Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPRAVA U SVIM ČETVRTIMA

Ovako je izgledala prva Holdingova tribina o otpadu: Ni kiša nije spriječila 'rešetanje' direktora Čistoće

Zagreb: Održana prva javna tribina o odvajanju otpada
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/6
18.09.2022.
u 20:00

Zagrepčane, sudeći po raspravi, muči i pitanje kontrole spremnika, odnosno kažnjavanja.

Ne mogu im ništa ni vjetar ni kiša, baš kao u stihovima Daleke obale bilo je u Mjesnom odboru "Ban Keglević" na Črnomercu, gdje je održana prva od 17 najavljenih edukativno-informativnih javnih tribina o novom modelu gospodarenja otpadom koji u metropoli stupa na snagu za manje od dva tjedna. Usprkos nevremenu, dvorana u Slovenskoj 21 bila je ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta, a dva su sata djelatnici Čistoće odgovarali na pitanja stanovnika četvrti. Od upita predstavnika stanara o tome kako nabaviti više desetaka tisuća kuna vrijedne boksove do individualnih slučajeva zbrinjavanja otpada.

Brava i masterključ

– Ove su javne tribine itekako bitne. Postoje brojni komunikacijski kanali, imamo i internetsku stranicu gdje provodimo kampanju koja je prilagođena svima, ali tribine su nešto na čemu počiva cijeli sustav jer znamo da je gospodarenje otpadom kategorija koja se tiče svih nas – kazao je Davor Vić, voditelj Čistoće, koji je s kolegama iz Holdingove podružnice na početku održao prezentaciju o novom modelu. Rekao je i kako će se u serijalu tribina uvažiti specifičnosti svake gradske četvrti, a da zanimanja ima, dokazala je i gotovo sat i pol duga rasprava nakon prezentacije. Mnogi nisu mogli dočekati priliku za pitanje, a najviše je interesa bilo na temu tko će sve platiti.

15.09.2022., Zagreb - U Mjesnom odboru "Ban Keglovic" u Slovenskoj ulici odrzana je prva javna tribina tribina Zagrebackog holdinga za gradjane cija tema je edukacija oko odvajanja otpada koji stupa na snagu 1. listopada. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

– Zašto troškove ne bi snosili Čistoća i Grad kada već plaćamo jedan od najvećih prireza u Europi? – pitao je jedan od stanovnika Črnomerca, žaleći se i kako je pričuva poprilično skupa te kako bi manjim stambenim zgradama poput njegove gradnja boksa od dvadesetak tisuća kuna zadala velik financijski udarac. I očito nije jedini s takvim problemom jer se čulo odobravanje okupljenih. No, Vić je odgovorio kako takvo što nije opcija jer bi, kazao je, to bi bilo sporo i skupo rješenje, budući da bi Grad morao ići u višemilijunske natječaje koji bi trajali jako dugo.

– Uostalom, iluzija je da se išta može dobiti besplatno, to bi se naplatilo na ovaj ili onaj način – dodao je.

Drugo pitanje koje je izazvalo najviše polemike bilo je: "Tko će kontrolirati da mi netko ne istovari svoje smeće dok je spremnik na ulici zbog odvoza koji je često usred noći?" A sudeći prema odgovorima, puno toga u novom modelu prikupljanja otpada ovisit će o međususjedskim odnosima, što nije izazvalo oduševljenje jer mnogi strahuju da će zbog nesavjesnih pojedinaca morati plaćati kazne. Vić je pak ustvrdio da im je cilj educirati i poticati Zagrepčane na odgovorno ponašanje, a ne kažnjavati.

Mogli su se na tribini čuti i brojni prijedlozi, poglavito oni koji se tiču sigurnosti kontejnera. Gravitacijska brava i masterključ bile su dvije ideje.

15.09.2022., Zagreb - U Mjesnom odboru "Ban Keglovic" u Slovenskoj ulici odrzana je prva javna tribina tribina Zagrebackog holdinga za gradjane cija tema je edukacija oko odvajanja otpada koji stupa na snagu 1. listopada. Bojan Ribic Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

– U našem smo haustoru prije nekog vremena riješili taj problem i preporučila bih i vama, ako se Čistoća slaže, gravitacijske brave. Kada su zaključane, sprečavaju druge da otvore kantu, a kada dođe kamion za odvoz i kad se spremnik okrene, automatski se otvaraju – predložila je jedna od sudionica, na što je Vić kazao kako je to najbolje rješenje koje se može realizirati već za stotinjak kuna. I ideja o masterključu kojim bi djelatnici Čistoće mogli otvoriti sve boksove naišao je na odobravanje. Rečeno je kako će se implementirati tako da korisnici imaju jedinstvene ključeve, a Čistoća poseban.

A usprkos tomu što je u posljednje vrijeme u javnosti puno povišenih tonova oko novog modela za otpad i njegove implementacije, na tribini se mogla čuti i pokoja pohvala.

– Konačno se nešto počelo raditi po pitanju smeća, a mislim da smo svi suglasni da se stanje mora mijenjati. Bit će teško, ali potrudit ćemo se – kazala je gospođa s Črnomerca.

Aktivirali smetlarnike

Vić je pak pohvalio četvrt jer su korisnici u njoj, kazao je, 60 posto svojih spremnika maknuli s javnih površina te aktivirali smetlarnike. Istaknuo je i kako je zadovoljan konstruktivnom raspravom te uvjeren da će tako biti i u ostalih 16 gradskih četvrti u kojima će se tribine održavati sve do kraja listopada. U ponedjeljak je na redu Trešnjevka – sjever, a u utorak Stenjevec. Nakon toga tribina se seli u Donji grad i Trešnjevku – jug te nastavlja sve do Gornje Dubrave koja je na rasporedu 31. listopada. Raspored svih aktivnosti, podsjećaju iz Holdinga, dostupan je na webu www.zgvrecice.cistoca.hr, a najavljeno je i da će se dijeliti leci koji sadrže informacije o novom sustavu naplate odvoza otpada. Svaki radni dan od 8 do 20 sati na raspolaganju je i telefon za informacije na 01/6420-889.

Raspored tribina provjerite OVDJE.

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
07:51 19.09.2022.

Tko će dežurati kraj spremnika na dan odvoza kada ljudi moraju ići na posao, školu, fakultete....a kamion čistoće nekada dođe u jutro, nekada oko podne, a nekada uopće taj dan ne dođe? Nadalje, ako netko od stanara koji imaju zajednički spremnik (što je u gradu zapravo najčešći slučaj) ne poštuje nametnutu uredbu o vrećicama, kazne bi uz njega trebali plaćati i svi ostali suvlasnici spremnika? To je neprovedivo u bilo kojoj pravnoj državi, jer zašto bi itko plaćao za prekršaj nekog drugog? I pitanje svih pitanja: Ako nam na neki način ipak uspiju naplatiti kazne zbog nekih neodgovornih pojedinaca, kako misle da ćemo nakon toga nastaviti kupovati vrećice? Ako već moram plaćati kaznu zbog drugih, pa nismo ludi da onda još i kupujemo vrećice.

DU
Deleted user
22:45 18.09.2022.

Bivše smetlarnike masovno su predstavnici stanara "pretvarali"u poslovne prostore,a kontejnere izbacivali na javnu površinu. Zašto komunalni redari ne rade svoj posao pitanje je broj jedan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije