Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doktorici same hvale

Pacijenti ambulante na Tuškancu: Sredite ju, nema ni WC

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
05.03.2021.
u 09:55

Hvale liječnicu, no prostoru u kojemu radi, kažu pacijenti s Tuškanca, nužna je obnova

Ljubazne su, savjete daju stručno, svoje pacijente uvijek prime s osmijehom, a ne bi uopće bilo čudno da ih dočekaju sa svježe skuhanom kavicom. Ne bi zato svoju dugogodišnju liječnicu, kao ni sestru, mijenjali ni za što na svijetu, govore stanovnici Tuškanca. To je razlog zbog kojega već dugi niz godina rado odlaze u lokalnu ambulantu u istoimenoj ulici, mnogi od njih čak i nakon što su se iz tog kvarta odselili. No, dodaju, kad bi i zgrada ambulante bila tako super kao njezino osoblje, onda bi zaista imali uslugu bez premca.

Produljuju godišnji ugovor

Jer prostorije ambulante su premalene i dotrajale, govore, a tko u njih uđe odmah će primijetiti da je stolce i ostali namještaj trebalo zamijeniti još odavno. Toaleta, osim toga, uopće nema, a izvana se mogu vidjeti i otpali komadi fasade, kao i pukotine izazvane lanjskim potresom. Neki zato pozivaju da se ambulanta ili uredi ili preseli na bolju i moderniju lokaciju.

– Prostor je urušen i dotrajao, a problem je i to što nema dovoljno mjesta za parkiranje jer su dostupna samo četiri mjesta koja su uvijek zauzeta. Trebalo bi ambulantu “pofriškati” jer mi to zaslužujemo. A bogme i doktorica i sestra koje ondje provode cijele dane – kaže nam pacijentica Leonarda Cinotti. Slažu se s njom i drugi, poput Dunje Belak, mada ona napominje da onamo ne dolazi gledati zidove i namještaj, već dobiti uslugu koja je, ističe, vrhunska.

– To što treba urediti prostor klasika je u cijelom gradu, a ne možemo očekivati da će se sve dogoditi preko noći. A ne slažem se ni da se ambulanta preseli jer ovamo uglavnom dolaze stariji i teško pokretni ljudi. Druga najbliža nam je u Runjaninovoj, a to je predaleko – kaže susjeda Belak.

Može li se kako pomoći stanovnicima Tuškanca, upitali smo u Domu zdravlja Zagreb centar, koji ambulantom upravlja, no ondje su nam objasnili da ne mogu učiniti mnogo jer je prostor u zakupu u sklopu privatne kuće, a ugovor se obnavlja svake godine pa nije sigurno da će ondje ostati nakon 30. lipnja, kada ovogodišnji istječe. Štetu od potresa stoga ne mogu sanirati jer nisu vlasnici objekta, a samostalno ne mogu ulaziti i u kakvo unutarnje preuređenje.

– Budući da nema garancije da će se prostor moći koristiti na dulji rok, odnosno da će se ugovor o zakupu produljiti, nije uputno da Dom zdravlja Zagreb centar investira u preuređenje privatnog prostora do očitovanja njegova vlasnika o toj okolnosti – kaže ravnateljica Antonija Balenović.

Računaju na pomoć države

No prilikom posjeta ambulanti sreli smo zakupodavku Zdenku Križanić, koja u istom objektu živi desetljećima. Na navode o neizvjesnosti isteka ugovora komentira da je ambulanta ondje već više od 30 godina, a objašnjava i zašto se na kući još može vidjeti šteta od potresa.

– Dobili smo zelenu naljepnicu i kuću namjeravamo obnoviti, ali želimo vidjeti kako će se stvari odvijati sa zakonima, hoćemo li uspjeti dobiti kakvu financijsku pomoć od države. I nije istina da ambulanta ne može preurediti svoje unutarnje prostore; koliko ja znam, dogovor je da će, kad mi budemo obnavljali vanjski dio kuće, oni također malo urediti i unutra – ističe Zdenka Križanić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije