Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
street art

Osvanuli prvi street art paneli u 'Uličnom triptihu'

Ernest Mazarekić/TZ zagreba
23.03.2021.
u 15:11

Obavezno ih pogledajte

Boris Bare, Mislav Lešić i Zvornimir Haramija Hans. Tri su umjetnika i kreativca čiji su radovi, sa središnjim motivima ptica, osvanuli na zagrebačkim uličnim panelima. Riječ je o programu umjetničkog kolektiva i udruge “Preuredi moju pumpu” te zagrebačke Turističke zajednice, takozvane izložbe u promjeni, odnosno “Ulični triptih”. U sklopu projekta će svaka tri mjeseca na tri panela biti postavljena nova street art djela umjetnika iz cijele Hrvatske. Tako je u prvom ciklusu na Jelačićevom trgu osvanula Bareova umjetnina “Herman Gollubé” koja je dobila ime po poznatom zagrebačkom arhitektu, Hermanu Bolléu.

- Rado sam prihvatio poziv Turističke zajednice grada Zagreba da oslikam zid Centra za posjetitelje na glavnom zagrebačkom trgu. Ivo Robić u svojim je šlagerima posebne stihove posvetio zagrebačkim golubovima, odnosno "pernatim pilotima", kako ih je nazivao. Ja sam jednom od njih ovog puta dao ulogu poznatog arhitekta Zagreba, Hermana Bolléa - veli autor.

Kod Dolca je Lešić naslikao “Uličnu rapsodiju” koja je spoj njegova djelovanja u metropoli i rodnoj Slavoniji.

- U mojoj nadrealnoj viziji tamburaši postaju prateći bend divovskom pijetlu koji pjeva u zoru usred stare gradske jezgre. Pokušao sam povući paralelu između mjesta mog odrastanja u Slavoniji s mjestom mog djelovanja u Zagrebu - kaže Lešić.

Zaboravljeni panel u Radićevoj ulici imao je pak čast “oživiti” Hans svojim radom “Holy Bird” gdje ptica simbolizira nadu u bolju budućnost i budi optimizam.

- U mojoj nadrealnoj viziji tamburaši postaju prateći bend divovskom pijetlu koji pjeva u zoru usred stare gradske jezgre. Pokušao sam povući paralelu između mjesta mog odrastanja u Slavoniji s mjestom mog djelovanja u Zagrebu - objašnjava. Zanimljivo iznenađenje projekta je da će se svakim kvartalnim ciklusom mijenjati i po jedna lokacija panela. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije