Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt membrain

Ova kuća je samoodrživa, upija svjetlost. Grade je studenti

Samoodrživa kuća Velesajam studenti
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
02.05.2014.
u 18:00

U Kineskom paviljonu na Velesajmu sedamdeset zagrebačkih studenata gradi samoodrživu kuću s kojom u lipnju idu i na natjecanje Solar Decathlon Europe 2014. u Pariz. Sve što su napravili sami su i osmislili i koristili samo prirodne materijale. Sami su pronašli i sav neophodan novac

Jedna kuća, sedamdeset projektanata i graditelja. A sve studenti. U Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma gradi se prva potpuno samoodrživa studentska kuća.

U gotovo 70 kvadrata naći će se sve što je potrebno stanarima, međutim sami vlasnici moći će odlučiti kako žele da im kuća izgleda te kakve pogodnosti u njoj žele uživati.

– Njen oblik nije fiksan, kao ni raspored iznutra. Međutim, osmišljena je tako da potpuno iskoristi sve izvore energije koji se nalaze oko nje – objasnio je student Matija Pajić, voditelj tima za arhitekturu, te dodao kako će energiju kuća uglavnom dobivati od Sunca pa su stoga na njen krov pričvršćeni solarni paneli.

Foto: zvonimir ferina

Foto: Concept Membrain

Ali ne obični, dodao je tim studenata koji kuću gradi kako bi je u lipnju mogao predstaviti na “Solar Decathlon Europe 2014.”, natjecanju u Parizu, već će paneli biti pomični te će se otvarati i zatvarati kako se Sunce bude kretalo upijajući energiju, ali će ujedno i ostatku kuće davati sjenu spuštajući se poput sjenice.

Tri zida potpuno od stakla

A to je vrlo važno, objasnio je voditelj tima za konstrukcije i materijal Ivan Vrca, jer će tri zida kuće biti potpuno od stakla. Između njih će se, dodala je voditeljica tima za ekoinženjerstvo Anamari Majdandžić, nalaziti viseće tegle u kojima će stanari kuće moći uzgajati hranu.

– Za izolaciju smo koristili prirodne materijale, ovčju vunu i drvne otpatke, a sve što god smo na kući primijenili, sami smo i osmislili – istaknula je Mateja Čupić iz tima za konstrukcije i materijale, dok je Velimir Šilec iz tima za organizaciju i građenje rekao da će se u kući svjetla, primjerice, moći paliti aplikacijom za mobitele, dok će se stroj za pranje rublja moći namjestiti, također uz pomoć mobitela, da se upali u željeno vrijeme.

Foto: zvonimir ferina

A nakon što kuća, koju će na natjecanje u Pariz voziti osam tegljača, bude dovezena natrag u Zagreb, smjestit će se u sveučilišnom kampusu Borongaj.

Sami su pronašli novac

– Nije riječ samo o građevini, više nam je, zapravo, stalo do toga da ljudi prepoznaju trud koji smo uložili u projekt u posljednje dvije godine – rekao je Stipo Dubravac, predstavnik za sponzorstva, te dodao kako su studenti sami pronašli sav novac koji im je bio potreban za ostvarenje njihova projekta simbolično nazvanog Membrain.

Membrane, rekla je Lada Bauer, voditeljica marketinga, vitalni su dijelovi svih živih organizama i moraju biti u izravnom kontaktu s okolišem, baš kao što će to biti i kuća studenata zagrebačkog Sveučilišta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije