Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ritam grada

Parking za 'luzere' i one 'pametne' koje nitko ništa ne pita

parking
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
02.06.2016.
u 16:51

Za vozila ostavljena pored označenih mjesta ne plaća se karta, nema kazne i ne dolazi pauk

U Zagrebu je uvedena naplata parkiranja gotovo u cijelom gradu. Stanari moraju plaćati parkiranje i ispred svojih zgrada.

Djelatnici Zagrebparkinga redovito obilaze parkirališta i provjeravaju imaju li vozila parkirnu kartu. Ako nemaju, odmah pišu kaznu. No, za neke automobile i vozače to pravilo ne vrijedi. Na nekim parkiralištima s naplatom, naime, ima dovoljno prostora ispred označenih parkirnih mjesta da se parkira vozilo ili više njih. Ta vozila onda ometaju prolazak pješaka, ulazak i izlazak s označenih mjesta drugih vozila, no njih nitko ne dira iako su na javnom parkiralištu s naplatom.

Djelatnici Zagrebparkinga ne naplaćuju kazne za tako parkirana vozila za koja njihovi vlasnici nisu platili parkirnu kartu, a takva vozila ne odvozi ni pauk-služba.

Tako “luzeri” uredno parkiraju svoja vozila na označena mjesta i za to plaćaju kartu, a oni “pametni” ostavljaju svoje automobile na parkiralištu pored označenih mjesta i ne plaćaju parking te zbog toga ne snose nikakve posljedice. To je još jedan od hrvatskih apsurda. Koji očito ima korijene u Pravilniku o korištenju javnih parkirališta u Zagrebu.

U tom se Pravilniku javno parkiralište s naplatom definira kao uređena ulična ili izdvojena površina na kojoj je uvedena naplata parkiranja i koja je označena odgovarajućom prometnom signalizacijom te informacijom o parkirališnoj zoni, cijenama parkiranja ovisno o vremenu parkiranja kao i načinu plaćanja parkiranja. Parkirališno mjesto je pak definirano kao dio javne parkirališne površine namijenjene parkiranju jednog vozila i označeno je odgovarajućom prometnom signalizacijom. A tko je korisnik javnog parkirališta?

E, to je, prema Pravilniku, vozač koji parkira vozilo na parkirališno mjesto. I ako taj korisnik bude uhvaćen s neplaćenom kartom, onda će morati platiti dnevnu kartu. Ako je ne plati, onda dolazi pauk. No, ako vozač parkira vozilo na parkingu pored označenog mjesta, onda nije korisnik – i nikomu ništa.

Komentara 12

DU
Deleted user
18:01 02.06.2016.

Ton clanka je - ako meni crkne krava, neka onda i susjedu. Nebi trebao placati nitko, jer ionako kad se isplate svi ti kontrolori ne ostane nista, a takva nam je cijela drzava - samo pusta birokracija i izmisljanje nepotrebnih poslova za necije rodjake.

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
21:01 02.06.2016.

Po običaju od VL hrpa gluposti napisanih u članku ;(

DU
Deleted user
02:01 03.06.2016.

Sad bi se mi trebali glodati oko toga kao će tko parkirati. Besplatan parking za sve kao nekad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije