Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dugogodišnja praksa

Participacija u 37 srednjih škola: Evo koliko roditelji u Zagrebu izdvajaju za troškove

Ivica Lovrić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
09.09.2019.
u 16:27

Riječ je o dugogodišnjoj praksi u Hrvatskoj, utemeljenoj u odlukama resornih ministara, koju je u školskoj godini 2019./2020. nastavila i sadašnja ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, dodao je.

Participacija roditelja u povećanim troškovima obrazovanja srednjih škola dugogodišnja je praksa u Hrvatskoj, utemeljena u odlukama resornih ministara koje je nastavila i ministrica Blaženka Divjak, a u Zagrebu se provodi u 37 srednjih škola, izjavio je Hini zagrebački pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić.

"Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2019./2020., koju je ministrica Blaženka Divjak donijela 20. svibnja, propisano je da se za pojedine programe srednjih škola mogu utvrditi povećani troškovi obrazovanja te da odluku o iznosu participacije roditelja i cijeni obrazovanja za svaku godinu donosi školski odbor, uz suglasnost osnivača školske ustanove", istaknuo je Lovrić.

Tom odlukom predviđena je i mogućnost da školski odbor, na prijedlog ravnatelja te uz suglasnost osnivača, može donijeti odluku o djelomičnom ili potpunom oslobađanju učenika od obveze plaćanja povećanih troškova obrazovanja, rekao je Lovrić komentirajući odluku Druge ekonomske škole u Zagrebu da uvede participaciju od sto kuna godišnje.

Školski odbor Druge ekonomske škole donio je 29. svibnja odluku o participaciji roditelja u cijeni obrazovanja u visini od 100 kuna godišnje, na što je Grad Zagreb, kao osnivač, dao suglasnost. Ta sredstva srednje škole prikupljaju radi podizanja tehničke i stručne razine naobrazbe učenika, odnosno za nabavku nastavnog materijala, sirovina za stručnu praksu i ostale opreme, kaže Lovrić.

Riječ je o dugogodišnjoj praksi u Hrvatskoj, utemeljenoj u odlukama resornih ministara, koju je u školskoj godini 2019./2020. nastavila i sadašnja ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, dodao je.

Ivica Lovrić
1/25

U Zagrebu, gdje djeluje ukupno 70-tak srednjih škola,  odluke o participaciji roditelja u povećanim troškovima obrazovanja za ovu školsku godinu donijelo je 37 srednjih škola, a Grad Zagreb je na to dao suglasnost, napomenuo je Lovrić.

Ministrica Divjak izjavila je danas, komentirajući odluku o plaćanju 100 kuna u Drugoj ekonomskoj školi, rekla da nema razloga za takve postupke te apelirala na osnivače i škole da još jednom razmotre takve situacije.

"Osnivači za škole dobivaju milijardu kuna godišnje, imaju i izravne prihode koje moraju pridodati na taj iznos pa nema nikakva razloga da osnivači ne skrbe o školama, pogotovo ove i prošle godine kada je za opremanje škola izdvojeno jako puno novca iz državnoga proračuna", rekla je Divjak.

VIDEO Ministrica Divjak posjetila OŠ Gračani

Komentara 8

TM
trade_mark
16:57 09.09.2019.

nedodirljiva veličanstva grada zagreba prosipaju balegu po svojim kmetovima. hvala vam. ima još?

TI
Tirano
21:12 09.09.2019.

Uvijek su građani plaćali maksimalno moguće za školovanje djece! Ako ne direktno, "svakako indirektno i to svi zaposleni"!? Treba li reči kako sve? Bio bi to podugačak spisak! No, ljuti me kad netko koristi stvarne pomagače koji pomažu godinama učenikee i studente u svoje sitne političke poene! Kako netko uopće smije reči: "Ja sam omogućio radne bilježnice, ja tablete, ja knjige! Ne, nema tu nikakvog "ja", već građani i radnici grada Zagreba su omogućili sve što školarci dobiju badava! Ništa nikada nikom nije palo s neba, sem kiše, snijega, tuče - badava! Sve je to dobrovoljno ili prešutno plaćeno na ovaj ili onaj način, kao i sve što vidite oko sebe!

CR
crodark
17:10 09.09.2019.

Baš me zanima koliko je to kvalitetnije obrazovanje za 100 kuna. Vjerovatno treba nastavnicima da im roditelji kupe nove mobitele ili laptope. Prevoz do škole se financira. A ako treba za wc papir neka onda i nastavnici daju 100 kuna. Ili oni to obave kod kuće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije