Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Adventski sajam

Ovako se slavi Božić u Lici, Africi, Australiji...

Učenici Gimnazije Tituš Brezovački pripremali hranu u humanitarne svrhe
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
1/11
21.12.2018.
u 08:56

Na 17 papirića učenici i profesori Gimnazije Tituša Brezovačkog ispisali su hrvatske regije i zemlje svijeta, a sreća je “odlučila” čije će božićne običaje i gastronomsku ponudu predstaviti na prodajnom adventskom sajmu koji su odlučili pripremiti u školi

Još sredinom studenog svaki je razred iz šešira izvukao svoju temu. Na 17 papirića učenici i profesori Gimnazije Tituša Brezovačkog ispisali su hrvatske regije i zemlje svijeta, a sreća je “odlučila” čije će božićne običaje i gastronomsku ponudu predstaviti na prodajnom adventskom sajmu koji su odlučili pripremiti u školi.

Brzo su se organizirali – jedan dio njih bacio se na “googlanje” i pretraživanje arhiva kako bi otkrili kako blagdane slave u pojedinim zemljama i regijama, a potom su krenuli u realizaciju. Mjesec dana trajalo je nabavljanje nakita, ukrasa, izrada suvenira, kolačića i drugih delicija.

Novac će tek prebrojiti

A kad je došlo vrijeme za predstavljanje svog rada posjetiteljima na božićnom sajmu kojem je bio cilj skupljanje za odlazak plivačke reprezentacije “Tituša” na Svjetsko prvenstvo srednjih škola u Rio de Janeiro, vrlo brzo su shvatili – fakat smo pogodili u bit. Hodnicima i prostorijama jedva se kretalo od gužve, a mnogi su u redovima čekali kako bi isprobali finske medenjake, francuske palačinke, ličke kobasice, austrijski roštilj...

– Predstavljala se tradicija Dalmacije, Like i Gorskog kotara, Istre i Kvarnera, Slavonije i Baranje, Zagreba i okolice; a od svjetskih zemalja, uz Finsku, Austriju i Francusku, učenici su pokazali i kako se Božić slavi u Italiji, Španjolskoj, Filipinima, u SAD-u, Africi i Australiji – kaže ravnatelj Damir Jelenski, dodavši da novac trebaju tek prebrojiti, no nada se da će biti dosta za put u Brazil. Pravi je hit bio “dalmatinski”, ali i “talijanski”.

Najboljima slobodan dan

– 1B razred, čiji su učenici dobro namučili da napune sve tražene tanjure špagetima bolonjez. U svoj su razred donijeli čak i štednjak kako bi podgrijavali mesni umak koji se satima pripremao u obiteljskim domovima, a na licu mjesta kuhala se tek tjestenina.

– Kako bi predstavili Ameriku, naš je razred pekao muffine i gingerbread kekse u obliku čovječuljaka. Okusom su između paprenjaka i medenjaka uz dodatak cimeta, klinčića, muškatnog oraščića, pimenta i đumbira – kažu Brigita Butković, Lucija Škrbić i Ana Čanaki iz 1A razreda. Suvenire koji su se prodavali radili su, pak, svi članovi obitelji, pa je, primjerice, na štandu bila čak i slika koju je naslikala jedna baka.

Ovo je, kaže ravnatelj Jelenski, tek drugi sajam ovakvog tipa. Lani se skupljali za badmintonašice i krosaše, a razred koji proda najviše dobit će slobodan dan koji će iskoristiti onako kako požele.

– Moguće da odu i na izlet – zaključuje Jelenski.

>> Advent u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije