Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naredba Čistoći

Otpad će nam od 1. 11. biti jeftiniji, još ne znamo kako

14.04.2014., Zagreb - U ulici Zvonimira Fultingera u naselju Malesnica, gradonacelnik Milan Bandic sa suradnicima provjerio je tijek realizacije pilot projekta odvojenog prikupljanja otpada ciji je moto Pametno gospodarimo otpadom 365 dana u godini.   Pho
12.10.2015.
u 09:28

Holding: Obavijestit ćemo građane kad model bude spreman

Već desetak dana burno je u Holdingovoj podružnici Čistoći – veliki je pritisak na šefici Gordani Krajni za koju se već dulje vremena špekulira kako će postati bivša i biti smijenjena čim Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Holdinga, odluči prezentirati rezultate natječaja za voditelje podružnica završenog prije mjesec dana.

Nije zaživjelo

Baš G. Krajna u praksi mora ispuniti obećanje gradonačelnika Milana Bandića dano građanima – niže cijene odvoza komunalnog otpada. Rok za smanjenje cijena prvi je dan studenog i za Bandića ne postoje argumenti o bilo kakvoj nemogućnosti provedbe njegove odluke, donesene neposredno prije održavanja parlamentarnih izbora.

– Za one građane koji žive u stambenim objektima cijene će biti jeftinije i do 40 posto, dok će za one koji su u obiteljskim kućama računi biti manji i do 30 posto. Rekao sam da nitko neće plaćati više. Nalog je Čistoći izdan i sada se pripremaju, sve će biti gotovo do 1. studenog kako sam i obećao – kazao je Milan Bandić.

Niže cijene komunalnih usluga uvijek su dobrodošle svakom kućanstvu, no ova se čini sporna – jer će se najavljeno smanjenje cijena moći provesti samo ako se reducira broj dosadašnjih odvoza ili se snize postojeće cijene naplate odvoza otpada koji se u Zagrebu još uvijek naplaćuje po kvadraturi stana ili kuće, a ne volumenu na čiji se obračun trebalo prijeći još prije godinu dana.

No, taj projekt, plan, a ujedno i zakonska obveza, osim u svojim pilot-fazama u pojedinim gradskim četvrtima, nije zaživjela u metropoli punu godinu. Niti je građanima osigurana kompletna infrastruktura, kako bi modelom odvojenog prikupljanja otpada mogli još više smanjiti svoje račune.

Sada im se obećava kako će se cijene obračuna po kvadraturi stana rezati pa u Čistoći rade simulacije i izračune o gubicima koje će u konačnici imati zbog odluke gradonačelnika da pred izlazak svoje stranke na parlamentarne izbore snizi cijene barem jedne komunalne usluge Zagrepčanima.

Trebali potpisati ugovore

– Kada će sve biti pripremljeno prezentirat ćemo kako će računi građanima biti umanjeni – bilo je sve što su u Holdingu kazali o izdanoj naredbi gradonačelnika. Više nisu željeli komentirati.

Obećanja o nižim cijenama koja sada objavljuje gradonačelnik Bandić Zagrepčani su slušali prije točno šest mjeseci kad im se obećavalo da će studeni i prosinac ove godine biti mjeseci kad će se već prijeći na obračun otpada po volumenu.

Tada su iz Čistoće poručili da će do početka listopada 120 tisuća kućanstava već imati potpisane ugovore naplate po volumenu, čime su im i tad obećali da će im računi za odvoz otpada pasti za 30 posto u odnosu na one koje su primali kad se obračunavalo po kvadraturi stambenog objekta. Odvoz smeća dvaput tjedno u domaćinstvu obračunava se sa 1,025 kuna po kvadratu.

Komentara 20

DR
dragica949
10:03 12.10.2015.

Odvoz po volumenu ili težini imao bi smisla kad bi se stvarno registrirao broj odvezenih kanti ili težina odvezenog smeća.Dok plaćamo isti iznos za odvoz,bez obzira da li je kanta pred vratima ili smo mi na go.pa nema smeća,sve ovo je bez veze.Ovo je opet paušalni namet,koji ne stimulira ni razvrstavanje smeća,jel razvrstavali ili ne cijena odvoza je ista.

HR
Hrabraja
10:58 12.10.2015.

Ti je navlacenje magarca za usi. Prvo nam sve poskupi 200% a onda dolaze sposobni prije izbora i traze nacin da pojeftine 30%. Pa nisu sposobni 3 semafora u gradu sinhronizirati jer svi skupa u holdingu imaju jedva malu maturu.

DU
Deleted user
11:15 12.10.2015.

Halo ,Čistoća, kome ste namjenili četvrtaste žute kontejnere za prikupljanje plastike? Donesem neki dan plastiku iz kućanstva do mjesta gdje stoji kontejner, a ono novi format (kao za papir) i mala rupa za ubacivanje. Pa sam bocu u kojoj je bilo 5 litara tekućeg praška, a koja ne može proći kroz otvor, odnjela natrag pred kuću i ubacila u kontejner za smeće. Bi se reklo da sam razvrstal. Čekam da zeleni kontejneri za smeća ne dobiju rupe za ubacivanje, kako bi se mjerio volumen,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije