Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova grla kravat pukovnije

Osam konja iz naše ergele prošlo je pravu vojnu dresuru

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
20.09.2018.
u 16:27

Naučeni su da kao tim odrade godišnje 56 smjena straže

– Gofi, smeta li ti vikanje – povišenim glasom obratio se Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije, svom konju. Gofi je, pak, samo mirno gledao naprijed kao da ne čuje svog gazdu. Mirno je stajao dok je Matejčić razgovarao s okupljenima oko njega, tek povremeno bi se javio glasnim rzanjem nadglasavši svog jahača.

– Ne ubacuj se, Gofi! – prekorio bi ga zapovjednik Kravat pukovnije, a 13-godišnji pastuh potom bi se smirio. Gofi je samo jedan od ukupno osam konja koje su jučer predstavili pripadnici Kravat pukovnije, a koje su uzgajali samo za tu povijesnu vojnu postrojbu. Ovo su prvi konji koji su prošli specifičnu vojnu dresuru, iako su već ovog ljeta jahali na smjenama straže, koji se održavaju svakog vikenda u središtu Zagreba.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

Imaju i dva ždrijebeta

Treninzi su se održavali na ranču Kurilovec u blizini Velike Gorice, gdje će ubuduće biti i glavno sjedište Kravat pukovnije.

– Konjički kamp je u izgradnji, zajedno sa štalama – ispričao je Matejčić. Osim osam konja, za smjenu straže uskoro će početi pripremati i dva ždrebeta – Groma i Himalaju Spring. Konje su uzgajali po tehnikama koje su opisane u knjizi “Prva kravata” Božidara Prosenjaka, a tradicionalni je to način, dodaje Matejčić, kojim su Hrvati postajali vrsni jahači i ratnici još 1619. godine u Tridesetogodišnjem ratu u bitkama s Osmanlijama.

– Poanta je da konj i jahač “kliknu”, da imaju povjerenja jedan u drugoga. Gofi, iako je pastuh, smiren je i inteligentan, uvježban i utreniran, idealan da ga jaše zapovjednik – kaže Matejčić.

Obuka na ranču Kurilovec

Naučili su ih da mirno odrade smjenu straže kao tim, kaže Matejčić, kako bi sve prošlo bez incidenata. A s obzirom na to da odrade 56 smjena godišnje, to je bila velika zadaća. Na ranču Kurilovec imaju i najbolju veterinarsku skrb, a za njih se brinu i kovači te cijeli tim ljudi.

Iz Velike Gorice u centar metropole voze ih posebnim prikolicama, a konji su toliko socijalizirani, dodaje Matejčić, da sami ulaze u prikolicu. Postrojba čije su odore napravljene po uzoru na one hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata specifična je po kravati, a kako bi promovirali ovaj modni dodatak, odabrali su i prvog veleposlanika – književnika Miru Gavrana.

– Godišnje imam 15 do 20 premijera po svijetu, a u takvim prigodama uvijek naglasim da kravata potječe od Hrvata – kazao je Gavran. Kravat pukovnija nastupat će sve do 2. listopada, a sezona završava 18. listopada na Dan kravate.

>> Pogledajte video o tome kako bivši beskućnik Mile Mrvalj vodi turiste kroz "nevidljivi Zagreb"

Komentara 1

VI
Vito
07:15 22.09.2018.

Osam konja iz naše ergele prošlo je pravu vojnu dresuru ::: Sad će to moći prenositi na ostale članove ergele __ To se zove primjena kurikularne reforme u stvarnost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije