Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavni sud

Zagreb može naplaćivati odvoz otpada i za prazne spremnike

otpad
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
19.08.2017.
u 19:46

Djelomično ukinuta odluka Visokog upravnog suda u dijelu u kojem se temeljila na principu plaćanja odvoza po stvarnoj količini smeća

Visoki upravni sud (VUS) i Grad Zagreb ponovno će se morati baviti metodologijom obračuna cijene odvoza otpada jer je Ustavni sud, doduše još u ožujku, ali je na to jučer upozorio portal Telegram.hr, djelomično ukinuo pravomoćnu upravnu presudu kojom se činilo da je taj problem riješen.

Naime, supružnici Gordana i Dražen Aničić srušili su u upravnom postupku odluku Grada Zagreba o odvozu otpada kao protivnu Zakonu o održivom gospodarenju otpadom (ZOGO). VUS im je dao za pravo da je u spornoj odluci uveden kriterij “zaduženi volumen spremnika” umjesto zakonskog – stvarne količine preuzetog otpada. I da se cijena obračunava ovisno o broju odvoza, “neovisno o masi” preuzetog otpada. Na taj način Grad naplaćuje i uslugu koju nije pružio, i kad se otpad ne stvara. Stoga su inzistirali da se usluga plaća prema stvarnoj količini odvezenog otpada.

ZOGO propisuje da se odvoz plaća prema stvarnoj količini, obrazložio je VUS, te da se pri obračunu kao kriterij količine uzima “masa predanog otpada” ili “volumen spremnika i broj njegovih pražnjenja”. Kako sporna odluka nije razlikovala pun i prazan volumen spremnika, VUS je ukinuo sporne dijelove koji nisu vodili računa o stvarno preuzetom otpadu prema načelu “onečišćivač plaća”. Međutim, Ustavni sud ističe kako je riječ o dva različita kriterija između kojih lokalne jedinice mogu birati, a Zagreb se odlučio za “volumen”. Ustavni sud se ogradio da nije njegova, već zadaća sudova da tumače zakon, dok on može samo ispitivati rade li to u skladu s Ustavom. A Visoki upravni sud propustio je jasno utvrditi potrebu i metodu tumačenja ZOGO-a na kojoj je utemeljio svoje pravno stajalište u kojem je mehanički uz načelo “onečišćivač plaća” vezao pojam količine otpada. Time što je VUS ukinuo riječ “zaduženi” nije ukinuo i utvrđivanje cijene razmjerno “volumenu spremnika” jer je to ionako bilo nepotrebna zalihost, odnosno ponavljanje. Ali kako iz obrazloženja proizlazi da se cijena odvoza obračunava razmjerno predanom volumenu, a ne zakonskom kriteriju, VUS je time zadirao u pravo na lokalnu samoupravu.

Grad Zagreb unio je pak pomutnju jer se odlučio za “volumen”, a pri obračunu naknade koristio je kriterij mase pa je Visoki upravni sud s pravom to ukinuo.

Komentara 11

Avatar liquidsky
liquidsky
20:36 20.08.2017.

Što se nas Zagrepčane ima doticati Zagreb? Naša je sveta dužnost i moralna obveza služiti našem Velikom Vođi, provoditi sve njegove odluke i zamisli. Boljitak Milana Bandića trebao bi svima nama biti najveće životno zadovljstvo. Zato podržimo plaćanje odvoza kućnogg otpada i iz praznih kanti. Neki ne razumiju da bi pobuna protiv te i sličnih Bandićevih poslovnih odluka mogla narušiti sustav kojega je toliko dugo, mukotrpno gradio. To ne smijemo dopustiti. Budimo i dalje na usluzi našem gradonačelniku koji nas toliko voli i mudro postupa s gradskim, neki naivno misle - javnim, našim novcem. Služimo mu šutke, odužimo mu se za toliku brigu i mar. Dok je Bandića, bit će i nas. Kada on jednoga dana ode u nepovrat, teško je i zamisliti što će s nama biti. Održavajmo ga i podržavajmo još dugo, dugo. Živio nam Bandić još dvjesto godina. Cijena svega toga? Nevažna.

VI
Vito
06:58 20.08.2017.

Tko je predsjednik Ustavnog suda u Hrvatskoj??? ______ Tko je "gradonačelnik" Zagreba??? ______ VI ste ih birali pa sad nemate pravo žalbe slijedećih tri (3) godine i deset 10) mjeseci.

VI
Vito
07:13 20.08.2017.

U prošlim stoljećima crkva je uzimala desetinu prihoda, na veličinu prozora, količinu dimnjaka _____ U 21. stoljeću plajčkaši uzimaju višesturko puta više - 40 % od plaće, i još dodatno od "prireza" --- U Zagrebu 18 % od plaće , dva puta za komunalne "usluge", i još posebno za plaćanje portošene vode, struje, plina, javnog prijevoza, parkiranja, a što su komunalne usluge bez kojih je u gradu nemoguće ili teško moguće živjeti normalno. ______ No, Vi ste izabrali kriminalce za sovje predstavnike pa ne vidim čemu "panika" - točno ste znali da vas pljačkaju punih 27 godina, no ponovo ste ih izabrali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije