Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Otok Samoborski: Nabujala Sava nije prešla branu, mještani se ne boje poplave

31.03.2009.
u 22:27

Nema izvanrednih situacija ni straha od poplave. Rijeka Sava koja je sinoć bujala i opasno se približavala brani kod Otoka Samoborskog danas se povlačila. U podne njezin je vodostaj iznosio 316 cm, a izvanredna obrana proglašava se tek na 690.

Sava je gora od požara
– Snoćka oko devet uri sam gledala u Savu. Bila je visoko, ali zna ona i do betonskog dijela se popenjati. Ni me bilo strah, jer Sava me nikad nije razočarala – kaže 71-godišnja Anica Horvat koja zna što govori jer uz Savu živi već 55 godina.

– Je, kak je ne bi poznala. Došla sam tu kad sam se sa 16 godina udala. Sjećam se dok nisu branu tu deli, s mužem sam se vozila po njoj s drvenim ćurom – priča Anica Horvat. Niže niz rijeku jedna za drugom privezane dvije skele. Pavo Vitko na vrhu brane promatra mutnu vodu.

– Sad je sva prljava jer nosi smeće. Njezina je brzina na dnu sigurno 140 kilometara na sat – priča i ne skida pogleda s rijeke. Sjeća se on i vremena kada njegovu kuću nije štitila brana.

– To je gore nego požar. Čekate da se Sava povuče, pa onda pumpate vodu. Ali prljavštinu koju donese nemrete očistiti sljedećih pola godine – smije se Vitko, no Savu, dodaje u šali, ne bi mijenjao ni za što, pa rodio se u čamcu. Ipak, ne zaboravlja kobnu 1964. godinu kada je cijeli Otok Samoborski bio u Savinoj utrobi.

Kad se osuše lepo gore
– Cijelo selo bilo je rijeka. Sve je bilo pod vodom – kaže Vitko. I dok rijeka tjera sve pred sobom, po njoj čamcem juri 55-godišnji Boris Erger. U lovu je na drva koja nosi rijeka.

– Zgrabim ih rukom i dopelam na obalu. Kad se osuše lepo gore. Opasno je tako hvatati jer ako padnem nema me više – dodaje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije