Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jelka u svakom kvartu

Ove se godine kiti 90 borova. Do sljedeće sezone većinu će zamijeniti drvca s korijenjem

Bor u Savskom gaju
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
29.11.2018.
u 20:44

– Prije sedam godina postavili smo svega 12 borova u gradu, a sad ih je 90 – kaže Igor Toljan, direktor Zrinjevca.

Po jedan bor u svakom kvartu – to je bila ideja u Gradu Zagrebu kad su odlučili jelke koje svake godine režu i postavljaju kako bi ih okitili za blagdane zamijeniti “živima”.

Akciju vode djelatnici Zrinjevca, koji su ove godine po kvartovima postavili 90 odrezanih borova, a na mjesto većine, kada ih uklone nakon blagdana, posadit će drveće s korijenjem kako bi se ubuduće kitilo njih.

A bilo ih je svega 12

– Ideja je počela od bora koji smo prije pet, šest godina posadili na ulazu u Trnsko. On je već velik i ove ćemo ga godine prvi put okititi umjesto odrezanoga. Borove ćemo saditi na lokacijama na kojima je to moguće, odnosno ako ima zemlje u koju možemo trajno postaviti jele. No neke lokacije to ne dopuštaju, poput Jelačić-placa ili Markova trga – kaže Igor Toljan, direktor Zrinjevca.

Bor u Savskom gaju
1/4

Akcija je pokrenuta jer su, dodaje, stanovnici mnogih kvartova tražili da se i kod njih postave drvca. Tako su ove godine osvanula i u Svetoj Klari, Utrini, Savskom gaju... Neka su već okićena, dio još čeka ukrase.

– Prije sedam godina postavili smo svega 12 borova u gradu, a sad ih je 90 – kaže Toljan.

Posao nabave borova za ukrašavanje metropole Zrinjevac će prema javnom natječaju odraditi za nešto manje od milijun kuna. A na njihovu sadnju na javnim površinama Zagrepčani gledaju pozitivno jer će se tako, smatra većina, smanjiti troškovi. Neće se morati svake godine izdvajati za borove, već će se samo moći postaviti ukrasi te ukloniti po završetku blagdana.

Ukrasi još nisu stigli u Trnsko, gdje odmah uz cestu pokraj velikog sata stoje dva bora od pet metara. Jedan od njih bit će okićen do subote, kaže Toljan, kad se lampice pale u cijelom Zagrebu s obzirom na to da počinje advent. Kićenje posađenog drvca pozdravljaju i stanovnici, a nova pozicija posebno se sviđa Majdi Vanjurek, koja kaže kako joj je smetalo što rezani bor postavljaju na mjesto s kojega je zaklanjao sat.

– Trebalo bi ukrasiti i Trg Ane Rukavine, a ne samo ulaz u kvart. Centar naselja zjapi prazan i svake godine stoji neokićen – kaže M. Vanjurek.

Prodaju oko tisuću

Borove raznih vrsta Zrinjevac uzgaja u dva rasadnika, u Markuševcu i u Jankomiru, gdje drvca i prodaju.

– Prodajemo isključivo ona s korijenom, i to oko tisuću po sezoni. Poslije blagdana drvca i sadimo po pozivu jer ne smiju se samoinicijativno saditi na javnu zelenu površinu – upozorava Toljan.

Video - Postavljanje adventske rasvjete u Jurišićevoj

Dvostruka zvona, stilizirani vijenci, LED zavjese “u bojama crven-bijeli-plavi”, komplet svjetleće Svete obitelji u koji je uključen 220 centimetara visok svjetleći Josip, isto tolika svjetleća Marija te svjetleći Isus od 130 centimetara, a i 3D kugle, samo su dio ukrasa koje će Grad Zagreb posuditi Svetom Ivanu Zelini i općinama Marija Bistrica te Križ. Napravit će to kako bi i oni za blagdane mogli okititi svoje javne prostore, a posudba će biti na tri mjeseca. (mš)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije