Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobili opomene

Stanovnici Travnog: Osigurajte nam parkirališna mjesta, pa onda pišite kazne

Parkiranje
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
15.02.2018.
u 09:19

Upozorenja da će platiti petsto kuna stanu li opet nepropisno, vozači shvaćaju, ali kažu: ili će stati ovako ili neće nikako jer nemaju kamo

Vaše vozilo parkirano je suprotno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, a kazna za prekršaj jest petsto kuna – ceduljice s ovim natpisom, potpisane od prometnog redarstva, na vjetrobranskim su staklima zamijetili stanovnici Travnog.

Parkiraj u susjednom kvartu

Stavak četiri članka 12 navodi se kao glavni prekršaj na opomeni pred kaznu, a kako kažu vozači u Travnom, činjenice da su parkirali ispod znaka na kojem stoji da je zaustavljanje i parkiranje zabranjeno, posve su svjesni. Ne bi to, međutim, govore, napravili da u kvartu ima dovoljno parkirnih mjesta.

– Čini mi se da su ove opomene prometnjaci počeli pisati uoči naplaćivanja parkinga u kvartu, koje slijedi uskoro. A kad ta naplata krene, tek onda ćemo biti u problemu. Budemo li stali nekamo gdje parkirno mjesto nije označeno, odmah će nas kazniti, a dovoljno iscrtanih mjesta jednostavno nema – govori nam Milan Petek iz Ulice Božidara Magovca uvjeren kako će, kad naplata parkiranja stigne do Travnog, za slobodno mjesto biti prava borba. Još i žešća nego sada jer, kako kaže Petar Vukelić, odlučite li u popodnevnim satima otići izvan kvarta, kad se vratite, slobodno parkirno mjesto tražit ćete i po sat vremena.

Redarima novi uređaji

– Kružiš, kružiš i kružiš, eto tako vam to izgleda – opisao je Vukelić tipičan dan u Travnom što se traženja parkiranja tiče. Naplata, kaže, neće riješiti ništa, već će samo dodatno zakomplicirati stvari.

– Ako će to garantirati svakome da će dobiti svoje mjesto, u redu. Ali parkiranje ćemo platiti, pa ćemo i dalje gledati gdje da ostavimo automobile – u teoriji o nedostatku parkirališnih mjesta Vukeliću se pridružio i Antun Ivanović, koji smatra kako bi se za Novi Zagreb kompletno trebao osmisliti plan za promet u mirovanju. Za Dariju Dubajić pametno bi rješenje bila garaža.

– Mjesta stvarno nema i ljude se ne može kriviti što automobile ostavljaju na mjestima gdje to nije dopušteno. Jesam za to da se naplati kazna ako su parkirani, primjerice, na vatrogasnom pristupu, ali kad se krene s naplatom parkiranja, prvo neka Grad osigura parkirališno mjesto za svakoga – govori Daria Dubajić, s kojom se slaže i Dubravka Šubić. Prvo dobar plan i infrastruktura, a onda naplata. Tako bi, kaže Šubić, trebala ići procedura oko naplate parkiranja. Prometni redari kažu nam da su pojačali kontrole po Novom Zagrebu, ali s ciljem sprečavanja nepropisnog parkiranja.

– Opomene pred kaznu nisu kazne, samo upozorenja vozačima koliko bi ih moglo koštati parkiranje na zabranjenom mjestu – kažu redari, pa dodaju da će odsad češće patrolirati kvartovima. Dobit će za to i nove PC Pockete, odnosno uređaje za izradu obavijesti o počinjenim prekršajima. Platit će ih Grad 300 tisuća kuna, a nabavljaju se “zbog izrazito velikog broja nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila koje kontrolira prometno redarstvo”.

Što se same naplate parkiranja tiče, u Gradu nam kažu kako još uvijek studija izvedbe čitavog plana nije dovršena, pa ne znaju kad bi se parkirni automati trebali postaviti po Travnom i ostatku Novog Zagreba. 

Pogledajte galeriju: Stanovnici Vrbika zbog naplate parkinga oblijepili automate u 2. zoni

Parkiranje
1/11
Ključne riječi

Komentara 24

DU
Deleted user
09:33 15.02.2018.

Nada se da će kazniti i one koji su glasali i koji će glasati za sve sadašnji i buduće gradonačelnike koji će ih na ovako kažnjavati. Imaju novca za aute pa neka plate.

DU
Deleted user
09:57 15.02.2018.

ljudi su bas budale, pa gdje to ima u svijetu da kupis ili izgradis stan, kucu, vikendicu a da ne osiguras mjesto za vozilo nego kukas kad sluzbe rade svoj posao i kaznjavaju nepropisno parkirane aute?

HR
Hrabraja
08:57 15.02.2018.

neka mi netko pokaze tog Gradanina koji je htio naplatu parkinga kako kaže Bandic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije