Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aluartforum u Ilici

Ovakva će biti nova Likovna akademija, s otvorenom terasom

Oaza umjetnika Ilica
Foto: MultiPlan arhitekti
1/3
25.04.2014.
u 15:24

Plan za uređenje prostora u Ilici pokraj zgrade Slave Raškaj – za projekt treba 4 milijuna eura, što će se tražiti iz fondova EU. Slovenski arhitekti iz studija MultiPlan arhitekti d.o.o dali su najbolje idejno rješenje između 121 rada za uređenje kompleksa kojim će se odjeli Akademije likovnih umjetnosti ujediniti

Nakon 15 godina rada na četiri različite lokacije, Akademija likovnih umjetnosti na korak je da se ujedini. Završen je natječaj za idejno rješenje projekta Aluartforum.

On podrazumijeva obnovu zgrade Akademije, gradnju prostora za kiparske, slikarske i grafičke radionice, gradnju podzemne garaže s parkirališnim mjestima te gradnju zgrade studija dizajna. Sve je to u planu na parceli u Ilici, između kućnih brojeva 83 i 87, odnosno uz postojeću zgradu Slave Raškaj.

121 pristigli rad

– Većinom glasova izabrano je ovo idejno rješenje među 121 pristiglim radom. Projekt je napravljen tako da oslobađa parcelu i prostor čini dostupnim, što je nama bilo jako važno – kazao je Peruško Bogdanić, dekan Akademije likovnih umjetnosti. Dodao je da realizacija ovisi o dotoku novca iz europskih fondova jer će cijeli projekt prijaviti na njih, a da je investicija vrijedna oko 4 milijuna eura.

Foto: MultiPlan arhitekti

– Nama je najvažnije da počnemo raditi na jednom mjestu i da se osigura prostor za čuvanje i izlaganje umjetnina – kazao je Bogdanić.

A najbolje rješenje za tražene sadržaje ponudili su slovenski arhitekti iz studija MultiPlan arhitekti d.o.o.

Prema njihovu prijedlogu, nova zgrada moderne stakleno-drvene fasade osvježila bi okolne stoljetne zgrade. Donja etaža, u razini nogostupa i obližnje tramvajske stanice služila bi kao galerija, pa bi staklena stijena omogućavala prolaznicima da zastanu i u hodu pogledaju najnoviju izložbu. Prostor je površine 180 četvornih metara, a u njezinu zaleđu predviđen je višenamjenski prostor za različita događanja.

Mjesto okupljanja

Na katu bi bila otvorena terasa do koje bi se moglo doći otvorenim “skalama” pa bi Zagrepčani dobili novo mjesto okupljanja i mjesto za panoramski razgled svakodnevnih zbivanja u Ilici.

– S razine ulice do glavnog ulaza vodi spiralni put skalinade, preko kojeg dolazimo do gornje etaže vanjskog vidikovca. Dio stubišta tretiramo kao tribine s pogledom na park iz kojeg se ulazi i u galeriju – objasnili su arhitekti. U susjednoj zgradi Slave Raškaj, koja je za sada u vlasništvu Ministarstva socijalne skrbi, a koja bi trebala pripasti Akademiji, smjestila bi se i galerija s postavom skulptura Ivana Meštrovića.

Komentara 16

PO
podravec
16:44 25.04.2014.

Ovo je još ružnije nego neboder u Ilici ili zgrada Ferimporta na Kazališnom trgu i ne uklapa se povijesnu Zagrebačku arhitekturu.

Avatar Django
Django
16:44 25.04.2014.

Ovo što se radi je namjerna devastacija. Tko odlučuje o ovome? Urbanisti sa kupljenim diplomama? Pogledajte samo zgradu Adris grupe iza nekadašnje tvornice duhana u Klaićevoj ulici. Tako nešto je zločin, kao i ova zgrada, ako se izvede. A molio bih i USKOK da se malo angažira i preispita kako jedna tvrtka koja je registrirana u Sloveniji sa n u l a zaposlenih može uopće pobijediti na bilo kakvom natječaju (lako provjeriti na webu). To je fantomska tvrtka, iza čijeg imena se skriva tko zna koji favorit članova žirija. Ne bi me čudilo da se radi o nekome tko se dobro razumije u poljoprivredu i traktore.

VI
Vito
07:37 26.04.2014.

galerija s postavom skulptura Ivana Meštrovića. _____________ Jeste li ovih dana bili na Trgu ž. fašizma u Zagrebu? ____________ Pogledajte kako porpada Meštrovićeva "đamija" zajedno s okolnim kamenim ukrasima ________________ Toliko o milančetovoj brizi za Zagreb, umjetnost, urbanizam i arhitekturu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije