Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zoo zagreb

Otvorenjem novih nastambi i Interpretacijskog centra proslavili 97. rođendan

U Zoološkom vrtu Grada Zagreba otvoreni objekti izgrađeni u sklopu projekta "Gradski prozori u prirodu"
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/24
18.06.2022.
u 18:06

Marija Buj Hartli u ime pokojnog supruga, Vinka Buja Vrtu donirala 100.000 eura za nastavak uređenja nastambi i liječenje životinja

Zagrebački je Zoološki vrt, povodom svog 95. rođendana danas svečano otvorio Interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske, Prikaz vodenih staništa i Mikrosvijet maksimirske šume. U sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“ uređene su i nove nastambe koje su dobili europski smeđi medvjed, crvena vjeverica te hrvatske ptice zlatovrane, pupavci i europske grlice.

18.06.2022., Zagreb- U Zooloskom vrtu Grada Zagreba svecano su otvoreni objekti izgradjeni u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjedjenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture“. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/RTL

- U Interpretacijskom centru održavat će se edukativni programi o hrvatskoj fauni i zaštićenim područjima Hrvatske, a prolaskom preko drvene platforme i pješačkog mosta posjetitelji će dobiti dojam da uranjaju u djelić prirode i tako postaju dio jedinstvenog doživljaja. Dodatne informacije o geološkoj prošlosti našeg planeta, ali i špiljskom medvjedu pronaći će u replici špilje. Špilja prikazuje špiljske ukrase, špiljski sediment s replikama fosilnih kostiju te model špiljskog medvjeda u prirodnoj veličini - rekao je ravnatelj Vrta, Damir Skok. 

Svoj su novi dom u ovoj fazi dobili i europski dabrovi, smješten je u cjelini Prikaz vodenih staništa, a uređivat će ga sami dabrovi pomoću prirodnog materijala kojeg imaju na raspolaganju. 

Podsjetimo, u ovoj fazi uređenja novu luksuznu nastambu, pet puta veću od prethodne, dobila je 34-godišnja medvjedica Eta koja je danas počašćena i tortom. 

18.06.2022., Zagreb- U Zooloskom vrtu Grada Zagreba svecano su otvoreni objekti izgradjeni u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjedjenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture“. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/RTL

Projekt vrijedan 35 milijuna kuna sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu programa Promicanje održivog razvoja prirodne baštine. Grad Zagreb nositelj je projekta i korisnik sredstava, u partnerstvu s Javnom ustanovom Maksimir, udrugom Biom, Hrvatskim savezom gluhoslijepih osoba Dodir i udrugom Vjetar u leđa, a u suradnji s Ustanovom Zoološkog vrta Grada Zagreba. 

U tijeku je i treća faza Modernizacije Vrta u kojoj će se oporavilište za divlje životinje, sa svoje dosadašnje lokacije u Maksimiru, preseliti u Dumovec. 

Otvorenju je prisustvovala i Marija Buj Hartli, udovica akademika i književnika Vinka Buja koji je preminuo u listopadu prošle godine, a zagrebačkom je Zoološkom vrtu postumno donirao 100.000 eura. Novac je namijenjen uređenju nastambi za divlju mačku i sive vukove, a moći će se koristiti i za liječenje i oporavak divljih životinja u oporavilištu Zoološkog vrta. Današnjoj svečanosti pridružili su se i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović te voditelj projekta Jurica Ambrožić. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije