Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od Azije do Amerike

Ovo su svi naši gradovi prijatelji

Nin
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/10
25.08.2017.
u 09:15

Dobri se odnosi njeguju uglavnom preko kulture, ali naravno da, kažu, nije naodmet kad se ugoste i znanstvenici ili poduzetnici

To vam je kao na društvenim mrežama. Jedan pošalje zahtjev, a drugi ga prihvati – sa smiješkom objašnjava djelatnica Službe za međunarodnu i međugradsku suradnju u Uredu gradonačelnika kako se začinju prijateljstva između gradova.

Kad se razmotre potencijalni benefiti od grada koji je poslao zahtjev za bratimljenje, dodaje, onda se kreće i s postupkom, ali treba imati na umu da nije riječ samo o pukom potpisivanju sporazuma, već se prijateljske ljubavi treba i držati.

Gleda se da se slažu

– Gradonačelnik je, primjerice, samo ovog mjeseca bio na Sinjskoj alki, u Kninu za Dan pobjede, posjetio je djecu iz Sarajeva koja ljetuju kao gosti Zagreba u Novom Vinodolskom, bio je na Superkupu u Skoplju, gdje je obišao i tvornicu Alkaloid čiji je najpoznatiji proizvod Caffetin – nabrajaju u službi kakve sve obveze za sobom poteže sporazum o prijateljstvu.

A Zagreb ih trenutačno, ističu, ima čak 45, s tim da je 23 sklopio upravo gradonačelnik Milan Bandić. Najnovije je s Vukovarom, u travnju ove godine, dok najstarije bratimljenje, s njemačkim Mainzom, seže još u 1967. Afrika i Australija, ne ubrajamo li Antarktiku, jedini su kontinenti na kojima metropola zasad nema nijednog prijatelja.

– Teško je da će se sporazumi ondje i sklapati iako u principu nema razloga da se to ne napravi. No, ako se ide na velike udaljenosti, nekako se uvijek gleda da se kulture barem u nekom pogledu slažu – napominju u Gradu pa dodaju kako su upravo zbog svima poznatih i za Hrvatsku važnih razloga jedini gradovi prijatelji Zagreba u SAD-u Pittsburgh i Dayton.

“Braća” duljeg staža

Što se tiče “braće” s duljim stažem, tu su i St. Peterburg, s kojim će se 50 godina prijateljstva slaviti 2018., ali i Lisabon, kojemu je 40. obljetnica 2017. U to je ime Zagrebačka filharmonija već u Portugalu imala koncert, a u studenom će se u Lisinskom zaoriti fado.

– Tehnički muzej Nikole Tesle, primjerice, također je ove godine gostovao u Rusiji. Prijateljstva se uglavnom i njeguju preko kulture, ali naravno da nije naodmet kad Zagreb posjete i znanstvenici ili gospodarstvenici iz Amerike, Azije ili Europe te prepoznaju naš potencijal ili se pak odluče na investicije – zaključuju u Gradu.    

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije