Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INOVACIJA

Pametna kapsula vodi profesore u poduzetnike

Projekt Makabi, pametna kapsula s vremenskim otpuštanjem koja štiti biljke u razvoju
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
10.01.2019.
u 22:16

“Tableta” veličine zrna leće, kažu, budućnost je ekološke poljoprivrede i zdrave prehrane

Zahvaljujući svojoj tri–u–jedan tehnologiji, kapsula veličine zrna leće zamijenila je sve preparate koji biljci trebaju da izraste velika i zdrava. Zvuči kao televizijska reklama, ali Marko Vinceković, profesor s Odsjeka kemije na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, uvjeren je da je njegova pametna kapsula Makabi najbolja stvar za budućnost poljoprivrede i zdrave prehrane. Nikad nisu, kažu Vinceković i njegovi kolege, pomislili da će sa svojim zanimanjem sveučilišnih profesora ući u svijet startupa, no trebali su novac za školovanje doktoranada pa su se s Makabijem odlučili prijaviti na Zagreb Startup Factory. Očigledno im je bavljenje startupom pošlo za rukom jer su u prosincu na finalu natjecanja bili jedan od pet pobjedničkih timova koji su osvojili 160.000 kuna.

Zainteresirali OPG-ovce

– Kad su kolege s fakulteta vidjeli koja je korist od te kapsule, savjetovali su nam komercijalizaciju. I evo nas sad, od profesora smo postali i poduzetnici – kroz smijeh će ekipa koja, kažu, već dobiva ponude za suradnju od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i malih privatnih farmi, poput plantaža salate i rajčica u lončanicama.

U timu su, uz Vincekovića koji je idejni začetnik projekta i voditelj ekipe, i Katarina Sopko, zadužena za analizu formulacija, Luna Maslov Bandić, kemijska analitičarka, te Slaven Jurić, glavni proizvođač kapsula, a njihov se Makabi naziva pametnim jer koristi tehnologiju vremenskog otpuštanja, što znači da sam “zna” kada nanijeti novi sloj zaštite na biljku bez intervencije čovjeka. Kapsulu je, kaže Vinceković, dovoljno samo staviti u zemlju uz sadnicu, a ona zatim obavlja sve ostalo. Makabi biljci pomaže u svim fazama rasta, pa je štiti od nametnika, ističu, bolje od bilo kakvih pesticida te joj daje dodatne minerale i vitamine koji joj trebaju. A osim fizičke kapsule koja se sadi u tlo, postoji i otopina kojom se može poprskati već izraslu biljku.

– Prskanjem lišća biljke se štiti od peronospore, no da bi došlo do potpunog efekta, otopinu bi trebalo nanositi više puta – objašnjava prof. Vinceković i dodaje da se Makabi može primijeniti i u hidroponskom uzgoju, odnosno bez tla. Fokus je na tržištu ekoloških proizvođača biljnih kultura kojima je interes uzgajati ih bez upotrebe teških organskih spojeva.

Tri-u-jedan učinak kapsule Makabi, pak, pruža biljci prvi sloj zaštite, zatim je uz tehnologiju vremenskog otpuštanja nastavlja štititi u svim fazama uzgoja te joj daje i dodatne nutrijente koji je čine još zdravijom i kvalitetnijom.

Više antioksidansa

– Uzeli smo uzorke povrća prije i nakon tretiranja Makabijem te ustanovili da, primjerice, rajčica poslije ima mnogo veći udio likopena, što je vrijedan antioksidans i jako važan za zdravlje, a u salati smo pronašli više klorofila – ističe prof. Vinceković, koji i sam jako pazi na prehranu i zdravlje.

– Hrana koju jedemo izvor je čovjekova zdravlja, ali i bolesti. Pa zašto onda ne odabrati zdraviju varijantu uzgoja ako to možemo – zaključuje Vinceković.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar comandante
comandante
11:40 11.01.2019.

imate li neku kapsulu za seljonačelnika... da nas ne sramoti.. i za NATO sekretaricu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije