Po zanimanju je diplomirani politolog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije