Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKO RAZDOBLJE ZA STRADALNIKE

'Osjećam se zaboravljeno. Dobila sam još u svibnju rješenje da će mi sagraditi zamjensku kuću, ali još uvijek čekam'

Zagreb: Vera Lukaček nakon potresa živi u kontejneru
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/5
06.12.2021.
u 10:40

Činjenicu da se mora tuširati kod susjede te da za osnovnu higijenu ima samo kemijski WC spominje usputno, kao da je to nešto sasvim normalno

I dok se petrinjske i ostale unesrećene obitelji s područja Sisačko-moslavačke županije pripremaju za drugu zimu pod limenim krovom kontejnera, u Zagrebu još uvijek postoje obitelji i pojedinci kojima će ovo biti čak treća.  

Već godinu i osam mjeseci u istih 14 kvadrata živi Vera Lukaček iz Đurđekovca u zagrebačkim Sesvetama, a iza nje je jedno doista teško razdoblje. Samo mjesec i pol dana nakon potresa u ožujku 2020. umro joj je suprug, inače branitelj, pa u kontejneru živi sama. 

- Moram priznati, osjećam se malo zapostavljeno i zaboravljeno jer je prošlo već toliko vremena od potresa a ništa se nije promijenilo. Dobila sam još u petom mjesecu rješenje da će mi rušiti kuću, i sagraditi zamjensku, ali još uvijek čekam - prepričava Lukaček koja je, unatoč teškim životnim okolnostima, i dalje snažnog i pozitivnog duha.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Dok nam je ova 61-godišnjakinja u invalidskoj mirovini prepričavala kako vodu za kuhanje do kontejnera nosi u kanistrima svojim rukama jer joj je se vodovodna pumpa zbog hladnoće počela smrzavati smijala se kao da to nije neka velika stvar. Činjenicu da se mora tuširati kod susjede te da za osnovnu higijenu ima samo kemijski WC spominje usputno, kao da je to nešto sasvim normalno. 

- Kad bi barem imala još jedan kontejner kupaonu, bilo bi mi lakše. Ali ovako se snalazim. Imam TV, frižider, štednjak na struju i plin. Nije mi hladno, imam grijanje. Preko ljeta bude jako vruće, ali klimu koju sam dobila nisam mogla montirati jer se po kućici ne može šarafiti. No, zato  sam nabavila velike ventilatore - govori nam. Svoj mali prostor pokušava učiniti što udobnijim za život, a za blagdane će ga malo i okititi, kako bi u njega unijela malo šarenila i pozitive. 

Zadovoljan s onim što ima, ma kako to bilo skromno, je i Ivica Derežić iz Čučerja, čija šesteročlana obitelj od ožujka 2020. godine živi u dvije mobilne kućice koje je dobio od poslodavca. 

- U roku od 48 sati nakon potresa šef mi je poslao ove kućice, tako da nisam pokušao tražiti nešto od Grada. No, ni oni me nikad nisu ni pokušali kontaktirati - kazao je Derežić. U kućicama mu je, kaže dobro, u boljem je stanju nego većina drugih obitelji u istoj poziciji. 

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

- Uvijek možemo dodatno obložiti kućice za bolju izolaciju. Nisu baš najbolje za zimu ali snalazimo se s onim što imamo. Sad za blagdane ćemo, kao i prošle, prostor ukrasiti i staviti drvce. Moram priznati, simpatično mi je kad to napravimo ovako, minimalistički - priča nam Derežić. 

A pomoć, kakva-kakva, potresom pogođenim obiteljima i dalje stiže, i to od Caritasa te lokalnih župa. U Čučerju je, primjerice, snažan utjecaj zajednice i lokalnog Caritasa, a župnik Marko Torbar čini sve kako bi svojim stanovnicima pomogao barem u osnovnim potrepštinama za život. Mjesni odbor Đurđekovec u Sesveta svojim stanovnicima kontejnera također šalje pakete pomoći, pa će jedan takav dobiti i gospođa Lukaček. 

>> VIDEO Analiza IRB-a: Dokazana je prisutnost mutacija karakterističnih za novi soj omikron


 
Ključne riječi

Komentara 1

TM
trade_mark
09:24 07.12.2021.

tko vam je gospođo izdao to rješenje? gospodin medved? stožer za obnovu? netko drugi iz hadezea? nakon godine dana i pustih milijarda koje je dao EU, vlada i hadeze se igraju države dok siroti ljudi zimuju u kontejnerima! to jee hrvatska u 21. stoljeću! to je hrvatska, članica EU! to je hrvatska kojom vlada hadeze! živjeli! zna se! vjerodostojno!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije