Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema sadržaja

Stenjevec je slijepo crijevo: Jedini je projekt proširenje groblja, a i on se “vuče” već desetljećima

Zagreb: Misno slavlje i proštenje u Stenjevcu povodom Velike Gospe
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/8
18.09.2020.
u 09:12

Trenutačno ondje počiva nešto manje od 10 tisuća pokojnika, a predviđeno je da se groblje proširi za više od sto posto, čime bi se osigurao kapacitet za idućih 30 godina. No pitanje je kad će se to realizirati.

Nekoliko kafića, kladionica, kvartovski dućan i gospođa koja ispred ulaza u crkvu i groblje prodaje svijeće i lampaše. I to je sve što se, osim kuća, kažu tamošnji stanovnici, nalazi na području južnog Stenjevca, kvarta omeđenog Samoborskom cestom, industrijskom zonom Jankomir te naseljima Špansko i Malešnica.

– Mladi se nemaju gdje okupljati osim na klupama ispred crkve ili u nekom od kafića. Nema škole, nema ni vrtića, a kvart raste. Dom zdravlja je u Španskom i dobar je, ali mislim da je popunjen – govori Ana Simončić, dugogodišnja stanovnica Stenjevca, koja prodaje svijeće ispred crkve. Neki se, poput Marijane Biljarić, prisjećaju da su na mjestu na kojemu su danas vila i restoran Mali raj imali i kino koje je davno zatvoreno. I negoduju što za razonodu i uživanje u kulturi moraju ići u druge četvrti.

– A i sve ovo što imamo ne održava se. Evo, šahtovi su puni trave i otpada jer nitko ne čisti – kaže M. Biljarić.

Tako je otkako sam u župi...

Zato se stanovnici, ističu, i osjećaju kao da su u “slijepom crijevu” kad se usporede s “naprednijim” susjednim kvartovima, a djelomično se s time slaže i Vladimir Andrić, vijećnik u Gradskoj četvrti Stenjevec koji joj je nekoć bio na čelu. Objašnjava nam da je ovaj mjesni odbor površinom najveći u četvrti, no da se u njega ne ulaže dovoljno.

– Prometna i komunalna infrastruktura su u redu. Ali nema sadržaja za stanovnike, a ni škole i vrtića, što je jako važno jer je četvrt po dobnoj strukturi i najmlađa u Zagrebu. Škole postoje, dakako, u drugim kvartovima, ali su pune, a jednako je i s vrtićima – kaže Andrić pa dodaje da su obrazovne ustanove predviđene GUP-om na području koje danas čine stenjevečki gradski vrtovi, južno od groblja. A potvrđuje i prekapacitiranost Doma zdravlja i ističe da je hitno potrebno graditi novi.

– Ni onda kad sam se ovamo doselio, prije više godina, nije bilo mjesta za upis pa ja i obitelj kod doktora moramo u centar – kaže Andrić.

Jedino što se u kvartu planira, reći će također stanovnici, proširenje je groblja uz crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije. No i o tome se priča ne godinama, već desetljećima, govore, a nikako da se ostvari. Trenutačno ondje počiva nešto manje od 10 tisuća pokojnika, a predviđeno je da se groblje proširi za više od sto posto, čime bi se osigurao kapacitet za idućih 30 godina. Kad bi se proširenje trebalo realizirati, pak, nije poznato jer je prijedlog na javnoj raspravi do 30. rujna, nakon čega slijedi donošenje u Skupštini, izrada dokumentacije, gradnja... Potrebe za proširenjem su velike, a cijene grobnog mjesta astronomske, kaže nam i velečasni Vjekoslav Meštrić, tamošnji župnik. A novo se mjesto ne može dodati jer je kapacitet odavno dosegao maksimum.

Foto: Grad Zagreb

– Često nam se obraćaju ljudi iz Gornjeg Stenjevca i Podsuseda pitajući mogu li ovdje jednog dana sahraniti svoje bližnje, ali to uglavnom nije moguće – objašnjava vlč. Meštrić. O proširenju sluša, dodaje, gotovo svih deset godina koliko vodi stenjevečku župu, jednako kao i Marčela Greblički Čepin, vlasnica jednog od zemljišta koje bi Grad trebao djelomice otkupiti za proširenje. A problemi s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa, dodaje, mogući su razlog zašto se proces toliko oteže.

– Ako ne 50, priča se o tome barem 40 godina. Preko moje zemlje trebali bi graditi i novo parkiralište i cestu. Grad mi je ponudio nešto, ali to nikako da realizira – kaže Greblički Čepin.

Gradit će se dom zdravlja

No Patrik Šegota, direktor Gradskih groblja, kaže da se na planu proširenja itekako radi, ali i da se ovih dana uređuje ispraćajni plato ispred mrtvačnice i okoliš oko nje, postavljaju nova opločenja te obnavljaju prilazne stube. A veliki su planovi i za cijelo područje MO-a, ističe Željko Jeger, predsjednik Vijeća gradske četvrti Stenjevec, iako ne postoje konkretni rokovi.

– Gradnja vrtića, škole, društvenog okupljališta... Sve je to uvršteno u strategiju razvoja četvrti koja je u procesu stvaranja – kaže Jeger pa dodaje da bi uskoro trebali dobiti i novi dom zdravlja vrijedan 100 milijuna kuna.

– Idejni je projekt završen, a slijedi priprema ostale dokumentacije – objašnjava.

Gradnja škole i vrtića, kažu u Gradskom uredu za obrazovanje, predviđena je u zoni Urbanističkog plana Jankomir – Malešnica, sjeverno od City Centra One, što nije na području MO Stenjevec jug, ali jest u krugu od nekoliko minuta vožnje autom.

– Ove se godine planira provesti natječaj za idejno rješenje kompleksa, a u tijeku je i izrada projektne dokumentacije i ishođenje građevinske dozvole za vrtić od 12 skupina na području Kotarnice – poručuju iz ureda.

Ključne riječi

Komentara 1

LI
liliZG
12:38 18.09.2020.

ima još takvih slijepih crijeva po gradu zagrebu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije