Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA AVANTURA

Panoramski spust Savom

rafting
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/5
16.07.2014.
u 11:30

Od Jankomira do Bundeka u gumenim čamcima

Već  ovog vikenda Zagrepčani će prvi put moći uživati u raftingu na rijeci Savi i na drukčiji način doživjeti rijeku koja protječe kroz njihov grad. Ako je suditi prema iskustvu probnog spusta od Jankomira do Bundeka, vožnja gumenim čamcem najbolji je način upoznavanja sa Savom iz koje se pruža sasvim novi pogled na grad.

– Ovaj rafting bolje je nazvati panoramskim spustom jer Sava na ovom dijelu nema brzaca, ali se iz nje Zagreb može razgledati na poseban način – kazao je Ivica Zdravić, voditelj novoorganiziranog „Sava-rafta“. Objasnio je kako na ovaj način žele pojačati turističku ponudu grada te dodao kako u čamcima osim turista očekuje i brojne Zagrepčane kojima jamči nezaboravno iskustvo. Tako će svatko tko se odluči na ovaj „vodeni izlet“ veslati 12 kilometara od Jankomira prema Bundeku te naposljetku i promijeniti mišljenje o inače zastrašujućoj Savi u kojoj su se Zagrepčani prestali kupati još prije 30-ak godina. Vozeći se čamcem, saznajemo da je prosječna dubina Save u ljetnim mjesecima oko četiri metra, a iako djeluje zelenom, natočite li je u prozirnu bočicu, riječna voda bistra je poput one iz slavine.

Njena obala cijelim svojim tokom duž zadane rute uglavnom je strma i nepristupačna, obrasla vrbama iza kojih se nazire Jarun, Arena i neboderi uz Boćarski dom. Veslajući susreli smo i čaplje, ribiče koji drijemaju uz svoje štapove te pokojeg labuda.
– Fascinantan je doživljaj prolaska ispod mostova preko kojih se svakodnevno prolazi, no ovaj put ih se doživi iz druge perspektive. Budući da vožnja traje od sat do dva, ovisno o brzini veslanja, ima vremena i za doživljaj prirode – objasnio je Zdravić.

Ploveći Savom u konačnici se stječe dojam da ona nije ni približno negostoljubiva i neprivlačna kakva se često zna činiti dok je se gleda s udaljenih nasipa ili mostova. Panoramski spust zasad je prvi i jedini sadržaj na Savi koja je zaboravljena već niz godina, iako mnogi najavljuju projekte koji će vratiti život na rijeku. No, od tih projekata, osim Sava- rafta tvrtke Nemo Adria, ništa nije ugledalo svjetlo dana. Rafting će se za sada organizirati samo tijekom vikenda, u jutarnjim i poslijepodnevnim satima. Cijena po osobi iznosi 200 kuna, a rezervacije se primaju preko tvrtke Ibus.

>>Pogledajte fotografije nabujale Save

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar tajar
tajar
20:05 20.07.2014.

Današnji Puntarićev Felix prikazao je i socijalni "rafting" na Savi! Uvijek me raspoloži, bravo!

Avatar think pink
think pink
02:42 17.07.2014.

nadnaslov članka: "NOVA AVANTURA" - ako je plutanje gumenjakom od jankomira do bundeka za nekoga "avantura" - tu pamet staje...

Avatar think pink
think pink
02:45 17.07.2014.

200 kn za ovo??? mogli su staviti i 2.000 kn... bilo bi podjednako smiješno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije