Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki projekt

'Otvaramo labose za pametne frižidere, dronove, bioplin...'

Nikola Blažević suosnivač je Mikrotvornice koja djeluje u sklopu Centra za 3D modeliranje
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
08.05.2018.
u 10:15

Šest će centara Tehnološkog parka na Velesajmu dobiti nove uređaje koji će biti na raspolaganju svim tvrtkama koje u njemu posluju

Startup Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije” naziv je projekta kojim se financira opremanje šest high-tech laboratorija unutar Tehnološkog parka na Zagrebačkom velesajmu. Težak je gotovo 20 milijuna kuna, financirat će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a očekuje se da će opremanje laboratorija završiti do ljeta 2019.

 

Od vode iz pivskog biznisa

– To je veoma važan projekt jer osigurava infrastrukturu za razvoj novih tehnologija. Riječ je o vrijednoj opremi koja će biti na raspolaganju svim članovima, odnosno tvrtkama koje djeluju u sklopu Tehnološkog parka. U pitanju je nekih stotinjak startupova koji donose visoko-tehnološka rješenja i nadamo se da će im ova oprema biti značajna podrška. Laboratoriji će nastati prema onome što je njima najpotrebnije – rekao je na jučerašnjoj konferenciji Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb, koja je nositelj projekta.

Centar za razvoj sučelja njime će dobiti nova računala visokih performansi kojima će moći dodatno unapređivati tehnologiju, poput “pametnih” hladnjaka tvrtke Bruncin koji bi mogli prepoznati lice korisnika i pamtiti koliko su puta otvoreni. Croteh, također jedna od tvrtki iz Tehnološkoga parka, bavi se razvojem održive tehnologije, pri čemu su posebno ponosni na bioplin koji proizvode iz otpadnih voda pivske industrije, a njima će novi laboratorij Centra za tehnologiju zaštite okoliša pomoći pri analizi tog procesa i omogućiti da unaprijede produkt. Laboratorij u Centru za 3D modeliranje, pak, dobit će printere i skenere koji su korisnicima potrebni za, primjerice, izradu 3D modela dronova, a budući da je u Centru za elektroniku primarna djelatnost hardver, u njegov će laboratorij stići generatori i slična oprema za razvoj, analizu i testiranje raznih uređaja, kao što su mikrokontroleri i čipovi.

– Oprema potrebna za razvoj elektronike košta, a čini razliku između proizvoda za privatnu upotrebu i onog koji se može staviti na tržište – kazao je Ante Medić iz tvrtke Pulsar Laboratories, jednog od korisnika Tehnološkog parka.

Senzori za šahtove

X-logic, tvrtka koja djeluje u Centru za Internet of Things (IoT), bavi se proizvodnjom visoko osjetljive tehnologije, poput senzora za detekciju otvaranja, odnosno krađe poklopaca šahtova, a laboratorij će joj osigurati svu opremu potrebnu za izradu i ugradnju senzora za povezivanje tog i drugih uređaja putem mreže. Centar za digitalnu forenziku, pak, dobit će novu opremu i računalne programe za prikupljanje, čuvanje, pronalaženje, analizu i obrađivanje digitalnih podataka.

5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevnice:

Nikola Blažević suosnivač je Mikrotvornice koja djeluje u sklopu Centra za 3D modeliranje
1/33

Komentara 1

DU
dugi
17:42 08.05.2018.

Molim vas da mi netko objasni/prevede, naravno na hrvatski ovu rijec:.....Otvaramo labose........ Unaprijed hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije