Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suradnja Večernjaka i NSK

Ovih blagdana sve koje volite razveselite božićnom čestitkom

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/12
04.12.2020.
u 11:37

Uz primjerak Večernjaka 13. prosinca darovat ćemo pretiske starih božićnih čestitki. Čitatelji će ih potom moći slati svima koje vole u Hrvatskoj i inozemstvu.

Počelo je vrijeme darivanja, a mnoge koje volimo ovoga Božića nećemo moći izgrliti i izljubiti te im uživo poželjeti sve najbolje. Stoga su blagdani obilježeni “novim normalnim” pravo vrijeme da oživimo neke zaboravljene običaje, među njima i u digitalnom dobu zapostavljenu tradiciju slanja božićnih čestitki. Večernji je list u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu zato čitateljima odlučio pokloniti posebno iznenađenje. Uz primjerak Večernjaka 13. prosinca darovat ćemo pretiske starih božićnih čestitki. Čitatelji će ih potom moći slati svima koje vole u Hrvatskoj i inozemstvu.

Svjedoci povezanosti

Moć pisane riječi ima blagotvoran utjecaj na mentalno zdravlje, a slanje i primanje božićnih čestitki ga pojačava, smatraju psiholozi. U fondu Grafičke zbirke NSK pak nalazi se oko pet stotina božićnih čestitki koje datiraju od početka 20. stoljeća, a djelatnici su odabrali njih devet koje će se 13. prosinca uz Večernji list poklanjati čitateljima. Dio je to akcije koja je dobila naziv “Tradicija dobrih želja” jer ovoga je Božića svaka posebna. NSK njome želi upoznati javnost s tradicijom stoljetne hrvatske baštine i potaknuti građane da ovih blagdana, baš kao nekada, sa svojim najmilijima podijele radost putem božićne čestitke.

03.12.2020., Zagreb - U suradnji s NSK-om Vecernji list daruje citateljima stare zagrebacke cestitke u sklopu akcije kojom se potice da ovih blagdana ostanemo povezani na tradicionalan nacin. Tim djelatnika NSK s ravnateljicom pripremio je izbor starih bozicnih cestitki. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

– NSK je dom starih čestitki i čuvar tradicije. U ovim neobičnim okolnostima prvi put fizički ne možemo biti s najmilijima pa čestitanje ima posebnu važnost. Ništa ne može zamijeniti čaroliju biranja čestitke, promišljanja i pisanja teksta te slanja čestitke poštom, kao ni osmijeh na licu onoga tko je primi – govori Maja Priselac koja u ime NSK koordinira akciju. Pa poziva sve da se uključe u ovu božićnu priču.

– Sjećam se da smo, kada sam bila mala, oko Božića stalno otvarali sandučić u iščekivanju čestitke ujaka koji je radio u inozemstvu. I još ih čuvamo u obiteljskom albumu – prisjeća se Dragana Koljenik iz NSK. I ovogodišnje će čestitke jednoga dana postati dio fonda Grafičke zbirke, gdje će buduće generacije podsjećati na Božić 2020., kada su zbog pandemije oživjeli stari običaji.

03.12.2020., Zagreb, u suradnji s NSK Vecernji list daruje citateljima stare zagrebacke cestitke u sklopu akcije kojom se potice da ovih blagdana ostanemo povezani na tradicionalan nacin. Tim djelatnika NSK s ravnateljicom koji su pripremili izbor starih bozicnih cestitki. Photo: Presnimke/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

– Čestitke koje posjedujemo nadživjele su i one kojima su poslane i one koji su ih pisali te i dalje svjedoče o njihovoj ljubavi i povezanosti. Ovakav je tip čestitanja zbog toga trajniji i prisniji nego generičke digitalne poruke – ističe Dobrila Zvonarek, također članica tima NSK.

Čestitke koje ćemo darivati prikazuju motive zimskih radosti, a cilj im je probuditi sjećanje na djetinjstvo i dječji optimizam u vremenu kada nam je to potrebno.

Blago iz čuvaonice baštine

– Drago nam je što ćemo s čitateljima Večernjeg lista podijeliti blago koje čuvamo u našoj knjižnici, posebice u ovim danima veselja – zaključuje prof. dr. sc. Ivanka Stričević, ravnateljica NSK.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije