Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Otkrijte kulinarske delicije

Gastro destinacija
Foto: Shutterstock
19.04.2019.
u 18:00

Osim što je popularna turistička destinacija, Zagreb je i cijenjena gastro destinacija. Uz poznatu restoransku ponudu, Zagreb doživljava procvat street fooda

Osim što je popularna turistička destinacija, Zagreb je i cijenjena gastro destinacija. Uz poznatu restoransku ponudu, Zagreb zadnjih godina doživljava procvat kvalitetne i cjenovno pristupačne hrane odnosno street fooda.  Ima tu za svakoga ponešto, od tradicionalne kuhinje, već spomenute street food ponude pa sve do haute cuisine, uz uvijek prisutan zagrebački „štih“.

Sve više restorana i bistroa otvara se u glavnome gradu, gosti ih objeručke prihvaćaju, a godišnja doba  vladaju na njihovim jelovnicima.

Svježe namirnice i kreacije domaćih chefova zajedno s dobrim kritikama na društvenim mrežama i specijaliziranim portalima pomažu svima da pronađu nešto za sebe, a spoj kontinentalnih i mediteranskih okusa, uz prepoznatljiv zagrebački dodir, zadovoljit će svako nepce.

Pored restoranske ponude, jednako možete uživati i u odlasku na tržnice, ili plac kako bi Zagrepčani rekli, svakodnevni ritual većine stanovnika. Na jednoj od mnogobrojnih tržnica ćete sigurno pronaći svježe proizvode iz cijele zemlje, a za pravi doživljaj posjetite Dolac i osim namirnica ponesite uspomenu na legendarne crvene suncobrane koji su prepoznatljivi znak grada.

Prijedlog najpopularnijih zagrebačkih jela koje morate probati:

Štrukli
U Zagrebu obavezno morate probati štrukle, jelo od posebne vrste tijesta s punjenjem od kravljeg sira. Na sam spomen štrukli mnogima krenu rasti zazubice. Ove gastronomske ikone simbol su cijele sjeverozapadne Hrvatske, a kako god ih jeli slane ili slatke, kuhane ili zapečene, s prezlama ili bez, oduševit će vas jedinstvenim okusom.

Sir i vrhnje
Sir s vrhnjem, ili „sir z vrhnjem“ ako razgovarate sa starijim Zagrepčanima, je sigurno jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela kojem teško možemo odoljeti. Može se jesti za doručak, međuobrok ili večeru jer predstavlja osvježenje za tijelo i opskrbljuje ga mnogim potrebnim nutrijentima. Mnogi stariji sportaši su stasali na ovoj hrani, a i danas je popularni izbor za mršavljenje i zdravu prehranu. Recept je jednostavan, pomiješa se omiljeni omjer sira i vrhnja, međutim dodaci su ono što ga čini posebnim za svakoga, a uglavnom se radi o svježim začinima i povrću.

Purica s mlincima
Već i vrapci na grani znaju da su puricu s mlincima na engleskom i bečkom dvoru smatrali vrhunskim specijalitetom za posebne prilike. Ovo omiljeno jelo je često na meniju pri obiteljskim okupljanjima i blagdanskim svečanostima, te predstavlja specijalitet zagrebačke kuhinje.

Knedle
Knedle, ili okruglice kako ih zove ostatak Hrvatske, su vremeplov koji većinu Zagrepčana vraća u djetinjstvo. Iako ima dosta varijanti u Europi, zagrebačke su napravljene od krumpirovog tijesta, punjene uglavnom šljivama i posute šećerom i prženim krušnim mrvicama, a  svaka sezona nosi i svoje okuse.

Saznajte više ovdje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije