Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Jelavić

"Organizatori prosvjeda platit će Hoto grupi eventualnu odštetu"

'19.04.2010., Varsavska ulica, Zagreb - dva dana nakon prosvijeda protiv radova u Varsavskoj ulici koje je Hoto grupa namjerava napraviti za prilaznu cestu garazi Cvjetnog prolaza. Na strazi u Varsavs
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
1/3
19.05.2010.
u 23:41

Davor Jelavić, pročelnik Ureda za izgradnju, ponovio je da investitor ima sve potrebne dovole, te da je Grad spriječen u izgradnji rampe na što, smatra, treba reagirati pravna država.

Mirni prosvjedi tisuća građana u Varšavskoj ulici, započeti u ponedjeljak, nastavljeni su i danas. Iako su prisutni i pripadnici interventne policije i zaštitari, posla nemaju. Naime, protivnici projekta "Cvjetni" Hoto Grupe, aktivisti Zelene akcije i Prava na Grad te građani, dobro paze da sve teče bez incidenata kako represivnim tijelima ne bi dali povod za "akciju". Cilj je jasan: spriječiti početak gradnje rampe u pješačkoj zoni u Varšavskoj ulici.

Ministarstvo pere ruke
Ministarstvo graditeljstva, institucija koju uz Grad aktivisti prozivaju za uzimanje pješačke zone, oglasilo se priopćenjem u kojem "pere ruke" od slučaja Varšavska. Lopticu prebacuje na Grad i Gradsku skupštinu koja je, kažu u Ministarstvu, za projekt sama izglasala prostorni plan, a do sada, nastavljaju, nije pokazivala pretjerani interes za "Cvjetni" iako je izvođenje radova počelo prije dvije godine.

"Kompleks Cvjetni i rampa u Varšavskoj grade se na temelju izmjena GUP-a i Detaljnog plana uređenja", kažu te nastavljaju da je dozvole za gradnju izdao Grad. Ministarstvo je u drugostupanjskom postupku odbilo pristiglih 13, kažu, istih žalbi, no tvrde da su to učinili prema zakonu.

Prosvjed u 18 sati
Davor Jelavić, pročelnik Ureda za izgradnju, ponovio je da investitor ima sve potrebne dovole, te da je Grad spriječen u izgradnji rampe na što, smatra, treba reagirati pravna država.

– Ako se dogodi da se zbog prosvjeda investitor odluči povući, netko za to treba snositi posljedice, jer u pitanju je velik novac – rekao je Jelavić misleći pritom i na organizatore prosvjeda koji bi, po njegovim riječima, u jednoj od opcija mogli snositi troškove odštete.

Tomislav Tomašević iz Zelene akcije poručuje mu:

– Investitor je Grad koji je sam sebi izdao dozvolu za gradnju rampe za koju bi se trebalo izdvojiti dvanaest milijuna kuna. Gradonačelnika Milana Bandića već smo kazneno prijavili zbog sklapanja štetnog ugovora tako da će odgovarati on – kaže Tomašević.

Aktivisti Zelene akcije i Prava na grad te građani istomišljenici u četvrtak u 18 sati skupit će se u Varšavskoj ulici, a potom će krenuti prema zgradi Grada na Trgu Stjepana Radića gdje će s koferima u ruci poručiti Bandiću da je vrijeme da se spakira i odstupi s mjesta gradonačelnika. Pozivaju sve građane kojima je dosta sadašnje gradske vlasti da im se pridruže.

Komentara 30

OB
-obrisani-
07:55 21.05.2010.

RE: Karla kako bi ti to \"modernizirala\" staru K&K jezgru grada? Kao i čedosi koji su rekli da će \"izgraditi još bolji i stariji Dubrovnik\" ako ovaj sruše? E čedosi su dobili cijev u dupe i put pod noge, aa ovi \"investitori\" nisu ništa bolji od njih..

OB
-obrisani-
08:00 21.05.2010.

I još za Karlu \"u EU se takvi glupi prosvjedi ne rade\".......pa di ti živiš? U CK kradezea?!?!? U EU bi već dosada došlo do malko \"žešćih\" prosvjeda, a kad bi im uletio Black Block i počeo \"pendrečiti\" te \"zaštitare\"re\" i ine zaštitnike privatnih interesa i kapitala, koji je nadređen građanskim interesima u ovom slučaju - što nema nigdje - onda da vidiš...A usput bi onda \"država\" posmjenjivala sve te Jelaviće,Kraljeviće, DRPulovićke - zauvjek...A to što su lažirali sve dozvole i promijenili GUP samo radi \"njega\", to kao nije kriminal? Hajde vidjet ćemo - USKOK i DO imaju zadnju na ovome, a nekako vrlo teško da NEĆE otkriti ono što svi već znaju...

Avatar DucMan
DucMan
06:33 21.05.2010.

Što će se narušiti? To će i ostati pješačka zona, napraviće se samo ulaz u garažu. Drva će biti vraćena i osim ulaza sve će se vratiti u prvobitno stanje. Ne smatram da se radi nekakvo veliko narušavanje. Više vjerujem da vođe prosvjeda skupljaju neke poene i pravdaju ono što je uloženo u njih. Mogli bi se preselit do Katedrale i prosvjedovat protiv onih skela na tornju koje su zaista ruglo već godinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije